Fostul derbi al Ploieștiului – la Giurgiu și cu absenți destui de o parte și de alta

Dragos Trestioreanu -

Fostul derbi al Ploieștiului – la Giurgiu și cu absenți destui de o parte și de alta

Sâmbătă, 12 decembrie 2015, de la ora 18.00, pe arena Marin Anastasovici din Giurgiu, se va disputa… fostul derbi al Ploieștiului din Liga 1, dintre Astra și Petrolul. Va fi o confruntare în care cele două combatante nu vor putea alinia câțiva dintre titularii de bază. Marius Șumudică, antrenorul gazdelor de azi, nu-l va avea la dispoziție pe brazilianul William de Amorim, învoit pentru a merge în țara de baștină a sa, în vederea căsătoriei cu iubita compatrioată, dar nu se va putea baza nici pe serviciile ex-găzarului Filipe Teixeira, suspendat după primirea unui cartonaș roșu, în etapa trecută, la meciul de la Iași, contra CSMS-ului, și – posibil – Constantin Budescu. Fostul petrolist, actual candidat la lotul pentru turneul final EURO 2016, este aproape să semneze un contract pentru un salariu de 600.000 de euro, cu o echipă din Emiratele Arabe Unite, Al Ahli Dubai, clubul giurgiuvean urmând a primi, se zice, în schimbul play-maker-ului său, suma de 1,1 milioane de euro.

La rândul lui, Mihai Stoichiță (foto, în dreapta; www.fcpetrolul.ro), tehnicianul „lupilor”, va fi văduvit de prezențele lui Sofien Moussa și Dacian Varga, ambii din cauza cumulului de cartonașe, ca și a lui Andrei Peteleu, accidentat ușor după partida din runda trecută, cu Dinamo, de pe „Ilie Oană”. Despre ultimul, tehnicianul Petrolului a afirmat că este păcat că lipsește tocmai când prinsese mai mult curaj! În atare condiții, ar fi destul de simplu de ghicit care va fi primul „11” ales de Stoichiță: Pecanha – Tudose, Benga, Genev, Faug-Porret – Bucșa, Ropotan – Zoubir, Marinescu, Nepomuceno – Tamuz. Chiar dacă va improviza din nou pe postul de fundaș dreapta cu Tudose, iar pe Zoubir, fotbalistul cel mai curtat în ultima vreme, fiind vizat de către FCSB, amintita Dinamo și… Astra, îl va pune pe un post pe care nu ar mai fi chiar în largul lui, francezul având nevoie de spațiu, pentru a-și pune în valoare driblingul și jocul combinativ. Și Șumudică are de unde alege, putând merge pe o echipă formată din portarul Lung jr., fundașii Queiros, Găman, Geraldo și Junior Morais, închizătorul Boubacar, mijlocașii ofensivi Enache, Boldrin, Al. Ioniță și Florea, plus vârful de atac Alibec. La prima vedere, absențele despre care am scris mai sus nu ar afecta chiar foarte mult, într-un meci în care miza este, pentru Astra, regăsirea gustului succesului pe teren propriu și, implicit, securizarea primului loc din ierarhia la zi, iar pentru Petrolul – acumularea de punct/puncte, mai rămânând doar cinci etape de bifat din sezonul regular, înainte de a se trece la play-out, atunci când bilanțul va fi înjumătățit.

La conferința de presă care a prefațat partida de azi de la Giurgiu, antrenorul Petrolului, Mihai Stoichiță, a fost destul de optimist, același sentiment avându-l și mijlocașul defensiv Dan Bucșa (foto, în stânga), prezent și el în fața jurnaliștilor. Stoichiță a declarat: „Eu cred că putem să aducem un echilibru în acest… dezechilibru aparent şi sper să o facem, de data aceasta, nu numai din punctul de vedere al jocului, ci şi al rezultatului. Îmi doresc ca, din punctul de vedere al prezentării în teren, să continuăm pe aceeaşi linie pe care am avut-o în ultimele jocuri, dar să şi schimbăm tabela în favoarea noastră. Evident, va fi un meci greu, cu o echipă foarte bună, extrem de omogenă valoric, în toate zonele, şi cu foarte mulţi înlocuitori de valoare, în cazul în care vor lipsi jucătorii despre care am auzit că, din varii motive, nu vor fi prezenţi pe teren. O formaţie condusă de un antrenor care ştie să-şi motiveze jucătorii şi să-i organizeze, în pofida tuturor lucrurilor care se întâmplă, acolo, în ultima vreme. Ne-am pregătit bine în această săptămână, dar avem absenţe notabile şi noi. Este vorba despre Moussa şi Varga, doi jucători cu evoluţii apreciate în ultima vreme, care sunt suspendaţi, şi despre Peteleu, cel care abia îşi revenise la capitolul încredere şi prezenţă în joc, dar care a suferit, în meciul cu Dinamo, o mică accidentare, ce îl opreşte să facă parte din lot pentru întâlnirea de sâmbătă . Aşa că, vor fi jucători noi, de la începutul meciului, şi am două variante, pe care le-am pregătit din punct de vedere tactic. Dar, după ce voi afla mai multe informaţii şi despre adversari, voi şti pe ce mă voi baza. Adic[, pe mai mult talent sau pe mai mult entuziasm”. Bucșa l-a completat pe tehnicianul său, spunând că „întâlnim echipa de pe primul loc şi, cu siguranţă, va fi un meci foarte dificil. Astra are un lot valoros, cu jucători care pot să-i înlocuiască, oricând, pe cei care lipsesc. Singura noastră problemă este aceea că nu câştigăm, dar sper ca de data aceasta să reuşim s-o facem. Avem nevoie de mai multă concentrare şi, poate, de puţin mai mult noroc. Altfel, în aceste ultime două partide, tot ce va conta vor fi punctele şi vrem să obţinem maximum posibil”.

Comisia Centrală de Arbitri a publicat, pe site, brigada de arbitri și numele celui care o va monitoriza. La centru va fi un arbitru mai de curând reactivat, după ce dispăruse, pentru o vreme, din atenție, fiind vorba despre Robert George Dumitru, din Sfântu Gheorghe, care va fi asistat de Stelian Slabu (Brașov) și Bucsi Imre-Laszlo, concitadin cu Dumitru, iar ca rezervă este Ionuț Coza, din Cernica, județul Ilfov. Observator pentru arbitraj a fost delegat Victor Dan Berbecaru, din Râmnicu Vâlcea. Liga Profesionistă de Fotbal a apreciat că meciul dintre Astra și Petrolul este unul cu grad mediu de risc și l-a trimis la Giurgiu, ca observator de joc, pe craioveanul Aurel Beldeanu.

După antrenamentul din dimineața zilei de vineri, 11 decembrie, delegația găzarilor a luat, după prânz, calea Bucureștiului, cazându-se acolo, urmând a face deplasarea sâmbătă spre locul întâlnirii, fostul derbi al Ploieștiului urmând a fi transmis live de către televiziunile Look Plus, DigiSport și Dolcesport. De față vor fi și fani ai Petrolului, în cazul acestei ultimei deplasări din 2015 a simaptizanților „galben-albaștrilor”. Îmbucurător este că, pe stadionul din Giurgiu, oaspeții vor beneficia de o suprafață de joc de foarte bună calitate, aidoma unui covor verde, chiar și în prima lună de iarnă. E drept că și vremea, și gradele din termometre asigură un cadru destul de bun pentru desfășurarea unui meci interesant, pe măsura celor din trecut dintre cele două ex-rivale locale.