O propunere din 2021 a www.gazetaph.ro cu privire la antrenorii Petrolului prinde din nou contur! După Nae Constrantin, „lupii” vor fi antrenați de Florin Pârvu! Va urma, cândva, și Marius Măldărășanu, din aceeași școală tare „Lucescu jr.”?

Dragos Trestioreanu -

O propunere din 2021 a www.gazetaph.ro cu privire la antrenorii Petrolului prinde din nou contur! După Nae Constrantin, „lupii” vor fi antrenați de Florin Pârvu! Va urma, cândva, și Marius Măldărășanu, din aceeași școală tare „Lucescu jr.”?

Undeva, prin primăvara lui 2021, hai să zic că sătul de antrenorii cărora li se dăduse pe mână FC Petrolul Ploiești în Liga 2, în edițiile 2018-2019, 2019-2020 și, respectiv, 2020-2021, unii având rezultate mai mult sau mai puțin nefericite, nefiind de mirare fiindcă se plimbau colo-colo, sezon după sezon, ba chiar și după jumătăți de campionat, în primele două eșaloane, am înaintat, pe www.gazetaph.ro, o propunere. O propunere totuși atipică, recunosc, în sensul că – de ce nu? – aș fi dorit ca acest conservatorism din fotbalul românesc să poată fi înlocuit de altceva, mai altfel. Așa că, am propus, în scris, ca în sezonul 2021-2022 să fie instalat la cârma echipei clubului găzarilor un triumvirat de tineri tehnicieni, cu toții din școala tare a bine cunoscutului Răzvan Lucescu. Doi dintre ei i-au fost secunzi la SC FC Petrolul fiului lui Mircea Lucescu, pe vremea când o elimina, fabulos, din Europa League pe Viktoria Plzen. Era vorba, desigur, despre Nae Constantin și Florin Pârvu, dar și de Marius Măldărășanu, acesta din urmă refuzând însă, atunci, a-i fi colaborator, el așteptând o carieră de antrenor principal. Care a și venit destul de repede după aceea.

După apariția textului pe site-ul mai sus-menționat, au existat diverse comentarii, unii dorind acea formulă, alții spunându-mi că la noi nu merge un trio de antrenori principali, ci numai un singur șef de staff tehnic. Asta pentru că acela trebuie să-și asume responsabilitatea rezultatelor. Pesemne că este mai greu să dai… trei tehnicieni afară, în același timp! Sincer, când i-am propus pe Nae, Florin și Marius nu mi-a trecut prin cap, niciun moment, că nu vor avea viață lungă la formația al cărei echipament l-au îmbrăcat, iar doi – repet – dintre ei au și antrenat-o. Atunci, în calitate de asistenți ai unuia care continuă să facă furori în Grecia, la PAOK Salonic. Până la urmă, în vara lui 2021, cum suporterii au apreciat că Măldărășanu ar fi fost mai… rapidist decât petrolist, s-a ales instalarea lui Constantin, susținut de fani. Zis și făcut! A urmat o ediție de campionat foarte bună și o promovare pe deplin meritată. Și suporterii l-au aplaudat, firesc și meritat, pe Nae Constantin, antrenorul care a reușit să acceadă cu găzarii în Liga 1, după patru încercări ale acestora, precedentele trei fiind mai mult decât triste, ca să nu spun jenante, chiar.

Aproape o vară, o toamnă întreagă și mai bine de o jumătate de primă lună a iernii, același Nae a condus-o pe FC Petrolul un pic mai sus de jumătatea ierarhiei, în zona de play-off, și a terminat anul la mijlocul acesteia, urcând apoi o poziție grație depunctării adversarei de luni,  13 februarie, ora 20.00, FC Hermannstadt. Palmares mai mult decât onorant, indubitabil, pentru o nou-promovată, ca și pentru cel instalat, calendaristic, în urmă cu un an și jumătate. Chiar dacă a abordat mereu o strategie la siguranță, fără risc, nemulțumindu-i astfel pe doritorii de spectacol, Nae i-a satisfăcut pe cei care și l-au dorit în fruntea staff-ului tehnic al Petrolului. Este vorba, desigur, despre fanii pragmatici, pentru care contează numărul de puncte clasament, ci nu impresia artistică. Din nefericire pentru el, odată cu episodul „Gabriel Tamaș”, asupra căruia nu are rost să mai revin cu detalii, ceva a început să se cam „rupă”, în vestiar și pe teren. Paradoxal, după un cantonament în care se părea că legăturile s-au resudat, ceea ce a urmat a semănat cu – repet cele scrise cronica de ieri, de la eșecul cu 5-0, de la Botoșani – o peliculă horror! Orgolios cum îl știam, de altfel, Constantin a renunțat la post. La fel cum o mai făcuse, în calitate de secund, în toamna lui 2016, nefiind atunci pe aceeași lungime de undă cu antrenorul principal Octavian Grigore. A rămas, marți, 7 februarie, decis ferm să se despartă de echipă, semnând rezilierea de contract.

