Foștii petroliști Boudjemaa, Geraldo și Teixeira au câștigat și Supercupa. Peteleu nu a prins lotul la CFR

Dragos Trestioreanu -

Foștii petroliști Boudjemaa, Geraldo și Teixeira au câștigat și Supercupa. Peteleu nu a prins lotul la CFR

Sâmbătă, 16 iulie 2016, la Supercupa României, „Cluj Arena” a primit în tribunele și peluzele sale circa 10.000 de iubitori ai fotbalului, care au trecut peste… revărsarea diluviană din cer și au ținut să urmărească, la fața locului, primul meci oficial al sezonului care va debuta săptămâna viitoare. Un număr apreciabil, ținând cont că Astra Giurgiu, campioana en-titre a Ligii 1, se afla la câteva sute bune de kilometri de reședința sa, iar CFR-ul nu are chiar foarte mulți fani, nici măcar în orașul de domiciliu. De altfel, galeria localnicilor nu a fost prea numeroasă, iar a giugiuvenilor, explicabil, formată doar din câțiva suporteri. Dacă din acest punct de vedere, FRF s-a dovedit inspirată, în schimb, socoteala de la Casa Fotbalului nu s-a mai potrivit cu aceea de la Cluj, ploaia torențială, pornită înainte de primul fluier al lui Kovacs Istvan, neoprindu-se nici măcar la festivitatea de premieră, trofeul învingătorilor fiind decernat atunci, mai pe fugă, de către noul selecționer al României, germanul Christoph Daum!

Suprafața de joc de pe stadionul local de 30.000 de locuri a rezistat destul de bine pe parcursul primei reprize, în care s-a putut juca fotbal, dar a cedat aproape total în partea a doua, atunci când a fost mai mult vorba de… „fotbal-polo”! De altfel, așa s-a și decis Supercupa. La o minge deviată cu capul, din lateral dreapta, de Alexandru Ioniță II (foto, în echipament, alb, duelându-se cu Juan Carlos Ruiz; www.gsp.ro), stoperul CFR-ului, Ionuț Larie, prea relaxat, a… uitat cum este gazonul și a trimis prea ușor spre propriile buturi, Daniel Florea a urmărit mingea oprită într-o băltoacă, nu a ajuns-o, însă l-a incomodat pe Traian Marc în degajare, astfel că obiectul de joc s-a dus direct spre William de Amorim, cel care nu putea greși, de la 20 de metri, cu poarta părăsită de goal-keeper-ul clujean. Braziliano-românul a trimis din prima, în minutul 86, printre deja-amintitul Larie și Tiago Lopes. Astfel, Astra – din componența căreia au făcut parte și foștii petroliști Damien Boudjemaa, Geraldo Alves și Filipe Teixiera – a reușit să câștige, după primul său titlu național, și pentru a doua oară Supercupa României. De data aceasta după 90 de minute de joc, cel dintâi trofeu fiind obținut ulterior executării loviturilor de departajare, în dauna Stelei. În schimb, recent cooptat în efectivul CFR-ului, un alt ex-jucător al Petrolului, Andrei Peteleu, nu a prins lotul de 18 pentru acest meci.

În afara noutăților de pe băncile tehnice și a unor achiziții din tabăra Astrei, de consemnat ar mai fi că ambele combatante de pe „Cluj Arena” s-au afișat cu echipamente diferite față de sezonul 2015-2016. Astfel, după foarte mulți ani, CFR a renunțat la cel produs de firma iberică Joma, apelând acum la olandezii de la Masita, care a mai fost purtat, în Liga 1, de defuncta campioană, Oțelul Galaați. Astra a „peluat” ștafeta de la clujenii din cartierul Gruia, optând acum ea pentru firma Joma, după câteva sezoane de purtat „Puma”.

Altfel, dacă în spațiul tehnic al „ceferiștilor” a (re)apărut Vasile Miriuță, cel care l-a înlocuit pe portughezul Antonio Conceicao, care a renunțat, vara aceasta, la postul de antrenor al ardelenilor, astriștii au fost conduși de pe margine de Cristian Petre, unul din secunzii suspendatului Marius Șumudică. Acesta din urmă s-a aflat în spațiul VIP, alături de președintele executiv Dani Coman. Și Petre, și celălalt secund al giurgiuvenilor, Bogdan Andone, sunt posesori de licență PRO, ei urmând să fie pentru câtva timp… interfața lui Șumudică.

Bucuria câștigării, pe termen scurt, a celui de-al patrulea trofeu de către Astra a fost umbrită de accidentarea portarului titular Silviu Lung, care ar putea fi suspect de o fractură de piramidă nazală, după o ciocnire dură cu Alexandru Păun, pe parcursul celei dintâi reprize. Dacă internaționalul de tineret al CFR-ului a putut evolua în continuare, cu un bandaj la cap, terminând și meciul pe teren, Lung jr. a trebuit să fie înlocuit la pauză cu rezerva lui, George Gavrilaș. Cel care a făcut față însă cu bine mizei Supercupei. Dar a avut, e drept, și noroc la ultima fază a jocului, atunci când – acuzând însă un fault asupra sa în careul mic, la duelul aerian cu Mario Camora – a scăpat cu fața curată la reluarea peste buturi a fostului coechipier Andrei Mureșan, după o minge care a sărit din Bryan Nouvier.

În fața selecționerului Daum au evoluat noul posesor al cetățeniei române, William de Amorim, devenit eligibil pentru echipa națională a noastră, brazilianul primind și trofeul pentru cel mai bun jucător al Supercupei, grație reușitei sale din finalul partidei, dar și alți străini care ar putea fi naturalizați, precum Junior Morais – căsătorit cu o fostă handbalistă de la CSM Ploiești – și Fernando Boldrin, respectiv căpitanul CFR-ului, portughezul Mario Camora. Parcă totuși peste toți a fost un alt portughez, Filipe Teixeira, dar care nu mai are vârsta care să-l recomande unei selecții, în eventualitatea în care ar primi și pașaport românesc. Și la CFR Cluj mai sunt străini interesanți, care nu au jucat în echipele naționale ale țărilor lor de baștină: spaniolul Juan Carlos Ruiz, italianul Davide Petrucci și mai sus nominalizatul francez Bryan Nouvier. Interesant este că, la sincronul de după meci, de la microfonul televiziunii sport.ro, William de Amorim a declarat că s-ar bucura foarte mult ca al său compatriot, Junior Morais, să fie selecționat, pentru că este cel mai bun fundaș stânga din România. Cum și Camora a primit această titulatură neoficială, este mai greu de crezut că ambii ar putea fi chemați la națională. În altă ordine de idei, după marcarea golului care a adus Supercupa, de Amorim s-a bucurat în stilul celor care devin tați, el fiind însurat cu o braziliancă. În prima etapă a campionatului Ligii 1, Astra Giurgiu va debuta acasă, sâmbătă, 23 iulie, ora 21.00, cu Dinamo București, iar CFR Cluj – a doua zi, tot acasă, dar de la 18.30, contra Concordiei Chiajna, finalista de duminică, 17 iulie, ora 20.00, a Cupei Ligii.