Gata cu remizele din Turcia ale Petrolului! A venit și primul eșec din vară, în seria amicalelor. Dar, numai de la o echipă de top din Asia

Dragos Trestioreanu -

Gata cu remizele din Turcia ale Petrolului! A venit și primul eșec din vară, în seria amicalelor. Dar, numai de la o echipă de top din Asia

După un 1-1 cu Fatih Karagümrük și un 2-2 cu Menemen Belediyespor, echipe promovate, acum, în al doilea eșalon fotbalistic din Turcia, al treilea meci-test din această țară al Petrolului Ploiești a fost unul care părea că se va termina tot cu o remiză. Nu a mai fost totuși chiar așa, fiindcă – ulterior unui 1-1 la pauză, identic amicalurilor precedente – a urmat un 1-3, un rezultat cu circumstanțe atenuante, să zic așa, deoarece Petrolul a combătut pe arena din Kızılcahamam, acolo unde s-a jucat și cu Menemen, cu una dintre cele mai bune grupări din Asia, câștigătoare de campionate și Cupe ale Iranului, ba chiar și, de două ori, a Ligii Campionilor acestui continent. De altfel, nu întâmplător, la Esteghlal FC Tehran, echipă din capitala Iranului, pe care noi o scriem Teheran, antrenează Andrea Stramaccioni (foto jos, în stânga), fost la Internazionale Milano, Udinese, Panathinaikos Atena sau Sparta Praga, la ultima dorindu-l expres pe internaționalul român Nicolae Stanciu. „Macaronarul” este secondat de argentinianul Sebastian Leto, la Esteghlal, iar dacă nu ar fi fost bani mulți în Iran nu ar fi părăsit cei doi Europa și America de Sud, ce să mai vorbim! Nota bene, a fost 1-1, la pauză, și 0-2 la reluare, 1-3 per total, repet, dar numai după ce Flavius Stoican nu s-a sfiit să riște, în repriza secundă, un „11” cu cinci juniori, contra rutinaților iranieni: Antoniu Manolache, Valentin Țicu, Robert Enache, Mario Bratu și Ianis Stoica. Iranieni care nu trebuie luați la preț de matineu, pentru că nu mai e cazul de multă vreme despre așa ceva.

În prima repriză, Stoican a mizat pe o formulă cu nouă seniori, numai în poartă și pe flancul stâng al apărării optând pentru doi juniori, Cristian Apostolachi și, respectiv, Ștefan Ștefanovici. Fapt care a și explicat rezultatul de la pauză, unul onorant. Vor, nu vor să recunoască cei care așteaptă numai victorii în sejurul turcesc! Au debutat și ultimii doi nou-sosiți, mijlocașul central Fábio da Rocha Vieira, cu o prestație destul de bună în partea a doua a jocului, și mijlocașul de bandă Willian Pozo-Venta, ceva mai discret în evoluție, tot în acea perioadă de timp. Nu a dezamăgit, vreme de 70 de minute cât a fost pe teren, Derlis David Meza Colli, atât portughezul și cubanezo-norvegianul, cât și paraguayanul nefăcând stagiul de pregătire fizică de la Poiana Brașov, dar nearătând deloc carențe de acest fel. Fără a mă grăbi să trag și alte concluzii, așteptând finalul stagiului din Turcia, de pe 22 iulie 2019, și mai ales debutul de campionat, de la începutul lui august, o să mai risc doar un sfat pentru tehnicianul actual: primul „11” nu se poate face, cel puțin asta e impresia mea de-acum, fără numărul 11, juniorul Ianis Stoica, el părând cel mai bun „U 19”, de la Petrolul! Și afirm așa ceva nu pentru că a… întârziat primul eșec al „lupilor”, egalând la ultima fază a testului cu Menemen Belediyesi, ci exclusiv pentru prestațiile lui de la testele din cantonamentul de la Poiana Brașov și, mai ales, din Turcia!

Într-un meci în care Walace da Silva Alves (minutul 11) l-a învins din a treia încercare, cu o lovitură de cap, pe Hosseini Seyed Hossein, înaltul portar al lui Esteghlal, cel care dădea cu capul de… transversală,  tot grație unui corner bine executat de căpitanul Laurențiu Marinescu, iar după alte 11, atacantul Aghaei Sajad a ghicit colțul lung al buturilor lui Apostolachi, cu un șut expediat din ușor lateral  stânga, prima repriză a mai fost cu ocazii importante pentru găzari. Astfel, aceiași Walace (5 și 8), Marinescu (10 și 35) ar mai fi putut înscrie. În partea secundă, Meza Colli (52) își putea readuce noua echipă iar la conducere pe tabelă, dar nu și-a cadrat, de puțin, șutul. Apoi, dibaci, iranienii i-au lăsat pe ploieșteni să aibă posesia, dar una totuși sterilă, ei replicând pe contre și astfel reușind să scape în învingători, ambele reușite, ale lui Ghafoori Vouri (66) și Ali Dashti (80), fiind frumoase, ca și faza, intercalată, din care Sajad (78) a trimis un balon pe lângă Lungu, cel care a primit ambele goluri, obiectul de joc ștergând bara verticală dreaptă, la baza acesteia, și ieșind în afara suprafeței de joc. Vouri a trimis cu interiorul piciorului stâng, de la 17 metri, aproape de vinclul drept, saltul de panteră al goal-keeperului Petrolului, din acel moment, fiind inutil, iar Dashti, scăpat în careu, pe dreapta, l-a driblat pe Lungu și apoi, din unghi mort, aproape de linia de fund, a trimis perfect în plasa interioară de la colțul opus.

FC PETROLUL (repriza I): Apostolachi (30 – Avram) – Bărboianu, Walace, Sîrghi, Ștefanovici – Meza Colli, Mihăescu – Munteanu, Marinescu (cpt), Ștefănescu – Arnăutu.

FC PETROLUL (repriza a II-a): Avram (60 – Lungu) – Zaharia, Racu, Manolache, Țicu – Enache – Meza Colli (68 – Mihăescu), Fabio Vieira – I. Stoica, Bratu, Pozo-Venta. Antrenor: Flavius Stoican.

ESTEGHLAL FC: Hossein – Vouri, Mohammad, Milad, Zaki – Reza – Masoud, Dariush, Farshid – Mori, Sajad. Au mai jucat: Mehdi – Shahin, Kargar, Dashti, Bolbol. Antrenor: Andrea Stramaccioni.

Vineri, 19 iulie, „lupii” vor bifa al patrulea meci-test, tot la stadionul din Kızılcahamam, în compania celei de-a treia clasate a primei divizii din Turkmenistan, așa-numita Ýokary Liga. Este vorba despre Ahal FK, campioană în 2018, în țara sa jucându-se pe sistemul primăvară-toamnă. Reamintesc că stagiul de pregătire și jocuri din Turcia se va termina pe 22 iulie, mai fiind programat încă un joc, până atunci, cu turcii de la Adanaspor, tot din eșalonul secund. În altă ordine de idei, este îmbucurător că, în afara meciului de debut al seriei amicalelor din această vară, 0-0, la Brașov, cu o nou-promovată în Liga 1, Chindia Târgoviște, Petrolul a marcat în toate celelalte cinci teste disputate până acum!

Foto: www.fcpetrolul.ro