Generalul veteran de război Radu Theodoru și cosmonautul Dumitru Prunariu au venit la Ploiești pentru a-l omagia pe ultimul as al aviației române, gen. Ioan Dobran

Daniel Dimache -

 

Legendarul pilot de vânătoare Ion Dobran, asul aviației române în al doilea război mondial, a fost omagiat, sâmbătă, la Ploiești, într-o ceremonie specială găzduită de Cercul Militar Ploiești, și organizată de Alex Stoian – Asociația ”Suntem România!”. A fost prima aniversare de la care veteranul a lipsit. Generalul Dobran ar fi împlinit, pe 5 februarie, 103 ani, dacă nu s-ar fi înălțat la ceruri, într-un ultim zbor, în luna septembrie a anului trecut.

Au venit la Ploiești, locul unde Ioan Dobran a luptat în marea conflagrație mondială, pe atunci comandantul Escadrilei 48 Vânătoare (albastră) din Grupul 9 Vânătoare, la apărarea obiectivelor petrolifere, elevul său, generalul maior de aviație, veteran de război, Radu Theodoru și general locotenent- cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, prezenți fiind de la veterani ai aviației și până la elevi aspiranți de la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov.

Generalul Ion Dobran a fost ultimul pilot de vânătoare român supraviețuitor din cel de-al Doilea Război Mondial. Dobran a participat la 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

Vă prezentăm câteva imagini din timpul discursurilor celor doi invitați de seamă.