FK Csikszereda, mai slabă decât Farul, pentru Petrolul? Așa ar „spune” cifrele statistice seci, dar nu și replicile celor două adversare!

Dragos Trestioreanu -

FK Csikszereda, mai slabă decât Farul, pentru Petrolul? Așa ar „spune” cifrele statistice seci, dar nu și replicile celor două adversare!

În prima etapă a actualei ediții de campionat a Ligii a II-a, nu are cum să se fi uitat deja, Petrolul a pierdut, pe arena Ilie Oană, meciul disputat în compania echipei Farul Constanța, ultimul adversar de pe teren propriu din sezonul precedent, de dinaintea stopării returului care avea să se termine, până la urmă, printr-un inedit play-off. A fost, la start, un 1-2 final, după 1-0 la pauză. Au urmat două partide câștigate la diferențe mari de scor, după cum se cunoaște, 4-0 la CSM Reșița, respectiv 5-0, acasă, în dauna Ripensiei Timișoara. Iar al patrulea duel, cel de la Miercurea Ciuc, împotriva FK Csikszereda, a fost adjudecat și acesta, dar la limită: 2-1 (2-0). Eliminând din calcul succesele în dauna trupelor bănățene, unele clare, ar merita o comparație între cele terminate cu același rezultat, 2-1, o dată negativ; a doua oară, pozitiv. Luându-ne, poate, după acest criteriu, s-ar deduce că Farul ar fi fost formația mai bună decât Csikszereda, fiind singura echipă ce-a reușit să o învingă pe Petrolul, până în prezent.

Nu sunt deloc de acord, paradoxal, cu o astfel de afirmație și o să justific și de ce. În ambele confruntări, cu Farul și, respectiv, Csikszereda, Pol Roigé Rodríguez și coechipierii săi au schimbat primii tabela, dar cu constănțenii au cedat, nemeritat, pe finalul jocului, pe când contra ciucanilor, după ce au fost 2-0, iar gazdele au redus din handicap în repriza secundă, au trebuit să suporte, apoi, o dominare accentuată. Una, din fericire pentru ei, fără vreo ocazie foarte clară de a marca. Însă, superioritate teritorială chiar a fost, ceea ce nu s-a întâmplat în mare parte a mitanului al doilea din disputa cu dobrogenii. Din acest motiv, apreciez că victoria din Harghita a fost cu atât mai prețioasă, Eder Gonzales, Juan Francisco Bauza & Co. fiind, o să susțin ferm așa ceva, mai buni decât constănțenii. Chiar dacă aceștia din urmă au terminat învingători primul meci din actualul sezon! Să nu uit nici amănuntul, deloc neimportant, că împotriva echipei lui Ciprian Marica și Ianis Zicu, antrenorul principal al „lupilor”, Viorel Moldovan, care văd că are mână bună, nu a avut la dispoziție același efectiv ca și la Miercurea Ciuc. Un fapt care, la rândul său, a explicat cumva eșecul din duelul cu Farul.

Referindu-mă exclusiv la meciul dintre FK Csikszereda și Petrolul, încerc să fac o caracterizare – și o notare – a combatanților, cât mai aproape de realitate, impresiile la două zile de la joc fiind deja bine sedimentate. O să încep cu petroliștii, deși au fost oaspeți! Avram a fost sigur pe el, o intervenție temerară a lui conducând la eliminarea abia intratului János, restabilindu-se astfel egalitatea numerică pe teren, după eliminarea dinainte cu două minute a lui Balint. Nota: 7. Mendoza a făcut un joc modest de data aceasta, a pierdut unele dueluri pe partea lui, nu a „urcat” îndeajuns, pentru a ajuta ofensiva. A părut, într-un cuvânt, „rupt”! Rupt de meci, mai exact! Nota: 6. Meijers este tot mai bun. Crește de la o confruntare la alta. Iar când va avea alături de el, în centrul defensivei, un fotbalist aidoma sa – să fie Mondragón? – nu vor mai exista probleme. Poate, numai accidental! Nota: 7. Manolache – mai bun decât la meciurile precedente. Mai exact, a greșit mai puțin precum în acele dispute. Se spune că pe tineri, ca să crească și, implicit, să se afirme, trebuie să îi lași să joace. Mult. Cred că lui Toni i s-au dat destule șanse. Aștept astfel… afirmarea! Nota: 6.5. Țicu s-a descurcat defensiv, a evoluat tactic, a avansat mai puțin astfel, a centrat și mai puțin, pe cale de consecință. Iar asta s-a văzut (simțit). La Ciuc, albanezul Vajushi l-a ajutat și în apărare, fiind de subliniat acest fapt. Nota: 6.5. Lax mi s-a părut ceva mai discret, dar nu a însemnat că ar fi făcut un joc slab, ci dimpotrivă. Numai că, sub impresia ultimului său video de prezentare, parcă aștept de la el (și) mai mult! Concret, o contributie mai mare pe zona ofensivă, deși știu că postul lui nu cere și așa ceva, în mod special. Însă, cred că valoarea i-o impune, volens-nolens. Nota: 6.5.

