Gata cu Selymes! În globul de sticlă se „coace” o altă variantă de antrenor

Dragos Trestioreanu -

Gata cu Selymes! În globul de sticlă se „coace” o altă variantă de antrenor

Așa cum era de așteptat – și cum se impunea, de altfel, după opt etape ale campionatului Ligii I de fotbal, în care s-au adunat doar 7 puncte, din care sunt scăzute șase, potrivit deciziei Comisiei de licențiere din cadrul FRF -, patronatul SC FC Petrolul l-a pus pe liber pe antrenorul care a activat din momentul reluării pregătirilor de vară și până în prezent, Selymes Tibor (foto; www.prosport.ro). Nu a avut cine știe ce lot la dispoziție, dar nici într-atât de slab încât să nu poate anula mult mai devreme deficitul impus înainte de start. Unul despre care nu se știe când – și dacă – va fi rezolvat la Lausanne, de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Selymes – fost exponent al așa-numitei Generații de Aur – a reprezentat tipul de tehnician atras mai mult de jucătorii autohtoni. Firească opțiune, la urma-urmei, pentru un ex-tricolor, dar care nu a dat (mai) deloc roade. Aducerea, pe rând, a lui Petrișor Voinea, Adrian Ropotan, Dacian Varga, Dan Bucșa și Alexandru Tudose, în stand-by stând și Valentin Lemnaru, nu a avut efectul scontat.

Performanțele Petrolului din ultimii trei ani au fost rezultatul cu precădere al unui efectiv preponderent străin. Înclinarea balanței către talerul autohtonilor – valoarea fotbaliștilor români fiind în cădere liberă de la o vreme, după cum se observă lesne – a stricat, ci nu a folosit. Iar, cum un lot nu poate fi… dat afară în plină competiție, a fost normal ca antrenorul – cel care a și cerut anumiți echipieri – să fie cel sacrificat. În mod justificat, însă. Ca niciodată parcă, a fost contestat nu numai de suporteri și de unii dintre fotbaliștii săi, ci și (aproape) unanim de jurnaliștii locali, rar așa de tranșanți în scrierile lor. Cu doar o singură victorie, și aceea mai chinuită, cu FC Botoșani, pe arena Ilie Oană, cu patru remize, aparent remarcabilă fiind cea din prima etapă, din deplasare, la FCSB, și deja trei eșecuri, tehnicianul demis acum nu avea argumente pentru a mai continua. Despărțirea – ca și de managerul sportiv Mihai Joița – a fost oficializată azi, 25 august, printr-un anunț postat pe www.fcpetrolul.ro. Chiar dacă Joița fusese cel care l-a cerut pe Selymes Tibor ca antrenor principal, în dauna lui Mihai Teja, divorțul de cel dintâi nu a fost cel mai fericit. Asta fiindcă unii dintre fotbaliștii aduși de către fostul agent cu domiciliul în capitala Franței fac față, în prezent, la Liga 1. Posibil faptul că ar fi apărut divergențe între ex-managerul sportiv și patronat, cu privire la efectiv și la strategie, să fi condus la acest divorț prematur, totuși. Și cum cine plătește dictează muzica, Mihai Joița a trebuit să plece. O făscuse chiar de câtva timp, numai anunțul oficial a venit acum.

Ca întotdeauna, până la comunicatul de pe siteul www.fcpetrolul.ro, e timpul speculațiilor, fel de fel de nume fiind avansate ca înlocuitori ai lui Selymes. Pe de o parte, Costel Gâlcă sau Cosmin Contra, pe de alta Cristi Pustai ori Sebi Tudor, chiar și Daniel Oprița. E clar că trebuie avută puțină răbdare, pentru că numele nou-înscăunatului va fi cunoscut 99,99% în această seară, mai fiind doar cinci zile până la dificilul duel cu liderul la zi al ierarhiei Ligii I, Astra Giurgiu. Un nou eșec, neimputabil însă viitorului tehnician, va mai pune încă o piatră de moară pe grumazul mult slăbit al găzarilor. E limpede, una peste alta, că a mai vorbi, acum, despre o calificare în play-off ar fi chiar (aproape) ilar. Mai degrabă trebuie făcute planuri de evitare, la final de play-out, a locurilor 14, 13 sau 12. Evident, în eventualitatea în care se vor mai și găsi resurse de terminare a actualului sezon. Deci, răbdare și tutun, până deseară, cel mai devreme!