Fostul președinte executiv Marius Stan crede despre CEO Veolia România, Mădălin-Jorj Mihailovici, că este și înger, și demon pentru Petrolul! Dar și că trupa „lupilor” va promova în Liga 1, la finele sezonului!

Dragos Trestioreanu -

Fostul președinte executiv Marius Stan crede despre CEO Veolia România, Mădălin-Jorj Mihailovici, că este și înger, și demon pentru Petrolul! Dar și că trupa „lupilor” va promova în Liga 1, la finele sezonului!

S-a născut în vara lui 1957 și va împlini, anul acesta, 63 de ani. A văzut lumina zilei într-un oraș renumit pentru industria siderurgică, Hunedoara, și își trăiește viața în altul la fel, Galați, fiind de profesie, se putea altfel?, inginer metalurg. A fost fotbalist la Oțelul Galați și a bifat, între 1982 și 1989, 100 de meciuri, marcând trei goluri, postul său fiind unul defensiv, de fundaș central sau mijlocaș la închidere. Și-a terminat cariera fotbalistică la Dacia Unirea Brăila, în 1991, echipă pentru care a jucat de 29 de ori și a înscris o singură dată. După ce a pus ghetele în cui, s-a remarcat în calitate de conducător de echipe, lăudându-se cu promovări, un titlu național, o Supercupă a României și jocuri în grupele Ligii Campionilor. A lăsat în urmă, ca președinte executiv, performanțe – și amintiri – frumoase la AFC Rocar București, FC Vaslui (și membru fondator), Politehnica Iași și Oțelul Galați.

Pe lângă sportul rege, a cochetat și cu politica, fiind membru PNL și, apoi, UNPR, retrăgându-se și din ultimul partid, pentru a candida, în acest an, dacă se vor mai ține alegerile locale, la fotoliul de primar al Galațiului, pentru un partid nou. A fost consilier local la Primăria Galați, din 2008 în 2012, apoi a câștigat alegerile pentru aceasta, ca edil șef, în 2012. Este un șef de Executiv apreciat în fotbalul din țara noastră, iar venirea lui la Ploiești, pentru a prelua funcția avută de demisionarul Cristi Vlad, a fost privită ca și aceea a unui… Mesia. „Mariajul” lui cu FC Petrolul a durat însă foarte puțin, iar de ce s-a întâmplat astfel, Marius Stan explică în rândurile de mai jos, în care se „războiește” destul, post-factum, cu acela care îl alesese, vara trecută, să fie președinte executiv al clubului găzarilor, Mădălin-Jorj Mihailovici! Sunt opinii ale lui Marius Stan, pe care acesta și le asumă 100%! 

V-ați început mandatul de președinte executiv la FC Petrolul Ploiești, vara trecută, într-un mod mai degrabă, să-i zic așa, dramatic! Venit la prezentarea dumneavoastră oficială, domnul Mădălin-Jorj Mihailovici, CEO al partenerului finanțator, Veolia România, a părăsit incinta după doar câteva minute, considerându-se jignit într-un dialog purtat acolo cu un ultras. Astfel, a anunțat retragerea finanțării clubului! Ați rămas singur, în sală, cu jurnaliștii și suporterii, anunțul că sunteți noul șef al Executivului “lupilor” rămânând suspendat, undeva, în aer! Cum ați mai activat la Petrolul – după ce domnul Mihailovici a revenit la sentimente mai bune – numai pentru șase luni, să fi fost un semn că s-ar fi pornit cu… stângul?

A fost evident un început cu stângul. Gestul lui Mădălin-Jorj Mihailovici a fost asemănător cu al unui prieten care te invită, la restaurant, la o zi onomastică – pe tine și pe ceilalți musafiri; ziariști, suporteri, în cazul de față – și, din cauză că un ospătar a fost nepoliticos, pleacă de la petrecere, lăsându-i pe toți baltă! Deh, el este cel mai important! În ciuda disconfortului și a penibilului situației, datorită diplomației și a inspirației de moment, am gestionat corect situația și am reușit să depășim astfel momentul neplăcut, convingându-l ulterior pe Mădălin Mihailovici să revină la normalitate! Nu a fost prea greu, nu-i așa?!

Ne puteți spune cine v-a contactat să veniți la Ploiești sau cine v-a recomandat pentru ocuparea unui post pe care predecesorul dumneavoastră, Cristian Vlad, îl avusese vreme de peste două sezoane și jumătate, de la începutul proiectului?

Vreau să  cred că, pentru a veni la Petrolul, m-au recomandat performanțele carierei, adică promovări cu Rocar, FC Vaslui și Poli Iași, campion și supercampion cu Oțelul Galați, “președintele anului” în 1997 și 2011 etc. Dar, la Ploiești, este adevărat, am fost recomandat de un prieten comun. Al meu și al lui Mădălin Mihailovici, ca să fiu bine înțeles.

