FRF, finlandezii și petroliștii ploieșteni i-au transformat „Pisicii” ultimul salt din scenă într-un vis măreț!

Dragos Trestioreanu -

FRF, finlandezii și petroliștii ploieșteni i-au transformat „Pisicii” ultimul salt din scenă într-un vis măreț!

Marți, 5 iunie 2018, Ploiești, arena Ilie Oană, meciul internațional amical România – Finlanda, iată cele câteva date statistice pe care bravul portar al echipei naționale de fotbal a României, Bogdan Lobonț, nu le va uita niciodată! Iar asta pentru că Federația Română de Fotbal, prin scenariu, clip video si premii, delegația nordică – prin cadou și flori, și suporterii petroliști, prin atmosferă, i-au transformat momentul retragerii din carieră într-un vis măreț, un vis pe care-l va trăi toată viața!

Cu 15 minute înainte de startul meciului internațional amical dintre România și Finlanda, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, directorul tehnic al FRF, Mihai Stoichiță, și doi membri ai delegației echipe naționale vizitatoare au pătruns pe teren și l-au invitat pe Bogdan Lobonț tot acolo, cel poreclit Pisica sosind împreună cu soția sa și cei doi copii ai lor. Un băiat cu ochelari, așa cum poartă, dincolo de arene, și de-acum fostul înger păzitor al buturilor echipei naționale a României și a celor de la AS Roma, club celebru din Serie A, cu care se afla sub contract, și o fetiță blobndă, tot cu ochelari și câteva păpuși la ea.

După ce a fost aplaudat de cei peste 13.000 de suporteri frenetici ai tricolorilor, Bogdan a primit cadouri și flori, fiind invitat apoi să se întoarcă spre tabela de deasupra sediului ACS Petrolul 52, pentru a urmări un clip impresionant, nume mari din fotbalul italian, dar nu numai, ca și foști antrenori și cocehipieri ai săi autohtoni, elogiindu-l în speech-urile lor. Iar asta sub ochii și ai lui Jose Mourinho, prezent și el la stadion! La finele filmulețului, când aplauzele nu au mai contenit, Lobonț și-a luat un simbolic la revedere de la colegii care urmau să intre pe teren, pentru meciul cu finlandezii, fiind îmbrățișat de cei din primul „11”, dar și de rezervele alaături de care s-a aflat, ulterior, pe bancă. Nu înainte de a-i fi oferit un tricou-amintire succesorului său, Ciprian Tătărușanu, un tricou pe care scria cifra 50, adică numărul de selecții la națională ale actualului „gardien de but” al lui FC Nantes, echipă franceză din Ligue 1.

În momentul intonării imnului național, strângându-se după umeri cu cei de pe bancă și având ochii în lacrimi, Bogdan Lobonț era conștient că-l asculta pentru ultima dată, în postură de jucător! Iar la vederea acelui banner uriaș de mulțumire, desfășurat la tribuna a II-a, emoțiile l-au copleșit din nou! În minutul 86, la scorul de 2-0, cel care avea să fie și cel final, Lobonț a fost chemat la marginea terenului, ridicându-se tabela electrică, pentru a se anunța că iese din joc numărul 12, Tătărușanu, și intră numărul… 86 (cel al selecțiilor) Bogdan Lobonț. Au fost ultimele cinci minute ale unei cariere de lăudat, minute în care a apucat să repună o minge din colțul careului mic și să apere și un șut ce se putea anunța periculos, în prelungiri. Mult mai multe făcuse însă în cele 85 de selecții precedente, fiind un titular inamovibil, ani de-a rândul, între buturile României! În momentul când s-a îndreptat spre poarta dinspre peluza 1 și și-a luat locul între buturi, galeria de acolo, cea a Petrolului, l-a ovaționat și aplaudat, scandându-i numele, impresionându-l la maxim! La fel cum a procedat la final de meci cu selecționerul Cosmin Contra, care le-a mulțumit cu mâna la inimă ultrașilor, așa cum o făcea când era antrenorul principal al trupei „lupilor”!

La final, când o terminase deja cu fotbalul activ, Bogdan a declarat, la microfonul Pro X, că „fotbaliștii au fost actorii principali în această seară (n.r. – marți), ei au obținut victoria. A fost o seară plină de emoție. Mă gândeam înaintea meciului «Mamă, mamă, nici la debut nu am avut asemenea emoții». Jucătorii naționalei au o calitate umană extraordinară. Sunt sigur că vor face lucruri mărețe, împreună. Au început să muncească așa cum trebuie. Asta este strada cea bună. Avem o grupă dificilă în Liga Națiunilor. Cu Muntenegrul am avut meciuri nebune, în sensul rău, în preliminariile trecute. Nici Lituania nu trebuie subestimată. Este o etapă importantă din viața mea. Sunt pregătit să fac pasul următor. Deocamdată, mă bucur de această seară minunată. De mâine, o să-mi așez gândurile și voi analiza toate ofertele pe care le-am primit. Nu sunt un om secretos. Cartierul general va rămâne, probabil, în Italia”.

Despre Bogdan Lobonț a vorbit foarte frumos, la postul de televiziune Digisport, un alt fost mare portar de la echipa națională a României, Florin Prunea: „E un moment prin care trecem toți fotbaliștii. Este un moment greu, dar – la cum îl știu pe Bogdan Lobonț – sigur va începe treaba repede. Este un jucător care merita mult mai mult. A făcut parte dintr-o generație foarte ghinionistă. Avea o viteză de reacție extraordinară, un plasament foarte bun și niște reflexe fantastice. Îmi amintesc când a venit la Dinamo. A intrat imediat în poartă, apoi a ajuns direct la echipa națională”!

Foto: www.gsp.ro