Focar Covid la un atelier din Bărcăneşti

Daniel Dimache -

Focar Covid la un atelier din Bărcăneşti

De la începutul epidemiei și până în prezent, la nivelul județului Prahova, 4813 persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Din totalul prahovenilor testați pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul epidemiei, 163 au decedat, conform raportărilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Ultimele decese associate infecției cu SARS-CoV-2 au fost în rândul unei persoane de sex feminin (84 ani) cu comorbidități și a trei persoane de sex masculin (57, 73 și 76 de ani). Bărbatul, în vârstă de 57 de ani, nu avea comorbidități, potrivit DSP Prahova.

 

Cele 74 de persoane nou confirmate cu SARS-CoV-2, în Prahova, fac parte din următoarele categorii de vârstă:

0-18 ani -10

19 ani -29 ani – 4

30 ani -39 ani – 13

40 ani -49 ani – 12

50 ani -59 ani – 24                                             

60 ani -69 ani -5

70 ani -79 ani -5

Peste 80 de ani- 1

 

Direcția de Sănătate Publică Prahova a identificat un nou focar în cadrul unui atelier din Bărcănești. Patru angajați dintre cei 26 testați au fost confirmați cu SARS-CoV-2. Spațiul de lucru a fost dezinfectat, iar activitatea a fost sistată până pe data de 21 septembrie. 

În continuarea informării privind situația cazurilor confirmate, în data de 04 septembrie, la Centrul de plasament de la Filipeștii de Târg, aflat în subordinea DGASPC Prahova, în urma retestării tuturor beneficiarilor, au mai fost descoperiți ca fiind infectați cu noul coronavirus încă șapte copii, numărul minorilor confirmați ajungând la 20. Tot aici, încă două persoane, din rândul angajaților, au fost testate pozitiv. Astfel, focarul are în prezent 27 de cazuri active (20 de beneficiari și șapte angajați). Copiii nou confirmați au fost evaluați și izolați la Spitalul Municipal din Câmpina. În prezent, în unitatea medical sunt internați nouă dintre cei 20 de beneficiari, iar ceilalți 11 sunt izolați în centrul de plasament.    

 

Numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, în Prahova, este de 328, dintre care 265 de paturi sunt ocupate. La ATI, 18 locuri alocate bolnavilor cu SARS-CoV-2 dintre cele 28 existente la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Unitatea de Terapie Mobilă din Ploiești și Spitalul Municipal Câmpina au fost raportate ca fiind ocupate.

(*Situația este în dinamică, iar aceste informații pot suferi modificări de la o oră la alta)

          De la intrarea în vigoare a Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, la nivelul județului Prahova, Direcția de Sănătate Publică a emis 1291 de decizii de izolare și 5360 de decizii de carantină.

 

Numărul de teste realizat în județ, de la începutul epidemiei și până în prezent, este de 22624 (nu sunt incluse în acest număr testele efectuate la cerere), conform centralizării DSP Prahova.

 

Echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne au continuat acțiunile privind ordinea și siguranța public și alte misiuni impuse de contextul actual.

 

Au fost effectuate verificări la 1187 de personae dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către DSP Prahova. Au fost legitimate alte 1248 persoane, 857 de auto au fost oprite în traffic în vederea controalelor specific contextului și 95 societăți comerciale au fost, de asemenea, verificate.

În urma acestor demersuri, au fost aplicate 83 de sancțiuni (42 în baza Legii 61/91 în context Covid-19, 40 pentru nerespectarea măsurilor de asigurare a rezilienței comunităților conform Legii 55/2020, una pentru fapte de natură economică).

Valoarea totală a amenzilor a fost de 19900 lei.

A fost deschis și un dosar de cercetare penală pentru o persoană în baza art.352 CP privind zădărnicirea combaterii bolilor.

 

Documentele oficiale emise la nivelnațional în contextual pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secțiunea „Hotărâri și legislație”., dar și pe www.cnscbt.ro. (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică).

 

Instituția Prefectului – Județul Prahova

11 septembrie 2020