Gata, s-a bătut în cuie: FRF a decis, spre lauda sa, final de campionat în Liga a II-a cu play-off! Petrolul se va lupta pentru promovare cu UTA, Miovenii, Turris, Argeșul și Rapidul, într-o singură manșă!

Dragos Trestioreanu -

Gata, s-a bătut în cuie: FRF a decis, spre lauda sa, final de campionat în Liga a II-a cu play-off! Petrolul se va lupta pentru promovare cu UTA, Miovenii, Turris, Argeșul și Rapidul, într-o singură manșă!

În sfârșit, trebuind să fie felicitați pentru stăruință și înțelepciune cu privire la cântărirea situației excepționale cauzate de pandemie, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, și cei din staff-ul acestuia au decis asupra modului de finalizare a campionatului Ligii a II-a. Fidel, tot timpul, de altfel, principiului că o competiție sportivă, implicit și una fotbalistică, trebuie să se termine numai pe teren, Burleanu a propus divizionarelor secunde să voteze asupra variantei de încheiere a campionatului. A fost aleasă, așa cum notează www.gsp.ro, care a oferit detalii ca și, puțin mai înainte, www.liga2.prosport.ro, varianta a treia. Adică, aceea care face referire la organizarea unui play-off cu participarea primelor șase clasate: UTA Arad, CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Campionii FC Argeș Pitești, FC Petrolul Ploiești și Rapid București. Au fost, la scrutin, 15 voturi pro, două abțineri, mai precis UTA și Metaloglobus București (cea din urmă nu a depus dosar de licențiere depus, deși avea șanse de accedere în Liga 1)!, iar unul, contra, cel al Dunării Călărași, cu propunere ca întrecerile să continue normal până la finalul sezonului.

Cu același prilej, s-a stabilit și înjumătățirea punctelor primelor șase clasate, variantă la care liderul s-a tot opus în zilele precedente, aflând probabil de un zvon! Astfel, play-off-ul se va relua cu următoarea ierarhie: UTA (25 de puncte); CS Mioveni (20); Turris (20); FC Argeș (19); Petrolul (19); Rapid (19). Menționez că, potrivit media centrală, trei echipe nominalizate mai sus au beneficiat de rotunjirea punctelor, ceea ce nu este totuși un atu, atunci când se va trage linie și va exista punctaj legal. Acestea sunt Miovenii, Turris și Rapid. Potrivit directorului sportiv al FC Petrolul, Costel Lazăr, primele trei clasate, UTA, CS Mioveni, și Turris, vor avea avantajul de a disputa trei partide pe teren propriu, dintre cele cinci care vor fi programate, play-off-ul fiind numai cu o singură manșă. Ci nu cu două, după cum este la Liga 1. Astfel, Petrolul va evolua numai de două ori pe arena de acasă, „Ilie Oană”, însă tot e bine că se va juca în continuare pentru a se decide promovatele și calificata la barajul de promovare. Și nu cum și-au dorit, ,ai exact înghețul sezonului, cluburile cărora aș îndrăzni, în glumă, să le numesc „bugetarienii”! Cluburi care au intrat, de-acum oficial, în vacanță, nemaijucându-se de la locul 7 și până la 18! Situație în care nu va mai fi nicio altă retrogradată în Liga a III-a, la fel cum s-a hotărât și pentru al treilea eșalon, de altfel. „Din punct de vedere sportiv, normal ar fi fost să se joace și play-out, cu două grupe, dar, glumind amar, unii au dorit să facă banchetul acum, când… nu e voie!” – a punctat directorul sportiv al Petrolului, Costel Lazăr.

Tot Lazăr crede că „varianta, cea votată și aleasă, este cea mai bună și cât de cât echitabilă. Până la urmă, cine și-a dorit cu adevărat să mai joace, chiar va juca. Acum, toate cele șase echipe din play-off au șansele lor. Cu un plus, desigur, pentru UTA, care are un avantaj de cinci lungimi”! Primele șase formații vor combate în zilele de 4, 11, 18 și 25 iulie, plus 1 august, primele două clasate de la final promovând direct. Meciul de baraj, dintre locul 3 al play-off-ului eșalonului secund și antepenultimul al play-out-ul celui dintâi, este prevăzut a avea loc pe 5 august. După ce a precizat că se va opta pentru o tragere la sorți a meciurilor, directorul sportiv al găzarilor a mai declarat: „Vom relua antrenamentele undeva după 25 mai, atunci când se va schimba și protocolul actual al MTS și MS. Să sperăm că situația  se va mai relaxa și undeva pe la începutul lunii iunie să ne putem antrena normal. Dacă am fi început odată cu prima ligă era altceva, dar e bine și așa. Nu se mai pune problema unui cantonament, de pe 15 mai, la hotel Vigo”. Costel Lazăr a încheiat în stilul său deja inconfundabil de a face… haz de necaz: „Îmi pare bine că am spus lucrurilor pe nume, căci, altfel, lucrurile o luaseră razna! E drept că, și cu această ocazie, mi-am făcut foarte mulți <<prieteni>>, cărora le doresc… o vară liniștită!”. În sfârșit, s-a făcut dreptate! Cine e tare și merită va promova sau va mai avea dreptul la încă o… „extragere”, prin baraj, cine nu, nu ar trebui să se vaite, fiindcă nu ar avea de ce!

Foto: www.mediafax.ro și www.frf.ro