Fotbalul prahovean a ajuns printre ultimele din țară, la nivelul primelor trei eșaloane! Noroc că există Petrolul!

Dragos Trestioreanu -

Fotbalul prahovean a ajuns printre ultimele din țară, la nivelul primelor trei eșaloane! Noroc că există Petrolul!

O recentă analiză a siteului cotidianului Gazeta sporturilor a scos în evidență că, la nivelul primelor trei eșaloane fotbalistice naționale, județul Prahova a ajuns foarte slab reprezentat. Noroc că a promovat, de curând, FC Petrolul în Liga a III-a, fiindcă – altfel – Prahova s-ar fi numărat printre județele fără nici măcar o echipă în ligile I, a II-a și a III-a, precum Vaslui, Vâlcea, Bistrița-Năsăud și Mehedinți!

Paradoxal, în fruntea topului formațiilor prezente în cele trei ligi ale căror competiții sunt organizate de Liga Profesionistă de Fotbal (I), respectiv Federația Română de Fotbal (a II-a și a III-a) se află județul Ilfov, cu nu mai puțin de 11 grupări, reaprtizate după cum urmează: 2 în Liga I, 4 în Liga a II-a și 5 în Liga a III-a! Pe „podium” se mai află Timișul, cu șapte echipe (1 în Liga I, 2 în Liga a II-a și 4 în Liga a III-a) și, respectiv, municipiul București (6 trupe; 3 în L1, 1 în L2 și 3 în L3). Înaintea Prahovei, în acest clasament postat pe www.gsp.ro, se mai află județele Cluj (6 echipe), Alba (5), Sibiu (5), Argeș (4), Arad (4), Călărași (4), Constanța (4), Galați (4), Brașov (3), Dâmbovița (3), Dolj (3), Gorj (3), Iași (3), Mureș (3), Teleorman (3), Brăila (2), Botoșani (2), Buzău (2), Covasna (2), Giurgiu (2), Harghita (2), Maramureș (2), Satu Mare (2) și Suceava (2)! Pe penultima poziție – a IX-a – se află, ex-aequo, Prahova, Bacău, Bihor, Caraș Severin, Hunedoara, Ialomița, Neamț, Olt, Sălaj și Tulcea, fiecare cu câte o formație. Cu mențiunea că reprezentanta Bihorului se află în Liga a II-a, iar celelalte județe au câte una în Liga a III-a. Evident, ultimele din top sunt cele patru județe menționate mai sus, care nu au nicio formație în competițiile orgnaizate de LPF și FRF. Dacă stăm și ne gândim că și AS Petrolul ’52 Ploiești, devenită luna trecută FC Petrolul, după ce a trecut și prin „faza ACS Petrolul ’52”, a fost înființată cu nici măcar o lună înaintea startului întrecerilor ediției 2016-2017 a campioantului Ligii A, Prahova risca să fi devenit, și ea, „lanternă roșie”, precum Vasluiul, Vâlcea, Bistrița-Năsăudul și Mehedințiul!

Facebook Razvan CatanaÎn acest context, editorialul semnat tot în „Gazeta sporturilor” de către jurnalistul-arhitect Tudor Octavian, intitulat „Să vină Petrolul!!!”, se dovedește a fi unicul motiv de mândrie actual pentru iubitorii fotbalului dintr-un județ care, alătdată, avea chiar două echipe în Liga 1 (Divizia A), tot atâtea, dacă nu chiar trei – în eșalonul secund, și cel puțin 5-6, în al treilea. Este absolut incredibil ce s-a putut întâmpla, în ultimii ani, cu echipe înființate pe repede înainte, dar apoi conduse spre colaps, cu trupe retrogradate foarte repede până în eșalonul județean sau chiar decedate, ca să nu mai vorbim despre falimentul din vara anului trecut al SC FC Petrolul. Adică o echipă ce se făcuse remarcată nu numai în campionatul Ligii 1, terminând pe podium și cucerind și Cupa României în 2013, ci și cu prezențe remarcate în cupele europene. Acum s-a ajuns ca județul Prahova, deși o promova, an de an, în Liga a III-a pe campioana județeană, să nu mai aibă în prezent decât o echipă acolo, penultima câștigătoare a eșalonului de elită local, CS Păulești, declarând forfait prezenței în acest eșalon, vara trecută.

Județ dezvoltat din punct de vedere economic, Prahova nu mai poate susține, se vede, mai mult de o formație în competițiile FRF-ului, și aceea aflată la început de drum spre prima ligă, iar asta grație unui management bun, dar și al norocului găsirii unui finanțator cu renume în lume – grupul Veolia. Mai exact, liderul serviciilor de mediu de pe mapamond. Poate că astfel Petrolul va putea tot urca, dar ce ne facem cu restul de echipe care par a nici visa măcar la Liga a III-a? Am ajuns să zicem… ca la noi la nimenea!

Foto: www.gsp.ro și Facebook