FC Petrolul contribuie cu jumătăți de echipă la două grupări din Liga a II-a. Una are drept de promovare, iar alta, (încă) nu. Foștii jucători ai clubului găzarilor au ajuns la aceste formații în 2022, 2023 sau chiar de mai mult timp

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul contribuie cu jumătăți de echipă la două grupări din Liga a II-a. Una are drept de promovare, iar alta, (încă) nu. Foștii jucători ai clubului găzarilor au ajuns la aceste formații în 2022, 2023 sau chiar de mai mult timp

Într-o săptămână „tăcută” dinspre FC Petrolul, după primul meci oficial al noului sezon al SuperLigii, cel de la Ploiești contra Universității Clu, scor: 1-1 (1-1), și în perspectiva celui de-al doilea, de la FC Botoșani, de astăzi, 24 iulie 2023, ora 18.30, singurul „zgomot” în municipiul reședință de județ a fost făcut de un… urs, filmat prin zona Rafinăriei Vega și încă nedescoperit de către autorități, așa cum notează www.gazetaph.ro! Astfel încât, am apreciat a fi de interes până la partida din Moldova să semnalez faptul că FC Petrolul a contribuit – cu foști jucători ai săi, mai vechi sau mai noi – la câte o jumătate de echipă de la două grupări. Una dintre acestea are drept de promovare, AFC Chindia Târgoviște, pe când alta, (încă) nu, cel puțin până la 5 august a.c. – CS Corvinul 1921 Hunedoara.

Retrogradată în vara aceasta, Chindia Târgoviște, echipa care a fost gazdă „acasă”, vreme de patru sezoane, pe arena ploieșteană Ilie Oană, mai precis de când a ajuns iar în primul eșalon și până a revenit în al doilea, are acum în componență, pentru ediția 2023-2024, șase ex-petroliști. Doi dintre aceștia au ajuns mai demult acolo, unul bifând chiar două mandate. Cel în cauză este portarul Iustin Popescu (fost în lotul „lupilor” de la defuncta SC FC Petrolul), iar altul – mijlocașul de bandă Andrei Șerban, ex-coleg de generație, la centrul de copii și juniori al clubului găzarilor, cu Valentin Țicu, căpitanul de ceva vreme al „galben-albaștrilor”. Șerban a participat la promovarea Chindiei în Liga 1, din anul 2009, sub bagheta unui antrenor care, ulterior, a fost ales și pentru banca tehnică a ploieștenilor, Viorel Moldovan. În acest inter-sezon, a mai ajuns la Târgoviște, ca și Popescu, venit de la CS Mioveni, post-retrogradarea și a acestei formații, și fundașul central Florin Plămadă (ex-căpitan al promovatei CSM Poli Iași). Cel mai mic dintre frații fotbaliști suceveni Plămadă, mai vârstnicul fiind Ionuț, a avut, și el, ca și Iustin la Chindia, două „descălecări” la aceeași echipă. Mai exact, cea din Ploiești. Prima – atunci când s-a consemnat accederea în cel dintâi eșalon, sub conducerea (și) tehnică a managerului general de-atunci al SC FC Petrolul, Vivi Răchită, iar a doua – la actuala echipă a Petrolului, pe când aceasta combătea în Liga a II-a. Tot în vara acestui an, au mai fost transferați la formația antrenată de-acum de către tânărul tehnician Dragoș Militaru, venit de la revelația Unirea Dej, și alți trei ex-petroliști: atacantul Robert Moldoveanu (foto sus, în text, în dreapta; direct de la actuala FC Petrolul), mijlocașul central Vlad Prejmerean (via Unirea Slobozia) și mijlocașul ofensiv Răzvan Matiș (Unirea Dej, acolo unde fusese detașat de Farul).

A doua echipă care a transferat masiv de la FC Petrolul Ploiești este cea despre care precizam mai sus, repet, că nu are drept de promovare, Corvinul Hunedoara. Motiv pentru care fostul echipier de dinainte de 1989 al grupării, ex-internaționalul Ioan Andone, tehnician pentru o scurtă perioadă la clubul găzarilor, a și declarat că în sezonul 2023-2024 formația ale cărei culori le-a apărat nu țintește decât o poziție la mijlocul ierarhiei. Una care va cuprinde 20 de trupe, din ediția următoare urmând a se trece la 22. La gruparea ardeleană au ajuns tot șase foști „lupi”. Numitorul comun al lor este… agentul care îi reprezintă, din nou un fost petrolist. Este vorba despre Bogdan Apostu, un atacant de talent, odată, acesta fiind ajutat de un alt hunedorean bine cunoscut ca fotbalist, ex-fundașul central Decebal Gheară. Cei șase sunt mijlocașul central Marius Chindriș, care este și căpitanul Corvinului, atacantul Marius Coman, omul de gol al echipei, fundașul central Viorel Lică (via CSM Poli Iași), fundașul stânga Mihai Velisar (foto, la titlu, în dreapta; via Concordia Chiajna), fundașul central/stânga Antoniu Manolache (via Gloria Bistrița) și fundașul central  Adrian Nicolae (foto, mijloc, în text; via CS Blejoi). Velisar a fost internațional de tineret, iar Manolache și Nicolae – de juniori. Ca și Moldoveanu, și Lică, și Velisar, și Manolache, și Nicolae au semnat, în inter-sezon, contracte cu titlu definitiv la Chindia, respectiv Corvinul. Chindriș și Coman o făcuseră vara trecută, înaintea startului Ligii a III-a, ambii fiind titulari de bază la echipa pregătită de Florin Maxim. Și acesta – în returul ediției 2011-2012 a Ligii 1 – s-a aflat în lotul falimentatei peste câțiva ani SC FC Petrolul. Fostul fundaș stânga a contribuit din plin atunci la salvarea de la retrogradare a „lupilor”.

De notat că, în afara Corvinului, încă șapte grupări din al doilea eșalon nu au dreptul de a promova în primul, acestea nefiind organizate așa cum cere regulamentul FRF: CSA Steaua București, CSC Dumbrăvița, CSM Reșița, CSM Slatina, CS Comunal Șelimbăr, CS Tunari și CSM Alexandria. La primele două nu mai există foști petroliști, la a treia fiind fundașul dreapta Ștefan Bărboianu și fundașul central Alexandru Sabău (via CSA Steaua). La Slatina și Șelimbăr nu mai există niciunul, la Tunari sunt atacantul Cosmin Lambru (via CS Blejoi, din iarna trecută), mijlocașul de bandă Dragoș Gheorghe (via CSA Steaua), de-acum. Situația lui Bogdan Șandru (via CS Blejoi, tot din iarna trecută) este incertă la clubul din Ilfov, din cauza unei accidentări și a unei operații ulterioare. În sfârșit, la Alexandria, a ajuns mijlocașul de bandă Mihai Nițescu (foto,  jos, în text; via CS Blejoi, fost internațional de juniori), tot de-acum.

Foto: www.fcpetrolul.ro