Fotbalul românesc se remarcă la Campionatul Mondial. La cel al… artiștilor, deocamdată! Prahovenii sunt vedete în Rusia!

Dragos Trestioreanu -

Fotbalul românesc se remarcă la Campionatul Mondial. La cel al… artiștilor, deocamdată! Prahovenii sunt vedete în Rusia!

UPDATE. Organizatorii ediției a VIII-a a Campionatului Mondial de Fotbal al Artiștilor și Festivalul Muzical „Art Football”, de la Moscova, au devansat semifinala dintre România și Marea Britanie, care se va desfășura astfel astăzi, 1 iunie 2018, de la ora 18.30, nu mâine, de la 19.00, așa cum se stabilise inițial. Dacă vor trece de britanici, Daniel Chiriță și băieții lui se vor confrunta în finala mare cu Rusia, țara gazdă, sau Serbia.

În perioada 25 mai-3 iunie 2018, la Moscova, capitala Federației Ruse, se desfășoară a VIII-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal al Artiștilor și Festivalul Muzical „Art Football”, la care participă echipe naționale din nu mai puțin de 16 țări, printre care și România, cea care se laudă cu medalii de toate culorile, până acum, la această în trecere! Dacă la fotbalul… fotbal, Cupa Mondială a devenit o Fata Morgană, la cea a artiștilor suntem însă tari de tot!

Ca de obicei, în ultimii ani, selecționata artiștilor din România – cărora, potrivit regulamentului, i se mai adaugă pe teren un jucător de altă meserie, dar care activează la nivel amator, și doi cu vârsta peste 40 de ani – este condusă de managerul ploieștean Daniel Chiriță. Cel care se bagă, la peste 43 de ani, și la meciuri, făcând-o cu mare folos! Ca prahovean, Chiru a selecționat mai mulți fotbaliști locali, evident dintre cei care se înscriu în litera regulamentului.

Astfel, în lot, pe lângă artiști, se mai află la Moscova, cu echipa națională de profil, Cristian Dumitrache, zis Găină, care intră totuși la… artiști, el făcând figurație în serialul Las Fierbinți, de la Pro TV, Andrei Ciobanu, golgheterul ultimelor ediții ale campionatelor Ligii A Prahova, Vladimir Butufei, fostul mijlocaș central al Petrolului din Liga 4, Decebal Nae și Marian Grama, și ei foști echipieri, ca și Chiriță, ai clubului găzarilor, în diverse perioade timp. Pentru actualii păuleșteni Ciobanu și Butufei, care au purtat acum, pe rând, banderola de căpitan al selecționatei, AJF i-a făcut o concesie echipei lor de club, decalând cu o săptâmână data desfășurării semifinalei județene a ediției 2018-2019 a Cupei României! Altfel, la categoria „fotbaliști cu vârsta peste 40 de ani”, este inclus în echipa națională a artiștilor și fostul stelist Marius Mitu, un mijlocaș care a făcut furori, odată, în prima ligă a Belgiei.

Cele 16 reprezentative au fost împărțite în patru grupe, din cea a României, denumită generic „B”, mai făcând parte două echipe naționale sud-americane, Argentina și Peru, și una europeană, Italia. După desfășurarea a două meciuri, dintre cele trei din grupă, băieții lui Daniel Chiriță erau deja calificați în semifinale, acolo unde acced câștigătoarele grupelor. Echipele naționale de pe continentul în care fotbalul-fotbal este la mare preț s-au înclinat în fața României, Peru – chiar la scor, 0-5, în vreme ce Argentina, la limită: 0-1! Din păcate, disputa cu peruvienii a lăsat urme neplăcute, cântărețul Kamara, care face duet cu Andrei Ștefănescu, în „Alb Negru”, și-a luxat cotul stâng și trebuie să poarte un aparat special. Reamintesc că artistul cu rădăcini musulmane a jucat un sezon în Liga A Prahova, ca fundaș dreapta, la fosta echipă CS Blejoi Vispești, care a fost aproape de a se califica la barajul de promovare în al treilea eșalon național.

Partida cu Argentina a fost una de ridicat nivel tehnic și spectacular, reușita succesului tricolorilor fiind una demnă de un joc pe… Play Station, cu Andrei Ciobanu în postura sa obișnuită – cea de realizator de mare efect. Adrenalina le-a urcat… sângele în cap argentinienilor. Supărați pe câteva mari ratări ale lor, au dat frâu liber nervilor, unul dintre componenții lotului sud-american îmbrâncindu-l în iarbă pe Vlad Butufei și primind astfel cartonașul roșu! Ambele faze sunt incluse în rezumatul meciului. Cu șase puncte, cele mai multe din grupa B, și cu un meci contra „lanternei roșii”, românii au evoluat detașați în fața Italiei. Așa cum era de așteptat, au și câștigat la scor: 8-2! În semifinale începe însă greul, deoarece Marea Britanie a acces și ea în această fază, tot cu maximum de puncte. Și Serbia e în semifinale, ca și gazda, Rusia, la mare luptă cu Slovenia. Cum nu se putea mai dificil, Marea Britanie va fi – vineri, 2 iunie, de la ora locală 19.00 (aceeași în țara noastră) – adversara artiștilor-jucători ai lui Daniel Chiriță!

Deși prima reprezentativă a României a învins iar Chile cu același scor, 3-2, într-un meci amical desfășurat de data aceasta pe teren neutru, în Austria, autorul golului victoriei fiind fostul petrolist Constantin Budescu, naționala lui Cosmin Contra, care va juca marți, 5 iunie, ora 20.30, pe arena Ilie Oană, din Ploiești, cu Finlanda, este încă departe de a a visa la… performanțele selecționatei artiștilor autohtoni. Dar, e clară și diferența dintre fotbalul amator și cel profesionist, e adevărat!

N.B. La Cupa Mondială a artiștilor este prezent și fostul arbitru-asistent purtător de ecuson FIFA, ploieșteanul Cristian Nica, în calitate de… central, oficiind la următoarele partide: Rusia – Kazahstan și Marea Britanie – Polonia! O fi făcut și… spionaj pentru Daniel Chiriță, în vederea semifinalei cu britanicii?

Iată mai jos rezumatul meciului tare cu Argentina:

Foto: www.art-football.com (Sergey Pankratiev)