Apropo de Cristi Vlad, ați avut relații cu dânsul, știut fiind că renunțase la postul de președinte executiv și nu mai apărea, potrivit comunicărilor oficiale, ocupând vreun alt post din organigramă? Cu alți oficiali, cum ați relaționat?

Cu predecesorul meu, Cristi Vlad, am avut, la început, o relație de colaborare ca între foști fotbaliști. Ulterior însă, relațiile s-au răcit, dar fără a avea vreun motiv anume. Probabil că… cineva era undeva! Consider că, cel puțin datorită vârstei, nemaipunând la socoteală experiența și performanțele, lipsa de respect ne-a distanțat! Cu ceilalți colaboratori cred că am colaborat corect, în timpul scurt avut la dispoziție pentru a ne cunoaște.

Cu cine ați negociat pentru instalarea dumneavoastră ca șef al Executivului și ce vi s-a cerut pentru a duce la bun sfârșit contractul? Neapărat promovarea sau, cum se mai zvonise pe la începutul primului sezon de liga a doua, construirea unei echipe competitive capabile de accedere în primul eșalon?

Venirea și contractul cu Petrolul le-am negociat exclusiv cu Mădălin Mihailovici. Contractul propus de el a fost semnat fără niciun fel de negociere! Motivul principal? Proiectul pe cinci ani, care ar fi trebuit să culmineze cu o performanță majoră, adică Petrolul – campioană națională la împlinirea a 100 ani de existență, în 2024! Termenii contractului nici nu i-am citit! Evident că promovarea în prima ligă era obiectivul imediat, în paralel cu formarea unui lot competitiv pentru acel eșalon și progresiv, etapizat, folosind fiecare perioadă de transfer, pentru a achiziționa patru-cinci fotbaliști care să aducă plusvaloare lotului, corespunzător exigențelor obiectivului final propus.

Ați fost numit pe post ulterior acelui incident verbal de la instalare și a fost ales, imediat, și noul antrenor principal, Flavius Stoican. Cine a optat pentru dânsul? Dumneavoastră sau altcineva din club?

Despre alegerea lui Flavius Stoican, repet ceea ce am mai spus și a fost confirmat de cel căruia i-a aparținut. Deci, a fost alegerea lui Mădălin Mihailovici. Propunerea mea a fost Costel Enache.

Dar lotul, schimbat în mare parte față de sezonul precedent, cine l-a alcătuit? Dumneavoastră sau antrenorul principal? Sau cine pe cine a ales, mai exact?

A fost prima oară în carieră când am făcut un compromis. Și cum un compromis îl atrage și pe următorul, vă răspund la întrebarea referitoare la cine a adus jucătorii. Da, majoritatea – cu excepția lui Avram, Walace, Manolache, Sîrghi – a fost adusă la recomandarea lui Flavius Stoican. Drept dovadă, și epurările din iarnă! Am făcut compromisurile considerând că limbajul fotbalului este unul universal, comun. Din păcate, nu a existat acea chimie care este atât de necesară între cele cinci nivele esențiale bunei funcționări ale unui club: finanțator – conducere executivă – conducere tehnică – echipă – suporteri.

 Cum ați putea rezuma mandatul dumneavoastră destul de scurt de președinte la FC Petrolul? Cum au fost relațiile cu jucătorii? Dar cu suporterii?

Chiar foarte scurt, aș zice! Peste tot pe unde am activat mi-am îndeplinit obiectivele. Atuul principal, peste tot, a fost relația excelentă cu jucătorii. La Ploiești, deși marea majoritate a lor nu a fost aleasă de mine, consider că am relaționat corect. Problema care a dăunat mult a fost atitudinea incorectă și deloc principială  a lui Mădălin Mihailovici față de mine, chiar în fața echipei și a antrenorilor acesteia! Mi s-a subminat, grav și iremediabil, autoritatea! Știți  povestea copilului cu două moașe care rămâne cu buricul netăiat sau, parafrazând, moare de… foame! Dar, pentru a înțelege astfel de lucruri, importanța lor, trebuia să fi “mâncat”  mult fotbal… pe pâine! Relația cu suporterii ? Excelentă, în opinia mea, în  ciuda unor rezultate umilitoare! Le mulțumesc și pe această cale pentru încrederea acordată! Au dat dovadă de mai multă înțelepciune și răbdare decât Mădălin Mihailovici și alte personaje din anturajul echipei! Poate vor înțelege, și ei, că echipa este mai importantă decât ambițiile și orgoliile personale. Timpul îmi dă dreptate!

Ați ales, la un moment dat, mai spre sfârșitul lui 2019, să candidați, în vara anului în curs, la postul de primar al municipiului Galați. Unul pe care l-ați mai avut, domiciliind și în municipiul de la Dunăre. Această informație a apărut în media locală cu o zi înaintea susținerii de către dumneavoastră a unei conferințe de presă, în care v-ați făcut publică opțiunea. Dată fiind surprinderea cu care domnul Mihailovici a primit vestea și a reacționat dur, apoi, s-a subînțeles că nu ați anunțat la club despre acea intenție. De ce nu ați spus nimic, mai ales că ați declarat, într-o emisiune de sport de la postul Ploiești TV, desfășurată anterior conferinței de presă de la Galați, că veți părăsi, orice ar fi, clubul, în vara acestui an?

