Gazeta de Prahova

Furtuna aduce urgie: 4 copii mici, fraţi, luaţi de ape la Sângeru

Știri

Daniel Dimache

Bogdan Toader: Recomandăm locuitorilor judeţului să rămână în case

Prahova este sub cod portocaliu de vreme rea, iar ploile torențiale și vijeliile care au avut loc până în acest moment în teritoriul județului au făcut deja ravagii în zonele de nord-est, centru și sud-est, în special în comunele Sângeru, Lapoș, Jugureni, pentru care s-a emis în această după-amiază un mesaj de avertizare a populației, informează preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, pe reţelele social media.

Codul portocaliu care este în vigoare se va extinde până cel puțin mâine la ora 10.00, ceea ce înseamnă că locuitorii județului Prahova vor trebui să se aștepte la fenomene meteorologice și hidrologice de amploare. De aceea, autoritățile județene au convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a stabili măsurile care vot fi luate în această noapte și până la încetarea codurilor de vreme rea.

Populația trebuie să știe că va urma o noapte grea, dar echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova vor fi la datorie cu sute de pompieri militari care vor interveni acolo unde va fi nevoie de ei.

Din păcate, avem deja probleme cu infrastructura rutieră în zonele afectate de inundații, în comuna Lapoș, drumul județean DJ 235 fiind rupt de viitura puternică. Mai mult decât atât, patru copii au fost luați de ape, la Sângeru, chiar din locuința lor, doar unul dintre aceștia fiind găsit de către pompieri și, din nefericire, a fost declarat decedat.

„Recomandăm tuturor locuitorilor județului Prahova să rămână în case în intervalul de vreme severă prognozat de către meteorologi și să apeleze numărul de urgență 112 doar în cazul apariției unor probleme grave care nu pot fi rezolvate pe plan local”, a mai precizat preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader.

În 12 localităţi, oameni surprinşi de viituri

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a raportat o serie de calamităţi provocate de furtună în judeţul Prahova.

Urmare manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, la nivelul județului Prahova se înregistrează mai multe apeluri prin SNUAU 112 care se semnalează efecte la nivelul a 12 localități unde mai multe persoane au fost suprinse de viiturile formate în urma scurgerilor de pe versanți, iar aproximativ 130 gospodării sunt afectate.

Din datele centralizate până la această oră situația se prezintă astfel:
– în satul Lăpoșel, comuna Lapoş sunt semnalate 4 case inundate la care forțele de intervenție nu pot ajunge din cauza unei viituri.
De asemenea 5 persoane au fost surprinse de o viitură dintre care 1 femeie a fost salvată (conștientă), iar 4 copii, între 9 luni şi 6 ani, au fost dat dispăruți. S-au constituit trei echipaje de căutări pe ambele maluri ale Cricovului SăratLa ora 18.25 unul dintre copii (fetiță 3 ani) a fost găsit în stop cardiorespirator fiind declarat decedat în urma manevrelor de resuscitare;

– în satul Lapoș s-au autoevacuat la rude 100 de persoane (fără probleme medicale) din cauza unei viituri care a afectat mai multe gospodării;

– în sat Dârvari (comuna Valea Călugărească), pe DJ 101F, din cauza unei viituri, 1 microbuz cu 25 pasageri a derapat într-un șanț.
Din datele furnizate prin SNUAU 112, nu sunt victime;
La ora 19.00, microbuzul a fost repus pe roți.

– în satul Valea Călugărească pe DN 1B s-a format o viitură care traversează drumul, circulația rutieră este oprită, fiind surprinse un număr de 6 autovehicule (4 autoturisme, 2 autocamioane), pasagerii s-au autoevacuat cu excepția a 2 persoane din autocamioane care refuză evacuarea;

– în satul Valea Ursoii (comuna Valea Călugărească) se intervine pentru evacuarea a 4 persoane care nu mai pot ieși din locuințe.
De asemenea, există și 1 caz medical (barbat, 17 ani, atac de panică) la care echipajul medical nu poate interveni din cauza unei viituri;

– în satul Cornu de Sus (comuna Dumbrava) – caz medical – 1 bărbat de 57 ani acuză dureri la membrele inferioare, ambulanța nu poate interveni din cauza apei de pe carosabil provenite de la o viitură.

– în comunele Berceni, Albesti-Paleologu şi Valea Calugarească se intervine la mai multe locuințe pentru evacuarea apei. În localitatea Berceni sunt peste 30 de locuințe inundate.

Intervin pentru înlăturarea efectelor și salvarea persoanelor forțe și mijloace din cadrul Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi autorităţile locale (mai multe autospeciale, echpaje medicale, barcă pneumatică etc).

În urma discuţiei telefonice cu centrul de prognoză din cadrul ANM a rezultat faptul că în următoarele 2 ore se vor înregistra precipitații în zonele afectate în cantități de 10 l/mp/h, iar pe parcursul nopții există riscul apariției unor noi sisteme convective ce vor genera cantități importante de precipitații. Se va elabora o prognoza speciala pentru județul Prahova.

 

Citeste mai departe

Statistici T5
Inline
Inline