Pe „repede înainte”, ba chiar, neașteptat de repede, de parcă fusese deja contactat anterior, în aceeași zi de marți, pe www.fcpetrolul.ro, s-a anunțat alegerea unui nou antrenor principal. Tot un prahovean, născut în Ploiești, în persoana lui… Florin Pârvu. Mai precis, reamintesc, unul din cei trei membri ai triumviratului pe care l-am propus în www.gazetaph.ro și, totodată, al doilea ex-secund al lui Răzvan Lucescu, la SC FC Petrolul! Dacă aș spune că mă așteptam la numirea lui Florin, nu aș fi onest, fiindcă nu credeam așa ceva. Cel puțin, nu acum!  Îmi aduc aminte că, într-o zi însorită din toamna trecută, intram în mall, la Ploiești Value Center, iar Pârvu și soția lui ieșeau de acolo. Trecând unul pe lângă altul, i-am zis în fugă că-l aștept la iarnă la… CS Blejoi! Asta pentru că aflasem că nu scăpase meci de acasă al liderului Seria a VI-a a Ligii a III-a. Și se specula că avea în minte ce trebuia retușat la echipă, dacă urma să și fie instalat în pauza competițională. Nu avea să mai fie, explicația neoficială fiind că mai avea ceva de reglat în China, la clubul la care antrenase. Astfel încât, mi-a răspuns: „Mai vedem”! Nu cred că deja se gândea atunci la Petrolul, dar cu siguranță visul de a o antrena îl avea totuși ascuns în mintea lui.

Și a venit ziua de 7 februarie 2023, cea în care visul acesta i-a prins contur deplin lui Florin Pârvu: a fost anunțat despre înlocuitor al lui Nae Constantin, cel care a ținut morțiș, repet, să demisioneze! Este o decizie corectă a se alege tot un localnic, mai ales într-o perioadă, orice s-ar zice, dificilă pentru FC Petrolul, chiar dacă din punct de vedere sportiv „dracul” nu pare atât de negru, în prezent. Firesc, asistent apropiat de Nae Constantin și prieten al acestuia, Valentin Bădoi va renunța și el la postul de antrenor secund. Aflați într-o altă situație, mai mult ca sigur că Bebe Bărbulescu, Eugeniu Cebotaru, Cătălin Grigore și Laurențiu Marinescu vor rămâne pe loc, pentru a-l ajuta pe Pârvu. Însă, se mai spune – dar nu-i chiar 100% – că săptămâna viitoare ar putea veni la Petrolul încă un secund, unul domiciliat în Spania. Fan al școlii iberice de fotbal, nu ascund că aș fi foarte încântat dacă acel tehnician va și ajunge la Ploiești. Mai există și semne că până pe 13 februarie sau în acea zi-limită de mercato de iarnă ar mai sosi un jucător sau doi, personal apreciind că defensiva merită întărită serios, după ce l-a pierdut până la vară pe Marian Huja. Cel puțin în acest moment, din nefericire, Cosmin Achim nu pare cel despre care se credea că ar fi putut să îl substitute pe portughezo-român.

În altă ordine de idei, trebuie recunoscut că Florin Pârvu vine la Petrolul înaintea a șase partide, ultimele ale sezonului regular, foarte-foarte dificile. Nu-i deloc simplu să debutezi în fața echipei antrenate de către un fost coechipier și… fin al lui Nae Constantin, adică Marius Măldărășanu, tehnicianul Hermannstadtului. Nu va fi simplu să se combată chiar și acasă în compania CFR Cluj și CSU Craiova sau, mai ales, la Farul și FCSB. Bașca, să se încheie sezonul regular cu o deplasare la FC Argeș Pitești. Va reintra, luni, Jair Tavares da Silva, dacă nu va mai pleca, așa cum se auzea, acum când a ispășit suspendarea de trei etape. În rest, va fi tot lotul avut la dispoziție de către Nae Constantin la eșecurile de la CS Mioveni și FC Botoșani, plus cel de acasă cu Chindia, după opt goluri primite și numai unul înscris, și acela din penalti! Posesor de licență Pro, lucrând mul timp în China, dar și în țară, dacă nu ar fi fost un mare petrolist, cu siguranță că Florin nu ar fi preluat echipa pe care o tot urmărea de câte ori era în țară, fiind nelipsit de la etajul trei al arenei Ilie Oană. Îmi vine în minte acum, gândindu-mă și că găzarilor le-a trecut glonțul pe la ureche, că – întrebat de reporterii de la OrangeSport TV, după anunțul renunțării la post a lui Constantin, dacă ar prelua-o pe Petrolul – Viorel Moldovan a declarat că „nu revin niciodată pe unde am mai fost”! Asta le mai lipsea „lupilor” să revină” Masculul Alfa”, actualul analist TV, la Ploiești!

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.gsp.ro, www.prosport.ro și arhivă personală