Ghiocul nu i-a prezis că o să ajungă în arest. O ghicitoare – prinsă în flagrant când păcălea o ploieşteancă

Redactia -

Ghiocul nu i-a prezis că o să ajungă în arest. O ghicitoare – prinsă în flagrant când păcălea o ploieşteancă

O femeie din judeţul Argeş a fost reţinută preventiv după ce a fost surprinsă în flagrant în timp ce înşela o ploieşteancă prin metoda „ghicitului”. În ziua de 24.07.2012, în jurul orelor 18.00, Dispeceratul Secţiei 2 Poliţie Ploieşti a fost sesizat cu privire la faptul că o patrulă de jandarmi a surprins în flagrant pe strada Ghe. Grigore Cantacuzino, o femeie care înşela o tânără prin metoda „ghicitului”.

Poliţiştii au identificat-o pe suspectă, aceasta fiind o femeie domiciliată în judeţul Argeş, din verificări rezultând că în timp ce se afla pe str. Gh. Gr. Cantacuzino a acostat partea vătămată sub pretextul că doreşte să-i ghicească viitorul. I-a cerut tinerei suma de 70 de lei, pe care a împăturit-o într-o bucată de ziar şi ulterior într-o bucată de material textil pe care a ascuns-o la spate, şi i-a înmânat o alta, asemănătoare, în care se afla doar o bucată de ziar. Jandarmii au imobilizat-o pe suspectă şi au predat-o poliţiştilor. Poliţiştii au întocmit dosar penal, iar suspecta a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

Publicitate

 

 

Feriţi-vă de escroci!

 

În ultima perioadă tot mai multe persoane cad victimă ghicitoarelor, care profită din plin de naivitatea victimelor. Acestea sunt deţinătoare ale unei intuiţii remarcabile, apasă cu degetul chiar pe „rănile” victimelor, dându-le satisfacţii precum: promisiuni de căsătorie, aspiraţii de avere şi lux, viaţă lungă, călătorii, promiţând cu uşurinţă, îndeplinirea tuturor dorinţelor clienţilor.  „Ponturile” sunt oferite de cele mai multe ori chiar de către victime. O banală discuţie conduce la percepţia statutului social şi sentimental al victimei. Pe măsură ce încep să ghicească, ghicitoarele, în raport de confirmările sau negările victimei, adulmecă încotro să-şi îndrepte mersul prezicerii lor. 

Aceşti “ghicitori” pretind de la naivi sume de bani, obiecte din aur sau argint, îmbrăcăminte, etc.

 

Câteva sfaturi pentru a nu deveni victimele escrocilor :

– aveţi grijă pe cine primiţi în casă pentru că, de regulă, în locuinţe se perfectează “tranzacţiile” şi vă puteţi trezi cu pereţii goi, căci şarlatanul trece uşor la furt, sau vinde ponturile unor confraţi de “specialitate” (încasând şi de aici un câştig). Nu uitaţi să vă asiguraţi securitatea locuinţei dumneavoastră când primiţi în casă astfel de vizitatori.

– nu vă încredeţi în bişniţari! Aceştia sunt o categorie aparte de speculanţi, mulţi fiind şi escroci. Nu vindeţi sau cumpăraţi bunuri prin intermediul lor.

– escrocii folosesc adesea legitimaţii false, atribuindu-şi tot felul de calităţi, de la inspectori în ministere, organe ale puterii şi administraţiei de stat, la persoane în diferite posturi cheie. Verificaţi cu atenţie actele prezentate. Mulţi escroci se travestesc sau se legitimează cu acte furate.

– nu întocmiţi cu astfel de persoane chitanţe de mână pentru sumele “împrumutate”. Greu mai vedeţi banii şi, de cele mai multe ori, deloc.

– nu primiţi în gaj, pentru sumele date, buletinele de identitate oferite de aceste persoane. Ele pot fi false sau furate.

– înşelăciunea practicată de bişniţari este “şmenul”. “Şmenul” este un teanc de hârtii de forma unor bancnote, autentice fiind numai două bancnote, cea de deasupra şi ultima din teanc. Prin acest truc se lasă impresia că tot teancul de bani este autentic. Ca să le reuşească înşelătoria, se pun la repezeală “banii” (teancul ) în mâna victimei, iar apoi toţi escrocii dispar, afirmând că şi-a făcut  apariţia un lucrător de poliţie. Victima bagă repede banii în buzunar şi dispare şi ea, trezindu-se mai târziu cu un teanc de hârtii false în buzunar…

– altă metodă de deposedare a victimei constă în a pune banii într-un plic, în prezenţa “fraierului”, sub pretext că nu se pot da banii la vedere omului de încredere, deoarece motivează ei, pot fi şi lucrători de poliţie prin apropiere. Victima n-are de ales şi acceptă jocul escrocului. Aceste a avut grijă dinainte să pregătească un plic identic plin cu hârtii. În continuare, escrocul se deplasează formal până la locul respectiv şi întrebă ceva fără legătură sau doar până în apropiere şi reziliază tranzacţia pe motivul că în zonă au apărut poliţiştii.

– anunţaţi imediat organele de poliţie la apariţia unor astfel de indivizi.

– nu daţi mită; legea pedepseşte aspru atât luarea, cât şi darea de mită!

– nu cumpăraţi verighete, inele sau alte obiecte care se pretind a fi din aur, de la cetăţeni străini sau bişniţari. Riscaţi să cumpăraţi simple tinichele. Înainte de a cumpăra, solicitaţi vânzătorului să autentifice marfa la o unitate de bijuterie. Veţi constata că vânzarea va fi anulată pe loc.

– dacă sunteţi suferind, nu apelaţi la vraci. Aceştia sunt, de cele mai multe ori, şarlatani ordinari!

– nu daţi obiecte de valoare (bani, bijuterii, telefoane mobile, etc.) pentru efectuarea unor descântece sau vrăji. Profitând de neatenţia dumneavoastră escrocul le va înlocui cu bunuri fără valoare.

– nu încercaţi să faceţi tranzacţii prin eludarea legilor, acestea fiind terenul fertil al escrocilor. Dacă vă tentează totuşi realizarea unei tranzacţii, nu daţi niciodată banii înainte.

– evitaţi oamenii care se laudă, pozând în oameni cu “relaţii”, “descurcăreţi”, şi sunt gata să ajute, să intervină, să procure lucrul de care aveţi nevoie, evident contra cost (de regulă foarte scump). În aceste cazuri escrocheria poartă numele de trafic de influenţă.

– escrocii se laudă că pot să procure orice, în măsura în care minciuna nu are limite…  Mulţi se laudă cu “relaţii” la poliţie, la paşapoarte, la procuratură, judecătorie sau la primărie. Alţii se prezintă “ofiţeri de poliţie”, “procurori”.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahovean îi sfătuieşte pe cetăţeni să nu se lase înşelaţi de astfel de „binevoitori” care sub diferite pretexte îi deposedează de bunuri sau bani. În cazul în care sunt interpelaţi de astfel de persoane, cetăţenii sunt rugaţi să apeleze numărul unic de urgenţă „112”.