Greu pentru găzari cu echipele de mai sus din ierarhie

Redactia -

În actuala ediţie de campionat, din care s-au scurs deja 19 etape, SC FC Petrolul Ploieşti – echipă căreia i s-a impus un obiectiv îndrăzneţ, primele patru locurile ale ierarhiei Ligii I şi câştigarea Cupei României – n-a putut trece decât de o singură formaţia dintre cele care se bat la podium sau contează cu adevărat în fotbalul autohton. Astfel, numai Pandurii Târgu Jiu s-au înclinat în faţa „lupilor”, în vreme ce FC Vaslui le-au luat patru puncte din şase posibile, Steaua şi Dinamo – 3, Rapidul a scos un X pe „Ilie Oană”, iar CFR a remizat în „Gruia” cu ploieştenii. Asta până în prezent, fiindcă va mai exista câte un meci, până la final, cu formaţiile mai sus-menţionate din Bucureşti, Târgu Jiu şi Cluj. Puţine puncte pentru o grupare cu speranţe de cupe europene! De fapt, Cupa României ar rămâne, în acest context, cam unica şansa a revenirii Petrolului în Europa, de la ultima sa participare trecând 17 ani.

Meciul de sâmbătă, 8 decembrie 2012, desfăşurat pe ger – ceea ce nu a împiedicat aproape 8.000 de iubitori ai fotbalului, printre care şi o mică galerie de la Vaslui, să urce în tribunele şi peluzele frumoasei arene din Ploieşti -, nu a prea avut nici sare, nici piper. Ocaziile de gol au fost puţine, nici acelea foarte mari. Dar atâtea câte au existat au fost trecute însă exclusiv în contul gazdelor, Mircea Bornescu, portarul Petrolului, aproape şomând între buturi. Deşi au întâlnit poate una dintre cele mai slabe echipe ale Vasluiului din ultimii ani, „galben-albaştrii” nu au ştiut să profite de acest avantaj, intrând în jocul de luptă al puternicilor şi înalţilor fotbalişti ai lui Viorel Hizo. Degeaba s-a agitat pe margine Cosmin Contra, gesturile sale negăsind ecou nici la jucătorii lui şi nici la arbitrul Sebastian Colţescu, mai ales în minutul 16, atunci când tehnicianul ploieştenilor a acuzat neacordarea unei lovituri de la „11 metri”, la mingea şutată, de la 18 metri, de Ovidiu Hoban, ce l-a lovit în cotul stâng pe Piotr Celeban, aflat în careul mare, dar care îşi dusese mâna la spate. Aproape de fază şi apreciind că nu a existat elementul intenţional din partea fundaşului central polonez, Colţescu a făcut semn că jocul poate continua. Dacă, la acea fază, înclinăm să-i dăm credit cavalerului fluierului, în rest, acesta a abuzat de o manieră clară de a conduce ostilităţile numai în favoarea vasluienilor. Prilej pentru patronul acestora, Adrian Porumboiu, să-l laude: „Am avut parte de un arbitraj cum nu am mai avut în acest campionat, imparţial şi excelent”!

În ciuda mai puţinelor situaţii clare de a marca, petroliştii ar fi putut totuşi câştiga un joc în care presupusa echipă favorită a întâlnirii a oferit o replică destul de modestă, motivată de antrenorul său prin absenţele din efectiv, dar evitând să explice anihilarea cvasi-totală a căpitanului golgheter, Marius Niculae (foto, în stânga; www.prosport.ro), de către Manasse Ruben Enza-Yamissi (foto, în dreapta), tânărul fundaş central african impunându-se tot mai mult ca un titular inamoviibl. Cât priveşte lipsa unor jucători ai oaspeţilor, ar fi de notat că doar Dănuţ Coman şi Liviu Antal fac parte din primul „11”, Sabrin Sburlea şi Raul Costin fiind mai mult rezerve, iar Mike Temwanjera, Ousmane N’Doye, Gabriel Cânu sau Denis Zmeu lipsesc de câtva timp. În condiţiile unui lot bogat numeric şi valoric, FC Vaslui nu a avut ncio scuză pentru replica subţire oferită din postură de echipă mai bine clasată în ierarhia la zi a Ligii I. Însă, moldovenii au avut noroc şi au conservat astfel ecartul de patru puncte faţă de Petrolul. Per total, ocaziile ceva mai bune de a marca le-au bifat Jeremy Bokila (minutul 6), Damien Boudjemaa (3 şi 39), Gheorghe Grozav (18) şi M. Cristescu (73 şi 77), la cea din urmă Fernando Varela salvând din faţa porţii goale. Remiza albă – mai lipsea doar zăpada, fiindcă temperatura de afară era deja în ton – a făcut ca „lupii” să nu le ofere drept cadou de Moş Nicolae fabuloşilor fani, din nou la înălţime, şi antrenorului lor o victorie mult aşteptată, la ultima reprezentaţie din anul 2012, pe „Ilie Oană”. Un succes care i-ar fi menţinut în lupta pentru primele trei locuri ale clasamentului. Dar mai este timp!

