La derbiul returului play-off-ului Ligii a II-a, Universitatea Cluj – FC Petrolul Ploiești, Comisia Centrală de Arbitri a optat numai pentru un singur arbitru de prim eșalon, asistenții fiind din lotul celui secund! Premieră absolută de când „lupii” combat în dificilele întreceri pentru promovarea pe prima scenă!

Dragos Trestioreanu -

La derbiul returului play-off-ului Ligii a II-a, Universitatea Cluj – FC Petrolul Ploiești, Comisia Centrală de Arbitri a optat numai pentru un singur arbitru de prim eșalon, asistenții fiind din lotul celui secund! Premieră absolută de când „lupii” combat în dificilele întreceri pentru promovarea pe prima scenă!

George Găman (foto, la titlu; Craiova) – Gheorghiță Bălan (Pitești) și Florin Pucheanu (Ulmi, județul Dâmbovița), plus Ovidiu Florin Mazilu (Satu Mare), aceasta este brigada delegată la cel mai tare meci din returul plat-off-ului Ligii a II-a de fotbal, găzduit de „Cluj Arena”, marți, 26 aprilie 2022, de la ora 19.00. Meciul le va opune pe ocupantele locurilor 3, Universitatea Cluj, și 1, FC Petrolul Ploiești. În acest context, surprinde delegarea, de către Comisia Centrală de Arbitri, a numai unui singur component al lotului primului eșalon, centralul oltean al partidei. Ajutoarele sale de la cele două margini fac parte din efectivul alocat Ligii a II-a, ca și rezerva lui Găman, de altfel. Pentru FC Petrolul, poate și pentru „U”, nu am mai verificat, ar fi o premieră absolută să nu aibă parte de o brigadă fără cel puțin doi membri ai lotului de L1. Știu că, recent, s-au bifat dueluri în play-out-ul și play-off-ul eșalonului de elită autohton, dar chiar să nu se fi găsit doi asistenți liberi, care să facă parte din – hai să-i zic – lotul A?!? În ceea ce privește arbitrul, acesta – fratele fostului astrist Valerică Găman, în prezent la CSU Craiova – a avut un start promițător la Liga 1, anunțându-se, pe-atunci, drept o mare speranță. Pe parcurs însă, din păcate, s-a mai pierdut „pe drum” și s-a „afundat” în rândurile colegilor fără vreo perspectivă. Asta deși avea ecusonul FIFA din 2017. Cum va conduce derbiul vom vedea fie de pe stadion, fie pe micul ecran, în transmisiunea live a posturilor Digisport, Orange TV și Prima Sport (ultimele două fiind noile denumiri ale fostelor Telekomsport, respectiv Look Sport).

Oaspeții de-acum ai Clujului, fotbaliștii de la Petrolul au plecat luni, în a doua zi de Paște, cu o cursă de linie, spre urbea gazdă a derbiului. Cum antrenorul principal al „galben-albaștrilor”, Nicolae Constantin (foto sus, în text), este deja bine cunoscut pentru modul precaut de abordare al meciurilor importante, deși nu numai, nu ar fi exclus să mizeze pe același „11” al duelului de acasă, din turul play-off-ului: Avram – Pashov, Meijers, Huja, Țicu – Cebotaru, Seto – Pîrvulescu, Tucaliuc, Bratu – Diarra. A fost atunci, în tur, un meci închis, Nae Constantin căutând 90 de minute să-și blocheze adversarii și, cu unele excepții, a și reușit. Chiar s-a declarat mulțumit, după meci, de remiza albă. A fost, de altfel, atât de mulțumit, încât – în afara înlocuirii lui Tucaliuc cu Măzărache, din minutul 71 – nu a mai optat pentru nicio altă schimbare, deși mai avea încă patru la dispoziție. Decizia mai puțin întâlnită, și la el, a explicat-o astfel: „Mi-era greu să schimb ceva. M-am tot uitat… la underi nu prea aveam ce schimba, la fundași nu aveam de ce, la mijlocași a fost OK, iar Sory Diarra a hărțuit defensiva și era în continuare util. Nu prea aveam, deci, ce schimba. Aș fi schimbat, dar nu aveam ce. Așa am considerat, așa am văzut. A ieșit bine, nu am pierdut. Nu îmi garantează nimeni că, dacă aș fi făcut schimbări, am fi câștigat„. Rămâne de văzut dacă și pe „Cluj Arena” va reacționa la fel. Evident, totul va depinde și de jocul din teren, și de ce vor arăta tabelele de marcaj.

