Fotbaliști din Liga a II-a, ploieșteanul Valentin Țicu și clujeanul Victor Dican au fost convocați la echipa națională „U 21” a României, cel dintâi a doua oară consecutiv. A și apărat zvonul cu privire la o posibilă vânzare a petrolistului unde, altundeva, decât la FCSB!

Dragos Trestioreanu -

Fotbaliști din Liga a II-a, ploieșteanul Valentin Țicu și clujeanul Victor Dican au fost convocați la echipa națională „U 21” a României, cel dintâi a doua oară consecutiv. A și apărat zvonul cu privire la o posibilă vânzare a petrolistului unde, altundeva, decât la FCSB!

Destul de recent, Federația Română de Fotbal a făcut public opțiunile selecționerului echipei naționale „U 21”, cea de tineret, a țării noastre, Florin Bratu (foto mijloc). în vederea participării, din data de 6 octombrie 2021, la un turneu internațional cu echipe de profil sau mai mici de vârstă, care va fi găzduit de Marbella, bine cunoscută stațiune din Spania. Astfel, Bratu a optat, și de data aceasta, pentru ploieșteanul Valentin Țicu (foto sus), fundașul stânga titular și, totodată, căpitanul divizionarei secunde ACS Petrolul ’52. Al doilea convocat de la o formație de Liga a II-a este fundașul central stânga, care poate evolua și ca mijlocaș central, Victor Dican (foto, în echipament alb-negru), și el purtător de banderolă, la Universitatea Cluj. Poate, așa cum era de așteptat, a și apărut un zvon potrivit căruia unul dintre cei doi convocați al căror nume l-am scris mai sus ar fi primit o ofertă de transfer la o echipă din primul eșalon. Dacă, deocamdată, Dican nu a atras așa de mult atenția, în schimb, se afirmă pe ici, pe colo, că „lupul” ar fi în vederile cui, altcuiva decât FCSB-ului, cunoscută fiind apetența patronului Gigi Becali pentru jucători tineri, de perspectivă, în opinia domniei sale, care vede în fiecare astfel de fotbalist o bună afacere peste câțiva ani.

Nu zic că nu o fi fost vreo ofertă, nu am aflat însă nimic cert, deocamdată, dar în viitorul imediat, mercato de iarnă mai precis, nu am certitudinea că s-ar face o tranzacție, speculându-se, tot în presa centrală, că ploieștenii nu s-ar despărți de căpitan decât pe… dublul cotei sale de pe binecunoscutul site www.transfermarkt.de, adică pentru 500.000 de euro. Din ultimele tranzacții făcute de finanțatorul bucureștenilor, acesta nu mai pare chiar a fi… mâna spartă de altădată, nu mai oferă sume mari cu maximă larghețe. Mai ales, cazul de față, că este vorba despre un fundaș lateral, post pe care a încercat să-l impună, până la venirea lui Edi Iordănescu, pe tânărul Sorin Șerban, după un alt ieșean, accidentat în prezent, Ionuț Panțîru, titularul din ultimele etape fiind internaționalul muntengrean Risto Radunovic, fost la Astra și sub bagheta actualului antrenor al său. Să aibă nevoie Gigi Becali, din iarnă, de încă un fundaș stânga sau să dorească un jucător pe un astfel de post Iordănescu jr., după ce l-a adus pe… Mihai Velisar, la Gaz Metan Mediaș? Cine știe? Acum, se pune problema dacă nu cumva Țicu o fi în atenția și a altor echipe din țară și de afară. Ar fi și asta o variantă, de ce nu?

Petrolul ’52 conduce plutonul Ligii a II-a, fără a se fi desprins cel puțin de ocupantele celorlalte două locuri ale podiumului. Pe cale de consecință, dacă în ceea ce privește obiectivul calificării în play-off, șansele devin mari, dar evident că încă nu sunt și matematic rezolvate, privind topul celor șase aproape sigur viitoare combatante din următoarea fază a competiției devine cât se poate de limpede că nu va fi deloc floare ureche ca găzarii să se mențină pe primele două poziții care conduc spre promovarea directă, ba chiar și pe următoarele două, cele de baraj. Un baraj mai greu de adjudecat, CS Mioveni fiind numai (unica) excepție de la regulă. În acest context, este interesant de a se urmări ceea ce se vrea într-adevăr: atingerea obiectivelor, calificare în play-off și, apoi, promovare în Liga 1, ceea ce se va reuși exclusiv având un lot valoros și bogat numeric, în condițiile unui mix cât mai reușit între „underi” și seniori, sau vânzări de jucători, cu siguranță tineri, gen Vali Țicu sau – mă gândesc și eu – Mario Bratu, Mihai Constantinescu ori, de ce nu?, Alin Boțogan (foto jos, la minge). Pe cel din urmă, de altfel, îl văd drept „cel mai bun produs al clubului de scos la mezat”. Știu, e un „răutăcism” ceea ce am scris de Alin, cum ar spune un „rege”, însă, dacă tot discutăm de valoare – să mă ierte toți ceilalți! -, dar Boțogan este „șeful” tuturor tinerilor și foarte tinerilor din club! Și-am ajuns astfel la punctul critic.

Dintr-o academie – ce termen pompos!, personal preferând centru de copii și juniori -, procentul de reușită, a se citi promovare de jucători, nu este deloc unul foarte mare, ba chiar dimpotrivă. Nici la Farul (ex-Viitorul), nici la FCSB, nici la FK Csiksezereda sau oriunde altundeva în țară nu se poate garanta că măcar 50% vor ajunge fie fotbaliști de frunte din Liga 1, fie chiar „bunuri vandabile”, un alt „răutăcism”, știu! Deci, nici la Petrolul, indiferent de inițialele de dinaintea numelui atât de iubit care au fost, sunt și vor mai fi! Păi, dacă nu prea ai, atunci te desparți de toți cei puțini?!? Și cum, întărind alte cluburi din țară? Posibile viitoare adversare? OK, o faci pe bani, dar banii se duc și te trezești că nu-i mai ai nici pe ei, nici pe jucători! Pare un management grozav? Apropo de așa ceva, în multele conversații avute cu diverși suporteri care împărtășesc aceeași pasiune cu mine nu o dată am auzit că-i bine să se crească și să se vândă, indiferent unde, dar pe bani buni, iar apoi… tot așa! Când am întrebat despre performanțe, mi s-a replicat că importantă este EXCLUSIV existența clubului, nimic altceva în plus! Nici nu se putea, de altfel! Se știe – iar cine nu recunoaște fie se face că nu are habar, fie are, dar mai are și altceva, se deduce și ce – nu se poate face performanță adevărată fără un efectiv PUTERNIC, din toate punctele de vedere! Dacă aici este un BRAND, atunci să fie BRAND! Nu zici că e, dar nu e, de fapt, tot vânzându-se pentru a se trăi!

Foto: www.telekomsport.ro, www.tribunavalceana.ro, www.gsp.ro și www.fcpetrolul.ro