S-a mai stins una dintre stelele de pe „Cerul” echipei care a însemnat mult, în fotbalul autohton, în deceniul 1957-1966, Petrolul Ploiești: brăileanul ajuns… cetățean de onoare al Craiovei, Bădin Dragu! Drum lin spre „Amurg” fostului puternic stoper!

Dragos Trestioreanu -

S-a mai stins una dintre stelele de pe „Cerul” echipei care a însemnat mult, în fotbalul autohton, în deceniul 1957-1966, Petrolul Ploiești: brăileanul ajuns… cetățean de onoare al Craiovei, Bădin Dragu! Drum lin spre „Amurg” fostului puternic stoper!

Ieri, 30 iulie 2023, o veste anunțată pe pagina personală de Facebook de către unul dintre prietenii virtuali ai mei m-a întristat foarte mult, așa cum se întâmplă, de altfel, de fiecare dată când aflu de dispariția din viață a unor foști fotbaliști ai Petrolului. De data aceasta, a fost vorba despre unul dintre cei mai buni stoperi din istoria clubului găzarilor, Bădin Dragu (foto la titlu, al treilea de la stânga la dreapta, în text, la Universitatea Craiova), jucător adus la Ploiești – amintește prietenul lui, Gheorghe Biziniche, ex-arbitru și actual președinte al CS Blejoi – de marele ex-antrenor Ilie Oană, în anul 1969. Iar asta, împreună cu alți brăileni, precum Grigore Ciupitu și Doru Cotigă. Nu au jucat mult la Petrolul, dar fiecare, la rândul lui, a însemnat totuși ceva important pentru echipa fanion a regiunii Ploiești, devenită apoi a județului Prahova. Coincidență, atât Bădin, cât și Ciupitu au ales calea Craiovei, jucând la „Campioana unei Mari Iubiri” și stabilindu-se în Bănie.

În ceea ce-l privește pe cel care ne-a părăsit, ieri, pentru totdeauna, un obicei cvasi-obișnuit în „epocă” era să fie „botezați” fotbaliști, dar nu numai ei, de către presa comunistă, fapt pentru care un Gheorghe Ceaușilă, de exemplu, a devenit peste noapte Ion Gheorghe. Lui Bădin nu i s-au făcut chiar schimbări de acest gen, ci – în loc să fie trecut în ziarul de sport de-atunci drept Dragu, în fapt numele lui – i s-a ales… prenumele. Care era Bădin, în realitate! Și așa a și rămas cunoscut în lumea fotbalului autohton pentru totdeauna. La Petrolul, a bifat trei campionate, în perioada 1969-1972, fiind transferat apoi, ca și coechipierul Grigore Ciupitu, la Universitatea Craiova, acolo unde l-a avut drept coechipier și pe un alt fost petrolist, Nicolae Ivan, a cărui plecare din „orașului aurului negru” a fost la fel de mult regretată ca și cea a lui Bădin și Ciupitu, de suporterii ploieșteni. Cotidianul online ProSport nota, ieri, că aidoma celui decedat pe 30 iulie, și Ivan – în urmă cu cinci ani – a părăsit această lume cu puține zile înainte de a împlini vârsta de 76 de ani! De-abia venit în urbea ploieșteană, Bădin s-a impus ca un „stoper de fier” și un marcator specializat în loviturile de cap, prestațiile lui neputând trece neobservate de colectivul tehnic al echipei naționale a României. Cea care se pregătea pentru turneul final al Campionatului Mondial din Mexic – 1970. Din nefericire, aflat în lotul lărgit și cu șanse de a merge la Guadalajara, gazda grupei României, Bădin a avut marele ghinion de a juca în campionatul Diviziei A împotriva Jiului, la Petroșani. Formație ai cărei jucători erau renumiți că… „trece mingea, nu și omul”! Motiv pentru care s-a ales, în orașul din Valea Jiului, cu o dublă fractură, de tibie și peroneu! Și-a urmărit astfel, povestește același Biziniche pe o rețea de socializare, Mundialul la televizor, împreună cu acela care avea să devină mai târziu un tușier apreciat atât prin prestații, cât și grație unui umor „marcă înregistrată”, păstrat și în prezent! Legat mai mult, firesc, de Cetatea Băniei, acolo unde a locuit vreme de mai bine de o jumătate de secol, fiind numit, de curând, și „Cetățean de Onoare al Craiovei”, ca urmare a prezenței sale în prima echipă campioană națională de fotbal a orașului, împreună cu ex-petroliștii Alexandru Boc și Nicolae Ivan, Dragu Bădin are numele, de fapt… prenumele, înscris și în cartea de istorie a Petrolului aproape secular! Adio, Bădine, și drum lin spre „Rai”!

Foto: www.prosport.ro