Fost fotbalist al Petrolului și al Stelei, Vivi Răchită îl atacă pe afaceristul libanez Muhammad Murad, după ce acesta a refuzat s-o finanțeze pe echipa găzarilor, din cauza edilului-șef al Ploieștilor! În jargon, ex-managerul general al unei defuncte SA îl acuză pe potențialul investitor de… mangleală!

Dragos Trestioreanu -

Fost fotbalist al Petrolului și al Stelei, Vivi Răchită îl atacă pe afaceristul libanez Muhammad Murad, după ce acesta a refuzat s-o finanțeze pe echipa găzarilor, din cauza edilului-șef al Ploieștilor! În jargon, ex-managerul general al unei defuncte SA îl acuză pe potențialul investitor de… mangleală!

Același site de sport central www.playsport.ro care postase săptămâna trecută o informație, ca apărută din senin, potrivit căreia omul de afaceri libanez Muhammad Murad (foto sus), printr-un apropiat al său, și-ar fi manifestat intenția de a prelua echipa FC Petrolul Ploiești, aflată în mare criză financiară, a revenit luni seară cu două texte în care se dezvoltă cele declarate inițial. Astfel, Murad aduce precizări cu privire la discuțiile purtate atât cu FC Dinamo, cât și cu FC Petrolul, admițând că la clubul bucureștean șansele de a se beneficia de infuzia de capital a sa ar fi undeva peste 80%, în vreme ce la cel ploieștean se află la… 0%!

Așa ceva este de neînțeles după ce fuseseră purtate tratative despre care se afirmase că ajunseseră chiar la pronunțarea de cifre. De ce au intrat în impas negocierile cu ploieștenii a explicat însă afaceristul arab pentru siteul mai sus-menționat: „O zic de la început. Cât timp este actualul primar în funcție, eu nu voi investi niciun leu în Ploiești! O cunoștință a fost acolo și a purtat un dialog, atât. Am fost invitat la o discuție, dar, repet, am avut o experiență neplăcută cu actualul primar! Era atractivă echipa Petrolul, dar nu cu actuala conjunctură, implicit actuala conducere din Ploiești”!!! Este o declarație care efectiv uimește, câtă vreme primarul Andrei Volosevici (foto jos) nu are nici în clin, nici în mânecă cu FC Petrolul, așa cum se și știe, de fapt. Rolul acestuia a fost, de fapt, numai acela de a face lobby către posibili sponsori pentru echipa clubului găzarilor, nimic altceva.

La auzul acestei declarații, consilier și apropiat al lui Volosevici, totodată angajat al CSM Ploiești, ex-manager genaral al defunctei SC FC Petrolul și colaborator al unor posturi de televiziune de sport centrale, Valeriu Răchită (foto, în sacou negru) a reacționat virulent. El a spus pentru același www.playsport.ro„Murad este un mare mincinos. Nu știu cum se spune manglitor în limba arabă, dar ceea ce face el acum așa se numește în codul străzii. Mangleală”!!! O acuzație, într-adevăr, nu numai dură, ci și, mai ales, extrem de serioasă, care ducea cu gândul că afaceristul ar fi avut anumite disensiuni cu șeful lui Vivi Răchită, de mai multă sau mai puțină vreme. Și Răchită a lămurit că, în realitate, așa și era: „Nu știu ce comparație poate fi făcută între Volosevici, ales de două ori în fruntea unui oraș de 250.000 de oameni, și Murad, care a picat cu succes alegerile de la Mangalia. Marele afacerist arab a rămas supărat pentru că, la un moment dat, comisiile de specialitate din Primăria Ploieștiului i-au respins un proiect imobiliar profund ilegal. Voia să construiască un cartier rezidențial pe un spațiu verde. Și a rămas cu această frustrare, pe care o bagă acum la înaintare. Ăsta e adevărul adevărat!”. Perioada de timp la care se referă Valeriu Răchită este cuprinsă undeva între 2018 și 2012, pe parcursul primului mandat de edil-șef al Ploieștilor al lui Andrei Volosevici.

Despre cum a „ajuns” Muhammad Murad să discute, printr-un trimis al lui, cu FC Petrolul o explică același Răchită tot pentru www.playsport.ro: „La pauza meciului cu Rapid, un amic de-ai lui Murad mi-a spus că acesta ar fi interesat să preia Petrolul, fiindcă Dan Șucu (n.r. – coleg de emisiune TV) a intrat în Giulești și vrea să se bată cu el. Martori îmi sunt o grămadă de oameni din lojă. I-am explicat că Primăria nu este proprietara clubului, dar răspunsul a fost că Murad vrea să discute întâi cu mine și cu primarul (…) L-am pus în temă și pe președintele Costel Lazăr, a fost foarte deschis. Asta s-a întâmplat sâmbătă. Luni nu s-a lucrat, fiind sărbătoare, marți am organizat o întrevedere cu primarul, care i-a explicat reprezentantului lui Murad că Primăria deține numai marca și stadionul, dar va asigura toată susținerea, pentru că e un brand al orașului (…) A venit la discuție și Costel Lazăr (foto, în conferință de presă), l-au pus pe om să convoace Adunarea Generală a Asociaților, ca să știe condițiile eventualei preluări. Între timp, reprezentantul lui Murad mi-a zis că merge să se vadă cu el la Olimp, fiindcă a închis definitiv tratativele cu Dinamo și să vorbească despre Petrolul. De atunci, nu s-a mișcat nimic”.

Fără ca, personal, să fi avut un feedback cine știe ce despre potențialul investitor de la FC Petrolul, nu pot spune, e drept, nici că i-aș cunoaște în profunzime afacerile. Implicit și forța reală de a finanța o echipă de fotbal. Dar, iată care au fost concluziile trase de Vivi Răchită, în discuția cu reporterul special al www.playsport.ro: Murad nu are, de fapt, nicio intenție să preia Dinamo sau Petrolul. Poate Dinamo Beirut. Știu sigur din negocierile de la Dinamo că nu vrea să bage niciun cent acolo. E un Cortacero de Liban. Profită de context doar ca să-și facă puțină publicitate. E un mare mincinos. Nu știu cum se spune manglitor în arabă, dar ce face el acum poartă, repet, denumirea de mangleală, în limbajul străzii. E înnebunit să fie băgat în seamă. El a venit spre Petrolul, nu invers”.

Deci, șansele ca FC Petrolul să-și fi găsit, în sfârșit, salvatorul mult așteptat s-au spulberat cu totul! Însă rămâne iar de neînțeles de ce Muhammad Murad s-a retras, atâta vreme cât reprezentantului său i se explicase deja cât se poate de clar că primăria, implicit edilul-șef pe care îl exclude din vreo posibilă discuție despre o finanțare, nu are nicio legătură cu găzarii. Apreciez că s-au făcut valuri mult prea mari pentru o chestiune fără absolut nicio valoare și că va trebui ca salvarea, chiar de dorit în mod special, să fie căutată ceva mai departe de… vârful nasului! Căci la intern se vede de șase ani încoace foarte clar că, în afara Veoliei, nimeni nu s-a declarat sinchisit de fotbal și de FC Petrolul. Deci, musai mers și mai departe de casă, chiar și dincolo de granițe, înaintea unui posibil investitor care poate că ar accepta să vină la Ploiești dacă ar ști măcar despre ce e vorba. Stând numai și așteptând, vor mai apărea pe aici destui „Murazi”, însă tot degeaba, ca și acum!

Foto: www.playsport.ro, www.digisport.ro, www.fcpetrolul.ro și www.telegrama.ro