Graţiela Gavrilescu, proiect de lege privind stabilirea şi sancţionarea delictelor silvice

Daniel Dimache -

Graţiela Gavrilescu, proiect de lege privind stabilirea şi sancţionarea delictelor silvice

Graţiela Garilescu, deputat de Prahova al Partidului Forţa Naţională şi fost ministru al Mediului, a anunţat, printr-o postare pe pagina personală  de facebook că va depune un proiect de lege la Parlament privind măsuri în domeniul silvic de natură să oprească defrişarea pădurilor ţării, fenomen pentru care forurile europene au declanşat procedura de infrigement pentru România:

„Săptămâna viitoare voi depune, la Parlament, conform procedurii, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a Legii nr. 46/2008 – Codul silvic, precum și a Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și le cer tuturor colegilor să îl susțină!

Este foarte important să rezolvăm, într-un termen foarte scurt, situația apărută ca urmare a activării procedurii de infringement de către Comisia Europeană din cauza legislației defectuoase care nu permite gestionarea și verificarea de către autoritățile române a cantităților mari de lemne tăiate ilegal din pădurile noastre.

Este o problemă gravă, reală, pe care am semnalat-o, încă din 2015, inclusiv CSAT, pentru rezolvarea căreia am înaintat, la vremea respectivă, soluții și am identificat resurse.

Spuneam, atunci, și spun și acum: problemele de mediu nu au granițe fizice și nici politice.

Dacă nu susținem, cu toții, rezolvarea lor, cu toții vom suferi!

Ca atare, nu vreau să dezgrop vinovații din 2016, care au blocat proiectele bune cu care pornisem (două dintre ele: înființarea Gărzii Naționale Forestiere și dezvoltarea sistemului informatic integrat de management al pădurilor, ca instrument capabil să monitorizeze, pe toate palierele, inclusiv supravegherea satelitară a acestora)!

Tot ce vreau este să ieșim din actualul impas!

Și nu doar de frica sancțiunilor europene, ci pentru că TREBUIE SĂ NE PROTEJĂM PĂDURILE!”