Fost mijlocaș de mare talent al Petrolului, Adrian Ursea se întoarce la OGC Nice. De data aceasta, ca… analist video al echipei din Ligue 1!

Dragos Trestioreanu -

Fost mijlocaș de mare talent al Petrolului, Adrian Ursea se întoarce la OGC Nice. De data aceasta, ca… analist video al echipei din Ligue 1!

În urmă cu trei ani, un fost junior al FC Petrolul și, totodată, unul dintre cele mai talentate produse ale centrului de profil al clubului găzarilor, un fotbalist care a impresionat și la seniorii „galben-albaștrilor”, era principalul asistent al celebrului antrenor elvețian Lucien Favre, într-una dintre primele cinci ligi de pe continent. Mai precis, în Ligue 1, la echipa OGC Nice. Era vorba despre Adrian Ursea, cel care se stabilise de ani buni în Țara Cantoanelor, a jucat fotbal acolo, al trei cluburi, și apoi a devenit tehnician în primele două eșaloane ale Elveției. Același Ursea, de care fostu-i coechipier de la Petrolul, Vivi Răchită, s-a tot rugat să vină la Ploiești, dar – cel puțin așa sunau zvonurile, pe-atunci – nu ca înlocuitor al lui pe banca tehnică, ci ca șef al… centrului de copii și juniori!!! Firesc, Adrian a refuzat de fiecare dată, prezentul și viitorul lui fiind legat de sportul rege practicat în Europa de Vest. Exclusiv!

Cum ar fi putut să vină însă să se ocupe de copiii și juniorii de aici, sub comanda aceluiași Răchită, manager general atunci, câtă vreme fusese și antrenor principal la Servette Geneva, și director tehnic la Neuchatel, iar din anul… falimentului SC FC Petrolul a devenit antrenor secund la Nice, într-o perioadă în care trupa de pe Coasta de Azur s-a calificat în cupele europene și a fost și vicecampioană a Franței. Odată cu plecarea lui Favre la Borussia Dortmund, în 2018, Adrian Ursea s-a întors acasă, în Elveția, și a preluat frâiele tehnice ale echipei „U 21” a mai sus-amintitei Servette Geneva, acolo, la seniori, cunoscându-l inițial pe Lucien Favre. Nu insist acum cu CV-ul antrenorului Adrian Ursea pentru a se înțelege și mai bine refuzul lui de a reveni la Petrolul, dar voi da un ultim exemplu, mai sugestiv decât oricare altul. Iată unde este acum, din nou, Adi!

Fostul petrolist face parte din din staff-ul tehnic al lui OGC Nice, care nu mai este, e drept, de valoarea celei din primul său mandat în Franța, însă activitatea precedentă nu i-a fost deloc uitată, fiind chemat într-o nouă funcție, cea de… analist video colaborator al antrenorului principal autohton Patrick Vieira, un fost mare internațional din Hexagon. Pe www.telekomsport.ro se notează, astăzi, că Julien Fournier, director în cadrul clubului, a declarat: „Unul dintre departamentele pe care dorim să le întărim este analiza video a echipelor adverse şi, pentru a-l dezvolta, ne-am gândit la Adrian (n.r. – Ursea), care este un mare profesionist și ne cunoaşte și bine casa”! Fournier făcea, desigur, referire la prezența ploieșteanului în perioada 2016-2018 în staff-ul lui Lucien Favre.

În prezent în vârstă de 52 de ani, Adrian Ursea se dovedește și în continuare un specialist în fotbal respectat în Elveția și Franța, fiind căutat când este nevoie de un profesionist al sportului rege. Unul care nu avea acum sa revină, repet, în orașul natal și la echipa la care a crescut, atâta vreme cât era vorba despre eșaloane inferioare, cu excepția celor cinci ani în Liga 1, atunci când nici nu a fost căutat căutat. Asta deși începuse schimbarea pe bandă rulantă a antrenorilor la defuncta SC FC Petrolul. Desigur, ar fi fost foarte utilă pentru fotbaliștii echipați în galben și albastru o astfel de experiență. Dar nu-i cazul, deocamdată, evident.

Foto: www.telekomsport.ro și www.libertatea.ro