O simpatizantă a Petrolului a renăscut fotbalul feminin de prim eșalon din Bistrița-Năsăud! Prahoveanca Mihaela Merlan, căpitana echipei înființate vara trecută, CS Gloria 2018 BN, urmașa desființatei de-atunci vicecampioane naționale Heniu Prundu Bârgăului

Dragos Trestioreanu -

O simpatizantă a Petrolului a renăscut fotbalul feminin de prim eșalon din Bistrița-Năsăud! Prahoveanca Mihaela Merlan, căpitana echipei înființate vara trecută, CS Gloria 2018 BN, urmașa desființatei de-atunci vicecampioane naționale Heniu Prundu Bârgăului

Când a plecat, vara trecută, în vacanță, acasă la Coțofenești, localitate prahoveană, fotbalista în vârstă de 25 de ani Mihaela Merlan (foto, cu echipamentul cu numărul 9 și banderolă) știa că e componentă a unei echipe vicecampioane naționale și, totodată, finalistă de Cupa României, Heniu Prundu Bârgăului. Fuseseră, e drept, anumite semnale că susținerea financiară nu mai putea fi chiar ca în trecutul apreciat, dar nimic nu prevestea, atunci, ce avea să se întâmple peste puțină vreme. Liniștită, cu bateriile reîncărcate – așa cum se zice în folclorul fotbalistic – de zilele petrecute în locurile natale, Mihaela, care este alintată din copilărie Mitzy, a pornit cu optimism spre județul Bistrița-Năsăud. Abia aștepta să înceapă antrenamentele pentru ediția 2022-2023 a campionatului Ligii Feminine de Fotbal, adică primul eșalon de profil din țara noastră. De ce a ales să joace tocmai acolo domnișoara Merlan? Pentru că, în Prahova, nu mai avea unde s-o facă după absolvirea, la Târgoviște, cu a cărei formație câștigase și Cupa României, a Institutului de Educație Fizică și Sport. Deși profesoară, Mihaela Merlan nu a vrut să se despartă totuși de activitatea competițională, iar varianta de-atunci, Heniu Prundu Bârgăului, i s-a părut, întra-devăr, cea mai bună. Ce-a fost acolo și ce s-a întâmplat anul trecut, în zonă, aflăm din povestirea ei, de mai jos.

„Alegerea mea, Heniu Prundu Bârgăului, deși părea la început un risc, plecarea departe de casă nefiind chiar floare la ureche, s-a dovedit însă de-a dreptul excelentă, reușind să se facă, acolo, echipe tot mai competitive, având rezultate și, implicit, performanțe” – își începe povestea cred că fotbalista cea mai bună din prezent din Prahova. Acum încă îmi amintește de perioada în care, aproape puștoaică fiind, nu lipsea de la meciurile de acasă ale Petrolului, mai ales, dar nu numai, pentru idolul ei Filipe Teixeira, la al cărui număr de pe tricou nu a renunțat multă vreme, la echipele pe la care a evoluat: 80! Să vedem cum continuă povestirea sa prahoveanca noastră: „La Heniu m-am acomodat repede, am fost, ca echipă, ca un spin în coasta campioanei Olimpia Universitatea Cluj, am jucat două finale de Cupa României, la Arad, pe noua arenă Francisc Neuman, și la București, pe o alta tot nouă Arcul de Triumf, am fost vicecampioane naționale și parcă nimic neplăcut, trist, nu ni se putea întâmpla. Și totuși…”. Din acest punct, vara trecută, reamintesc, totul ia o turnură incredibilă. Heniu Prundu Bârgăului, a doua clasată în campionat după clujence, și finalistă de Cupă pierdută tot în fața acestora, a dispărut de pe firmamentul fotbalului feminin autohton!!!

„Nu-mi venea să cred atunci când, odată întoarse toate fetele din vacanță, ni s-a spus că Heniu nu va mai exista, dar putem continua, dacă vrem, la noua echipă din județ, CS Gloria Bistrița 2018 BN, însă al doilea eșalon!”. Astfel, urma să se evolueze, ca și trupa masculină din Liga a III-a – la care au jucat și prahovenii Nini Popescu și Antoniu Manolache, precum și tineri străini împrumutați de CFR Cluj -, adică pe stadionul local care găzduise și meciuri ale defunctei Gloria a regretatului Jean Pădureanu, Mihaela a avut de ales. Fie renunța la locurile de care se atașase, fie rămânea pe loc și cobora un nivel, din Liga I în Liga a II-a. Deși avea oferte, la vremea aceea, și din cel dintâi eșalon, dragostea pentru Bistrița-Năsăud a determinat-o să declare răspicat că va rămâne la Gloria și se va lupta pentru promovare!

„Sincer, dacă unora li s-a părut că am riscat atunci când am ales să rămân în aceeași zonă, mă felicit acum pentru opțiunea mea din vara trecută, fiindcă aveam să trăiesc, deși mai aveam puține coechipiere de la Heniu, momente la fel de frumoase ca și la Prundu Bârgăului” – recunoaște, cu prea multă modestie, Mitzy. De ce prea multă modestie? Deoarece, performanța Gloriei feminine în sezonul ce-a urmat a fost extraordinară. „Am câștigat toate meciurile și am promovat după numai un singur an, jucăm în semifinalele Cupei României, la Giurgiu, contra lui Carmen București, am eliminat-o din Cupa României, la Ovidiu, pe Farul, cealaltă promovată de-acum, dar aceasta a avut un eșec în ultimul meci, tocmai sâmbătă, fiind invers decât la băieți, gazdele conducând cu 2-0, dar pierzând cu 3-2, în fața fetelor din Roman, echipă numită Vulpițele Galbene” – ne spune fotbalista prahoveancă originară din Coțofenești. Succesul bistrițencelor a fost prezentat, de altfel, într-un mod emoționant pe internet, de către clubul CS Gloria 2018 BN (vezi facsimil). Ceea ce înseamnă, se observă, că alegerea unui mediu bun a fost de-a dreptul cu mult noroc pentru cea care a primit, încă de la început, banderola de căpitan și a ridicat astfel deasupra capului, destul de recent, trofeul oferit campioanei uneia dintre cele două serii ale eșalonului secund feminin.

„Mi-a părut tare bine că noi, trei prahoveni, Nini, Toni și cu mine, am făcut reclamă frumoasă Petrolului și județului nostru, aici, la Bistrița, departe de casă, ei plecând între timp, dar eu am rămas, fiindcă – știți cum se zice – mai am treabă pe aici, urmând, reamintesc, Final Four-ul Cupei României” – a punctat Mihaela Merlan. Întrebată când se va întoarce acasă să conducă și o echipă feminină locală spre și în prima ligă, Mitzy nu a putut da un termen cert, fiind drept că, în prezent, există numai echipe cu fete de 17 ani, cele mai cunoscute fiind Prahova, a lui Adrian Teodorescu, și Petrolul, antrenată de Cristian Iordache. Iar, prof. Merlan merge spre 27, fiind născută pe 25 octombrie 1996, situație în care revenirea sa în Prahova urmând, probabil, să fie continuată – dacă și-o dori așa ceva – cu antrenoratul de profil. Nicidecum, dedicată unei evoluții pe gazon, în județul natal. Totuși, să nu facem prea multe supoziții!

Foto: arhivă personală