Cronologia corectă a faptelor a fost următoarea: în urma evenimentelor petrecute la club, în mod repetat, și care mi-au subminat grosolan, repet, autoritatea, am realizat că nu pot avea un viitor la Petrolul în melanj cu Mădălin-Jorj Mihailovici. Acesta a fost motivul pentru care, în decembrie, anul trecut, la “Ploiești TV”, am anunțat că, din vara aceasta, urma să părăsesc echipa! Atenție, am spus că după promovare! După evenimentele de pe parcursul turului, ar fi trebuit să plec de mai mult timp de la club! Dar, am mai zis-o, nu am vrut să fiu catalogat drept laș, eu crezând mult – și continui să cred – în promovare! Subliniez, încă o dată, că am venit la Ploiești pentru un proiect pe 5 ani! Planurile de viitor erau date însă peste cap. Motiv pentru care, cronologic, a urmat anunțul, de pe 10 ianuarie 2020, că îmi voi reorganiza viitorul. Mai precis, voi candida la alegerile locale, de la Galați! Acesta a fost motivul invocat de Mădălin Mihailovici pentru demiterea mea! Prima oară, în carieră, când am fost demis! A fost evident doar un pretext. Vreau să mai amintesc că, în mandatul de succes de la Oțelul Galați, am fost și președinte, și – în paralel – consilier local PNL, în perioada 2008-2012, iar în 2012, am candidat cu succes și am putut ocupa astfel fotoliul de edil șef la Primăria Galați, din partea altui partid. Echipa de fotbal era finanțată, acolo, tot de o multinațională franceză – ArcelorMittal – și cu bani mai mulți! Și nu a fost niciun motiv de supărare. Dar nu îl aveau pe Mădălin-Jorj Mihailovici pe post de CEO!!! Că a fost doar o răfuială personală o demonstrează și faptul că, deși mi-am arătat disponibilitatea de a veni în aceeași zi, la Ploiești, pentru a-mi depune demisia, la nici 30 de minute de la convorbirea telefonică cu Mădălin Mihailovici a apărut comunicatul Veoliei România cu demiterea mea! Este, de altfel, și motivul pentru care am intentat proces Veoliei România, pentru discriminare! În ceea ce-i privește pe suporteri, este un… meci interesant: Mădălin Mihailovici contra Marius Stan! De urmărit, nu?

Ați mai lucra, vreodată, la FC Petrolul, dacă ați mai fi dorit? Dacă da, în ce condiții și cu cine?

Oricând aș reveni la Petrolul! Orașul, suporterii, echipa merită mult, foarte mult. Atâta pasiune ca la Ploiești mai rar! În ce formulă? Orice formulă! Chiar și cu Mădălin Mihailovici, dar cu el doar ca finanțator, fiind foarte bun din acest punct de vedere. Nu și în calitate de conducător, fiindcă nu se pricepe! De fapt, a spus-o chiar el însuși! Paradoxal, este și înger, și demon pentru Petrolul! Ca antrenor, evident aș lucra cu Costel Enache, un profesionist desăvârșit. Ah, uitasem să vă spun că, după eșecul din jocul contra Rapidului, din „Regie”, un meci avut la îndemână, i-am propus lui Mădălin Mihailovici să îl schimbăm pe Flavius Stoican cu… Costel Enache, dar am fost refuzat! 

Trăim vremuri grele, odată cu pandemia de coronavirus, care ia amploare, din nefericire, și în România. Sportul a fost pus total pe butuci, acum, de teama infectărilor cu virusul Covid-19. Fotbalul nu face, firesc, notă discordantă. Cunoașteți, sunt convins, variantele alese de FRF, LPF și AFAN pentru reluarea competițiilor din sportul rege. Ați avea vreo altă propunere, în acest sens? Altfel, ținând cont de motivul pentru care s-a produs ruptura dumneavoastră de clubul găzarilor, credeți că vor mai fi alegeri locale în 2020?

Este greu de anticipat, la momentul de față, cum va evolua omenirea, darămite fotbalul! A vorbi despre fotbal, de alegeri locale, de politică etc. pare total deplasat, astăzi. Chiar și simplul fapt de a răspunde la aceste întrebări nu mi se pare chiar confortabil, acum când sănătatea apropiaților ne preocupă, dar ne și îngrijorează. Să ne ajute Dumnezeu să ne vedem sănătoși, iar dacă vom fi sănătoși, cu siguranță ne vom revedea cu Petrolul în Liga 1!

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.fanatik.ro, www.agerpres.ro