Georgia sau Albania? Unde va merge Petrolul pentru meciul din turul II al competiției continentale Europa League?

Redactia -

Georgia sau Albania? Unde va merge Petrolul pentru meciul din turul II al competiției continentale Europa League?

Astăzi, 23 iunie 2014, la Nyon, în sediul UEFA, a avut loc tragerea la sorți pentru viitoarea ediție a Ligii Campionilor și din Europa League, la care vor participa, din primul eșalon românesc, Steaua București, respectiv Astra Giurgiu, Petrolul Ploiești și CFR Cluj, ultima fiind admisă în dauna lui Dinamo, exclusă din competiție, deși a ocupat locul 4 în cea dintâi divizie, dar a cerut intrarea în procesul de insolvență. Dacă echipa campioană en-titre a picat în turul II din LC cu adversara cea mai tare, IFK Stromgodset Goteborg, din Norvegia, Petrolul își va aștepta viitoarea oponentă, din același tur, până în seara zilei de 10 iulie, atunci când se va desfășura returul dintre georgienii de la FC Sioni Bolnisi (foto sus, siglă din Wikipedia) și albanezii de la KS Flamurtari Vlora (foto jos), prima manșă urmând a fi găzduită de către gruzini. În schimb, CFR va combate, în același tur II din EL, cu sârbii de la Jagodina, calificați și ei direct în aceeași fază a întrecerilor. Astra este calificată direct în turul III din EL, datorită adjudecării Cupei României-Timișoreana, și va intra în urne abvia înre turul și returul fazei precedente. Atât ardelenii, cât și prahovenii vor primi vizita grupărilor adverse pe data 17 iulie, pe propriile stadioane, returul fiind programat o săptămână mai târziu, în deplasare.

FC Sioni Bolnesi este o grupare din primul eșalon al Georgiei, „Umaglesi Liga”, și beneficiază de o arenă de numai 3.000 de locuri, denumită Tamaz Flamurtari_Vlor_LogoStephania. Este vorba despre un club fondat în anul 1936, al cărui președinte actual e Zviad Kirkitadze, iar antrenor Khvicha Kasrashvili. Din lot fac parte doar fotbaliiști georgieni, echipamentul pentru jocurile de acasă fiind albastru alb, iar pentru deplasare – complet alb. Oponenta gruzinilor are un nume ceva mai cunoscut în țara noastră, Flamurtari, și este din orașul Vlora. A evoluat în opt ediții ale cupelor europene, a câștigat titlul național și Cupa Albaniei. Ultima prezență în Europa datează din ediția 2009-2010, când a fost eliminată din EL de Motherwell (Scoția), după un 1-0, pe teren propriu, și 1-8, în deplasare! Interesant este că, în sezonul 1987-1988, în fosta Cupa UEFA, a reușit să dispună, în turul III, de celebra Barcelona CF, la Vlora, cu 1-0!  Stadionul proprei al albanezilor are 8.500 de locuri, iar ei joacă acasă în echipament roșu-negru, în deplasare optând pentru alb-roșu sau negru. Președinte este Shpetim Gjika, iar tehnician – Gugash Magani. Din efectivul actual fac parte jucători albanezi, dar și doi macedoneni, fundașul Zekirija Ramadani și atacantul Aleksandar Bajevski.

La prima vedere, favorită pare echipa din Albania, dar să nu uităm că, în ediția trecută din Europa League, la Poiești, pe arena Ilie Oană, a venit o echipă din Insulele Feroe, outsideră în primul tur. Cert este că oricare dintre FC Sioni sau KS Flamurtari va combate cu Petrolul, formația pregătită de Răzvan Lucescu va fi favorita dublei manșe, chiar dacă returul se va desfășura în deplasare, ca și în sezonul precedent, de altfel. Greul cu adevărat va începe abia din turul III, acolo uinde vor ajunge mai multe echipe cu nume, de pe continent. Anul trecut au fost olandezii de la Vitesse Arnhem, eliminați de „lupi”. Să vedem despre cine va fi vorba acum, fiind de neconceput că Laurențiu Marinescu și coechipieri săi nu vor trece de primii lor adversari din Euopa League.