Florian Walter – acuzat de procurorii DIICOT că a prejudiciat clubul „alb-negrilor” cu 11 milioane de euro, prin transferuri gratis de jucători la Petrolul!

Redactia -

Miercuri, 14 noiembrie 2012, Florian Walter (foto; www.gsp.ro), actual preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC FC Petrolul Ploieşti şi ex-finanţator al Universităţii Cluj, s-a trezit în mijlocul unui scandal imens, declanşat de un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Iată ce cuprinde acesta: „Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale in rem (n.r. – concept folosit pentru a determina întinderea efectelor unor acte procesuale, ca de exemplu ,urmărirea penală poate incepe in rem, nefiind necesară pentru luarea acestei măsuri cunoaşterea persoanei făptuitorului, fiind suficient doar că s-a săvârşit o faptă prevazuta de legea penală), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere/constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave. În perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA. Transferul cu titlu gratuit al unor jucători cotaţi pe piaţă cu o valoare ridicată, estimată la aproximativ 11.000.000 Euro, şi care au generat cheltuieli încă de la momentul achiziţiei, în contextul unei  situaţii financiare deficitare a clubului, este de natură să genereze suspiciuni cu privire la realitatea contractelor de transfer încheiate”! Procurorii DIICOT au obţinut de la instanţa din Cluj dreptul de face percheziţii la cele două cluburi între care s-au efectuat aceste transferuri, cu valoare zero. Este vorba despre fotbaliştii Mircea Bornescu, Sebastian Achim, George Galamaz, Constantin Grecu, Laurenţiu Marinescu, Marian Cristescu, Ovidiu Hoban, Adrian Cristea, Gheorghe Grozav, Sebastian Cojocnean, Vlad Morar, Anthony Nwakaeme, zis Tony, Gaston Mendy, Ionuţ Neag şi Lukasz Szukala, ultimul – transferat, pe parcurul turului, la Steaua Bucureşti.

Cu acest prilej, SC FC Petrolul a emis, la rândul său, următorul comunicat de presă: „Astazi, 14 noiembrie 2012, o echipa a DIICOT Cluj s-a deplasat la sediul FC Petrolul Ploieşti, solicitând o serie de documente, pe care clubul nostru le-a pus la dispoziţie. FC Petrolul Ploieşti regretă faptul că, prin această acţiune, imaginea clubului nostru este afectată, lăsând în sarcina instituţiilor abilitate ale statului să analizeze ancheta demarată”. Această descindere la „Ilie Oană” a avut loc cu două zile înaintea meciului direct al echipelor celor două cluburi între care s-au efectuat mai sus-amintitele transferuri, SC FC Petrolul Ploieşti şi Universitatea Cluj. În aceeaşi zi, Florian Walter a intrat în direct la emsiunea Fanatik Show, de pe „DigiSport1”, declarând: „Acest club (n.r. – nu a precizat însă despre care e vorba) trebuia să dispară de mult timp, dar am investit eu. S-a făcut un adevărat show, ca să dea bine pe sticlă. Eu am investit 17 milioane de euro în echipele de fotbal şi acum aud că de fapt am furat 11 milioane. Am primit multe ameninţări la adresa familiei mele. Eu am pază în faţa casei. Eu sunt un ţap ispăşitor. Se vrea înmormântarea acestui club de tradiţie”!

La rândul lui, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a făcut comentarii, tot la „Fanatik Show”, pe marginea cazului:  „Autorităţile locale (n.r. – din Ploieşti) vor să-i ia echipa lui Walter. Se fac abuzuri strigătoare la cer. Nu se înţelege fenomenul ăsta, asta e problema. Walter putea şi să desfiinţeze echipa. Putea să facă ce voia. Să transfere pe gratis, el e patronul. Dar dacă l-a supărat pe vreunul care are sânge în instalaţie, o să-l târască prin tribunale, ani de zile. Nu m-aş mira să-l aresteze mâine!”. Şi din această cauză, Dragomir a anunţat că „situaţia e atât de gravă la echipele din Liga 1, încât din vară putem rămâne cu 12-14 echipe! Nu e înţeles acest fenomen. Toate societăţile din ţară au datorii, numai cluburile de fotbal nu pot avea. 90 la sută dintre echipe au probleme mari”!

Un caz similar este acum în atenţia – tot la Cluj – procurorilor DIICOT. Este vroba despre cel al transferurilor în străinătate a doi fotbalişti de la formaţia locală, CFR, campioana en-titre a Ligii I: ivorianul Lacina Traore şi suedezul Mickael Dorsin. Preşedintele executiv al CFR Cluj, Iuliu Mureşan, a declarat: ”Nu ştiu să fi fost vreun control la club. Pot să vă spun că în relaţia cu ruşii de la Kuban Krasnodar am pierdut bani. Ei l-au dat pe Lacina Traore la Anji Mahacikala şi nu ne-au mai plătit niciun ban. Noi avem o cotă de 10% din revânzarea lui, dar ruşii au declarat o sumă mai mică decât cea cu care l-au cumpărat de la noi şi nu mai erau obligaţi să ne achite nimic. Suma reală a transferului este mult mai mare, dar nu avem cum să îi obligăm să recunoască acest lucru”! Anchetatorii verifică şi sumele cu care Paszkany Arpad, patronul CFR-ului, a împrumutat clubul din „Gruia” şi, totodată, unele transferate printr-un off-shore din Insulele Seychelles.

Se anunţă astfel vremuri grele pentru echipa fanion a Ploieştiului şi a Prahovei, al cărei nume a fost târât, fără voia sa, într-un mare scandal de ordin financiar. De urmărit ce – şi dacă – vor mai descoperi procurorii DIICOT, în zilele care urmează.