Bratu a cam dezamăgit. Nu i s-au mai oferit spații, iar fundașii gazdelor erau „ca brazii”, neputând fi depășiți ușor. I-a lipsit astfel driblingurile și șuturile letale. Nota: 6. Ekollo, cu o pasă luminoasă pentru Balint la golul de 2-0, cu o evoluție bine gândită și, mai ales, cu o prezență continuă în joc, fiind genul de fotbalist care nu „dispare” când și când, africanul este un titular inamovibil. Aștept de la el să și șuteze mai mult la poartă, fiindcă știu că are acest atu decisiv. Nota: 7. Roigé Rodríguez nu a mai fost încântător ca la Reșița, lăsându-i prim-planul coechipierului de alături, din stânga sa. Parcă, într-un fel, a fost o continuare pe aceeași linie cu partida din etapa precedentă, de la Ploiești, contra lui „Ripi”. Trebuie să revină la nivelul din Valea Domanului, fiindcă jocul său combinativ cu Ekollo și Vajushi destabilizează orice defensivă. Nota: 6.5. Deja amintitul Vajushi a fost, fără doar și poate, „omul meciului”. Asta nu numai pentru cele două reușite, transformarea în stil mare a penaltiului din minutul 3 și șutul splendid de peste o jumătate de ceas, ci și prin întreaga sa evoluție vreme de 88 de minute. Este, limpede, liderul Petrolului și sunt convins că rezistența sa actuală îi bucură mult pe suporteri. A dovedit că speculațiile că nu l-ar ține „balamalele” (a se citi mușchii) și că nu ar putea face și joc defensiv sunt numai simple răutăți. Neavenite și nemeritate, mai ales! Risc să mărturisesc că, dacă ar lipsi din primul „11”, ofensiva ar avea mult de suferit, poate chiar de tot! Nota: 9. Balint a devenit genul de jucător pe care fanii nu se pot supăra nici când favoritul lor este expulzat de pe teren și va lipsi la importantul meci cu Dunărea Călărași, de sâmbătă, 26 septembrie, ora 18.45! A provocat penaltiul de la 1-0, a mai provocat încă două în repriza secundă, dar un arbitru cu „orbul găinii”, clujeanul Chiorean, le-a ignorat! Mai mult, a văzut o simulare atunci când nu a fost deloc așa ceva! Absența golului îl macină, își dorește enorm o reușită, de aceea provocând și faza din minutul 72, atunci când a fost eliminat pentru al doilea cartonaș galben, din cauza unui atac întârziat asupra lui Bara! Dar, nu trebuie uitat că a mai fost implicat și la faza care a precedat golul de 2-0. Nota: 7.

Rezervele utilizate, în ordinea intrării lor pe gazon: Constantinescu (la pauză, în locul lui Bratu), timid, lent, fără nicio implicare notabilă în atac, nota 5.5; Salifu (l-a schimbat pe Lax, în minutul 64) a dovedit, încă o dată, că-i fotbalist, nota 7; Buhăescu (în locul căpitanului spaniol, în minutul 76), șters, fără a aduce vreun plus, fiind față de Balint, deocamdată, la mare distanță; Răuță și Botic i-au schimbat, în minutul 88, pe Ekollo și, respectiv, Vajushi. Toți trei, adăugându-l și pe Buhăescu, fără note. La Csikszereda, echipa a meritat un 6.5, dar din cadrul ei s-au distins spaniolul Eder (nota 7) și argentinianul Bauza (nota 8), ultimul fiind autorul golului gazdelor.  

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)