Finanțare pentru amenajarea destinațiilor eco-turistice din România

Redactia -

Finanțare pentru amenajarea destinațiilor eco-turistice din România

Astăzi, 07 noiembrie 2016, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează în dezbatere publică Programul ECO-Turism. Programul este lansat pentru prima dată în România și sprijină impulsionarea unei creșteri economice verzi, viziune care se înscrie în strategia MMAP de la începutul anului 2016. ECO-Turism devine astfel sursa de finanțare pentru amenajarea destinațiilor de acest fel din țara noastră dar și pentru promovarea lor în România și în străinătate. Bugetul total alocat prin Administrația Fondului pentru Mediu este de 20 de milioane de lei iar finanțarea maximă pentru un proiect poate ajunge la 900.000 de lei.

”România are un potential ecoturistic imens: 25% din teritoriul țării noastre este arie naturală protejată. Cu toate astea, destinațiile turistice de acest fel sunt fie necunoscute de populație, fie greu accesibile în lipsa unei infrastructuri minime de acces. Programul nostru acoperă aceste lipsuri și poate revitaliza ariile protejate si zonele cu valoare naturală din țara noastră prin trasee tematice bine delimitate și prin includerea lor într-un circuit generator de beneficii în sectorul economiei verzi, atât în zonele fără istoric economic dar și în cele în care economia convențională nu mai poate funcționa”, spune Cristiana PAȘCA PALMER, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Prin Program pot fi finanțate: lucrări pentru realizarea infrastucturii de acces nemotorizat precum poteci tematice, podețe pentru activități de cicloturism, călărie, caiac-canoe, trasee de aventură, via ferrata (trasee montane prevăzute cu cabluri, scări și poduri metalice), dar și infrastructura aferentă acestora – rasteluri pentru bicicletă, locuri de adăpost și hrană pentru cai, debarcader, refugii alpine etc. 

Programul finanțează și realizarea de puncte de informare turistică și protecția mediului/refugii, amenajarea peșterilor, centrelor de vizitare, realizarea și refacerea traseelor de drumeție. În plus, destinațiile eco-turistice pot fi dotate cu observatoare pentru faună, puncte de belvedere, semnalizarea traseelor, instalații în aer liber de interpretare a naturii. Destinațiile vor fi promovate prin website-uri,  newsletter, hărți pe suport de hârtie sau digital, aplicații pentru telefoane și alte dispozitive mobile, monitoare de tip touch screen.

Programul poate fi accesat de unităţile administrativ-teritoriale, inclusiv subdiviziuni administrativ – teritoriale ale acestora, instituţii publice, organizaţii neguvernamentale, operatori economici, muzee, instituții din sistemul național de cercetare-dezvoltare și instituții de învățământ superior acreditate. Aceștia pot depune proiecte care să fie asociate sau să includă o arie protejată din România.

”La finalul acestui Program, România va putea promova destinații ecoturistice bine delimitate și amenajate în spiritul turismului durabil. De altfel, ECO-Turism este un program gândit în completarea Strategiei Naționale de dezvoltare e ecoturismului în România, elaborată de Autoritatea Națională pentru Turism, a cărei aprobare o susținem împreună cu Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Strategia este instrumentul prin care eco-turismul românesc va intra într-o etapă dinamică fiindcă prin acest document am stabilit criterii clare pentru desemnarea destinațiilor de acest gen. Cele două măsuri, programul și strategia, asigurând atât cadrul legal cât și resursele necesare, prin alocarea acestei finanțări de la Fondul pentru mediu permit concretizarea proiectelor de ecoturism și se vor traduce inclusiv în câștiguri economice, sociale şi culturale pentru comunităţile locale”, mai spune Cristiana PAȘCA PALMER, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.