FRF a dat lovitura: UEFA i-a acordat organizarea turneului final EURO „U 19” din 2021! O grupă va fi găzduită de arena ploieșteană Ilie Oană

Dragos Trestioreanu -

FRF a dat lovitura: UEFA i-a acordat organizarea turneului final EURO „U 19” din 2021! O grupă va fi găzduită de arena ploieșteană Ilie Oană

În această seară, siteul www.fanatik.ro a anunțat că, în urma unei decizii a Comitetului Executiv al UEFA, Federației Române de Fotbal i s-a acordat organizarea turneului final al Campionatului European „U 19”, din anul 2021, întrecere la care vor participa opt echipe naționale de profil împărțite în două grupe, a câte patru fiecare, una urmând a fi găzduită, peste aproape doi ani, în luna iulie, de Centrul Național de Fotbal al FRF de la Buftea, iar cealaltă, de arena Ilie Oană, din Ploiești. La acest nivel, notează același www.fanatik.ro, FRF a mai organizat turneul final din anul 1962, câștigat de tricolori, dintre care a făcut și petrolistul Alexandru Pall, mai cunoscut acum drept nea Șoni, acesta reușind, printr-un gol decisiv, să-și califice echipa în finală, deși era fundaș dreapta. În 2011, i s-a acordat din nou același drept României, celebrii spanioli Alvaro Morata, cu șase reușite, și Gerard Deulofeu conducându-și echipa spre adjudecarea trofeului. Ca organizatoare a turneului final din iulie 2021, România scapă de meciurile din preliminarii, fiind calificată direct.

În această lună, România „U 19” a disputat două partide amicale în compania selecționatei similare a Ucrainei, primul terminat la egalitate, 2-2, pe 6 septembrie, iar al doilea a fost câștigat cu scorul de 3-1, două zile mai târziu, ambele disputându-se în deplasare. Cei mai cunoscuți echipieri ai noștri sunt mijlocașul David Miculescu, de la UTA Arad, Cristian Dumitru (FCSB, detașat la Academica Clinceni) și Jovan Markovici, de la CSU Craiova. Din lotul național a mai făcut parte și un mijlocaș de bandă testat de FC Petrolul în cantonamentul de la Poiana Brașov, Aurel June, direcționat până la urmă de clubul proprietar, Sporting Juniorul Vaslui, la Foresta Suceava, în L3, ca și portarul Ionuț Ailenei, și el fost internațional aflat în probe la ploieșteni. Dar nu numai Miculescu a fost adversar al „lupilor” în acest sezon de Liga a II-a, ci vor mai fi și alții, de la AFK Csiksezereda Miercurea Ciuc, de exemplu, precum portarul Gyenge Szilard, titular azi în Cupa României, și fundașul Simo Csongor, Dunărea Călărași, fundașul Alexandru Sârbu și mijlocașul Gabriel Toma, de la „U” Cluj, fundașul Tudor Telcean, cel care evoluează acum pe „Ion Oblemenco”, tot în Cupa României, contra Universității Craiova, de la Viitorul Pandurii Târgu Jiu, mijlocașul Alex Negrean.

Mai sunt în lot și „stranierii” Radu Drăgușin (fundaș la Juventus Torino, Serie A, Italia), Andrei Mărginean (mijlocaș la Sassuolo, Serie A, Italia) și Darius Ghindovean (mijlocaș la MSV Duisburg, al treilea eșalon din Germania). În același efectiv este prezent și un viitor adversar de sâmbătă, 28 septembrie, ora 17.00, al echipei prahovene CS Blejoi, fundașul Marius Savu (Vedița Colonești, din Seria a III-a a Ligii 3). Deși, după cum se vede, din lot fac parte și jucători din al treilea eșalon, niciun petrolist nu a fost selecționat, deocamdată. Există însă speranțe ca, până în 2021, Ianis Stoica să facă pasul la această categorie de vârstă, iar Mario Bratu sau Daniel-Robert Enache să îl determine pe selecționerul Laurențiu Roșu – fost secund al lui Cosmin Contra la SC FC Petrolul – să-i convoace pentru turneul final din 2019!

Preliminariile Campionatului European „U 19” vor debuta în toamna anului viitor, dar, o repet, fără România la start, deoarece este scutită de această fază a competiției. Tot acum, Comitetul Executiv al UEFA a acordat Slovaciei organizarea turneului final al CE „U 19” din 2022, Ciprului „U 17” din 2021 și Israelului „U 17” din 2022. La aceste competiții, de-a lungul anilor, s-au făcut remarcați tineri fotbaliști care au devenit mari vedete ulterior, precum Gianluigi Buffon, Sergio Ramos sau Thierry Henry, printre alții.

Foto: www.frf.ro și www.csmploiesti.ro