Furibund în turul play-off-ului contra arbitrajului, contra oponenților, omologul lui Constantin, bihoreanul Erik Lincar (foto mijloc), nervos în acest an cum nu l-am mai văzut vreodată, a declarat, înainte de derbi, că „întâlnim o echipă foarte solidă, una periculoasă mai ales prin jucătorul său de atac, Diarra, cel care a reușit să marcheze foarte multe goluri. După cum am văzut și la meciul tur, cea mai periculoasă fază a lor a fost o lovitură de colț din minutul 72, atunci când mingea a trecut milimetric pe lângă bară (foto jos). De aceea, va trebui să fim foarte atenți”. Apoi, a continuat: E adevărat că ei vor veni, din nou, să joace la un 0-0. Nu au de ce să riște. Sunt mulțumiți și cu un rezultat de egalitate. Au șase puncte avans față de noi. Va trebui să fim concentrați, cu mult entuziasm, să fim mai ales din punct de vedere fizic la cel mai înalt nivel și să-i provocăm la joc. Trebuie să facem ce știm noi mai bine, să avem calitate și să reușim să aducem mingea de cât mai multe ori în fața porții adverse. Dacă toate aceste lucruri se vor întâmpla, atunci vom avea și succes. Fazele fixe au fost cheia multor meciuri din acest play-off. Trebuie să fii foarte atent în special pe cea de apărare. Noi, anul acesta (n.r. – 2022), chiar am reușit să marcăm câteva goluri din faze fixe, ne-au ajutat, și sper să fim la fel de inspirați și în jocul cu Petrolul. Nu e un meci de șase puncte, poate e de patru. Asta pentru că, la final, în cazul echipelor care vor avea același număr de puncte, nu se vor lua în considerare jocurile directe, ci locurile din clasament de la sfârșitul sezonului regular. În acea ierarhie, Petrolul a fost pe primul loc, Universitatea, pe al doilea, iar Hermannstadt – pe al treilea”.

Dacă găzarii au plecat în deplasarea din Ardeal fără a avea probleme de lot, în schimb Lincar se plângea, în conferința de presă ante-factum, că ar exista doi-trei fotbaliști bolnavi de gripă, pe care s-ar putea să-i recupereze, totuși. Iar dacă nu, atunci a declarat că există jucători de schimb capabili să se ridice la nivelul celor absenți. De data aceasta, „U” – aflată la șase lungimi în urma Petrolului, așa cum deeclara antrenorul său – va fi obligată să iasă la joc mult mai mult decât a făcut-o pe „Ilie Oană”. Adică atunci când nu a avut numai câteva ocazii de a marca, dar nu foarte mari. Poate că deschiderea aceasta ar fi posibil să fie speculată de către ploieșteni pe contraatac, arma perfectă a acestora fiind tocmai atacantul de care se teme Erik Lincar, malianul Diarra. Altfel, este interesant de văzut, în eventualitatea în care se va folosi aceeași formulă din tur, cum se vor descurca pe „Cluj Arena, sub mare presiune, „underii” Sergiu Pîrvulescu și Mario Bratu. Nu știu de ce, dar sunt aproape convins că la cei doi tineri – vă vine sau nu să credeți – va sta, alternativ, cheia desfacerii derbiului! De urmărit dacă va fi așa…

Foto: Facebook, www.fcpetrolul.ro, www.liga2.prosport.ro și www.orangetv.ro