SC FC PETROLUL: Bornescu 6 – S. Achim 6, Galamaz 6, Enza-Yamissi 7.5, Guilherme 6.5 – Mustivar (cpt) 6, Hoban 6.5 – Boudjemaa 6.5, Ad. Cristea 6.5 (79 – Cesinha), Grozav 6 (59 – Younes 6) – Bokila 6.5 (68 – M. Cristescu 6.5). Antrenor: Cosmin Contra.
FC VASLUI: Cerniauskas 5.5 – Milanov 6.5, Celeban 7, Varela 6.5, Sălăgeanu 6 – Tukura 6 (59 – Varga 5.5) – N. Stanciu 6.5 (84 – Buhăescu), Caue 6, Jumisse 6, Sănmărtean 5.5 (90+1 – Cordoş) – M. Niculae 5.5. Antrenor: Viorel Hizo.
Au arbitrat: Sebastian Colţescu 6.5 (Craiova) – Nagy Micloş 7 (Cluj) şi Vasile Marinescu 7 (Bucureşti).
Arbitru de rezervă: Iulian Dima (Bucureşti).
Observatori: Bogdan Niculae (Bucureşti), pentru joc, şi Aron Huzu (Sibiu), pentru arbitraj.
Cartonaşe galbene: Ad. Cristea (2), Tukura (20), Grozav (33), Jumisse (51), M. Cristescu (78), Mustivar (89), Cesinha (89), Varela (89), Enza-Yamissi (90).

La final, tehnicianul ploieştenilor a declarat pentru „DigiSport” că „sunt dezamăgit de rezultat, mă aşteptam să câştigăm acest meci. Vasluiul a venit aici pentru un egal, s-a apărat 90 de minute. Nu le-am înţeles atitudinea jucătorilor adverşi, eu crezând că ei se bat la titlu. N-au avut nicio ocazie în toată partida. Noi nu am avut spaţii, ne-a lipsit foarte mult Laurenţiu Marinescu, care a fost suspendat. N-am avut prea multe ocazii, dar Petrolul a fost singura echipă care a căutat să joace şi să obţină victoria. Din punctul meu de vedere, am pierdut două puncte din nou.Vreau să-i felicit pe jucători pentru dăruire, fiindcă şi-au dorit foarte mult să câştige”. Omologul vasluian al lui Contra a spus: „Am avut mulţi accidentaţi, Sănmărtean joacă de patru săptămâni accidentat. Felicit jucătorii pentru dăruire, dar am suferit pentru că am avut o circulaţie lentă, greoaie. Am fost nevoit să joc cu Michael Tukura, care nu o mai făcuse de la meciul cu Inter. Iar asta s-a văzut. Probabil că nu puteam obţine mai mult, Petrolul fiind o echipă care a jucat foarte bine. Duelurile directe le-au câştigat în cea mai mare parte adversarii. Îi doresc lui Cosmin să ajungă în vreo trei ani acolo unde am ajuns noi, echipa lui evoluând, repet, foarte bine, având agresivitate în joc, iar duelurile directe au fost predominant în favoarea ploieştenilor”. De aceeaşi părere a fost şi finanţatorul oaspeţilor, Adrian Porumboiu afirmând că „am fost dominaţi pe alocuri copios. Doar la capitolul dorinţă am contat şi noi. La atitudine le dau jucătorilor o notă bună, la realizări nu avem însă ce nota. Celeban, Varela şi Caue au fost excelenţi. Nu pot să fiu însă supărat pe echipă”.

Petrolul va încheia anul cu o „dublă” pe arena Oţelul, din Galaţi, prima oară jucând miercuri, 12 decembrie, de la 20.30, în prima manşă a semifinalelor Cupei României-Timişoreana, iar a doua – duminică, 16 decembrie, ora 18.00, în runda cu numărul 20 a campionatului Ligii I, de fiecare dată putând fi urmărită pe „DigiSport1”. Oţelul tocmai a luat o gură de oxigen, impunându-se cu 3-2, în Giuleşti, graţie unui hat-trick al lui Marius Pena, în dauna unui Rapid alunecând vertiginos pe tobogan!