Fără Mustivar, Grozav, Cristescu şi Romario, suspendaţi, dar cu Mojica în lotul pentru meciul cu Oţelul

Redactia -

După ce noii jucătorii veniţi la Petrolul în această iarnă au fost prezentaţi oficial de către directorul sportiv Marius Nicolae şi antrenorul principal Cosmin Contra într-o conferinţă de presă ce a prefaţat partida de la Galaţi, cu Oţelul, de duminică, 24 februarie 2013, ora 18.00, în direct pe „DigiSport1”, lotul „lupilor” a făcut un antrenament deschis publicului, pe arena Ilie Oană. Au fost de faţă, la tribuna a doua, în jur de 500 de fani entuziaşti (foto sus; www.fcpetrolul.ro), care şi-au primit favoriţii cu urale şi torţe, iar apoi au aplaudat reuşitele acestora din timpul şedinţei de pregătire. La antrenament au participat şi jucătorii suspendaţi, Sony Mustivar, Gheorghe Grozav, Marian Cristescu şi Romario Santos Pires, reţinuţi pe tuşă pentru prea mult galben, nu şi incerţii Laurenţiu Marinescu şi Sebastian Achim, ca şi Vasili Hamutovski, bielorusul având dureri mari la ligamentul de la mâna dreaptă. În astfel de condiţii, se anticipează că tehnicianul va miza contra „oţelarilor” pe următorul „11”: Bornescu – Alcenat, Geraldo, Enza-Yamissi, Guilherme – Hoban – Renan, Mojica, Sauvadet, Morar – Bokila, iar ca rezerve vor fi portarul Povilas şi jucătorii de câmp Neag, Grecu şi Boudjemaa. În situaţia în care Marinescu şi Achim vor fi recuperaţi, atunci se vor putea face unele modificări în echipa de start şi se va completa „la capacitate” şi raportul de joc. Într-adevăr, o situaţie neplăcută, din cauza suspendărilor, accidentărilor şi numericului mai scăzut al lotului, format acum din 23 de jucători, până la primirea cărţii verzi şi legitimarea şi a azerului Elhad Naziri.

De altfel, şi Cosmin Contra a acuzat absenţele multe din efectiv, dar nu şi-a pierdut deloc optimismul în privinţa unui rezultat bun la Galaţi. El a declarat că, „din păcate, avem mari probleme de lot, fapt care îmi dă bătăi de cap în alcătuirea formulei de echipă. Sper însă ca, la meciul cu Oţelul, să fiu inspirat şi să iau cea mai bună decizie în ceea ce-i priveşte pe jucătorii trimişi pe teren de la început. Mizez pe dorinţa fotbaliştilor mei de a începe bine campionatul, de a câştiga cel dintâi joc, şi sunt convins că, printr-o mobilizare bună, putem să ne impunem, indiferent de problemele existente la această oră. Jucăm în deplasare, contra unei formaţii care se află în partea a doua a clasamentului şi nu îşi permite să facă paşi greşiţi. Aşa încât, ştim că ne va aştepta un meci extrem de dificil. Oţelul a adus un antrenor cu experienţă, Petre Grigoraş, care a demonstrat că poate să facă lucruri extraordinare, dar eu cred că nu a avut timpul necesar să-şi impună filozofia de joc. De aceea, mizăm pe faptul că nici gălăţenii, prin achiziţiile făcute în această iarnă, nu au avut timp să se omogenizeze. Cred că, din acest punct de vedere, ne aflăm la un nivel apropiat. Nu am luat în calcul situaţia de acum de acolo, pentru că poate exista şi reversul, în sensul în care să se mobilizeze şi mai tare, să-şi dorească şi mai mult victoria, pentru a-şi rezolva problemele”.

Mojica_14_Naziri_16_Sauvadet_31_Renan_10_Romario_52_la_prezentare_fcpetrolul.roÎn preambulul conferinţei de presă, nou-veniţii s-au afişat cu tricourile şi numerele pe care le vor purta (foto, de la stânga la dreapta, Gualberto Mojica, Elhad Naziri, Florent Sauvadet, Renan da Silva şi Romario Santos Pires, împreună cu Marius Nicolae şi Cosmin Contra; www.fcpetrolul.ro). Ulterior, toţi s-au spus tirului întrebărilor jurnaliştilor prezenţi, fiecare împărtăşindu-şi gândurile cu care au sosit la Ploieşti: „Am ales să joc cu numărul 10 la Petrolul pentru că aşa am făcut-o şi la celelalte formaţii la care am evoluat în cariera mea. Ştiu că, poate, aşteptările sunt mai mari şi există o responsabilitate în plus, dar sunt pregătit să-mi ajut echipa să-şi îndeplinească obiectivele” (Renan da Silva); „Sunt la Petrolul şi, acum, nu mă gândesc decât la această echipă. Nu vor fi probleme de adaptare, pentru că suntem mai mulţi brazilieni aici, aşa că nu-mi va fi greu să mă acomodez” (Romario Santos Pires); „Sunt fericit să fiu aici şi pregătit să joc, pentru că, în Bolivia, campionatul era în plină desfăşurare. Astfel încât, nu va fi vreo problemă din acest punct de vedere. Nu este pentru prima dată când mă aflu în România, dar la CFR Cluj n-am avut continuitate, n-am jucat niciodată două meciuri la rând, şi cred că din această cauză n-am reuşit acolo” (Gualberto Mojica);  „Mă simt foarte bine la Ploieşti, îmi place oraşul, iar oamenii de aici m-au ajutat să mă acomodez. Am semnat până la vară, sper ca lucrurile să meargă bine până atunci, iar după aceea să putem discuta despre opţiunea prelungirii contractului” (Florent Sauvadet); „Ştiu că în România este un fotbal bun, evident mai puternic decât cel din Republica Moldova, acolo unde am jucat ultima dată. O să fac totul ca echipa să-şi atingă obiectivele. Am contract pe trei ani şi jumătate, respect această ţară şi vreau să învăţ cât mai repede limba română” (Elhad Naziri).

Interesant este că despre Mojica s-a spus că va fi căpitanul echipei naţionale a Boliviei la apropiatul meci oficial cu prima reprezentaivă a Columbiei. Inedit, la antrenament, în afara spaţiului de joc, copiii lui Cosmin Contra – fetiţa de 11 ani, şi băiatul, de 8 ani – au schimbat pase, cea dintâi dovedindu-se o stângace de calitate, care i-a spus reporterului de la www.gazetaph.ro că ar vrea să joace fotbal, pe viitor, în mod organizat!