Găzarii au învins la Târgu Mureş, în derbiul retrogradării!

Redactia -

Găzarii au învins la Târgu Mureş, în derbiul retrogradării!

Excelent aşezată pe teren şi cu o organizare a jocului aproape fără cusur, în primele 45 de minute, Petrolul lui Gigi Mulţescui a oferit, pe o arenă plină ochi, la Târgu Mureş, o lecţie adevărată de pragmatism. A blocat mai întâi toate culoarele, nelăsând deloc spaţii gazdelor de la FCM, care au avut prima ocazie de gol abia în minutul 42, când era, însă, 2-0 pentru oaspeţi! După ce şi-au cântărit adversarii, „lupii” au muşcat letal de două ori, după faze văzute mai degrabă în ligile de fotbal din vestul Europei. În minutul 23, la capătul unui contraatac-şcoală, Valentin Negru l-a deschis, pe stânga, pe golgheteruil Hamza Younes (foto, cu numărul 9, în duel cu Robert Ilyeş; www.gsp.ro), tunisianul a intrat în careu, l-a întors ca pe o clătită pe Andrei Cordoş şi a şutat, în cross, cu piciorul drept. A fost, din nou, bară-gol, la colţul lung, reuşită identică cu prima a sa din derbiul local cu Astra. Numai că, acum, şutul lui Younes a rivalizat, măcar un pic, cu acela de la fabulosul prim gol al columbianului Radamel Falcao, din finala Europa League, de pe „Naţional Arena”! După numai un sfert de oră, la o acţiune bine construită, căpitanul Daniel Opriţa i-a trimis o minge pe poziţie viitoare lui Sony Mustivar, francezul de culoare lobându-l în stil mare, din careu, pe Călin Albuţ, pentru 2-0 şi putând astfel sărbători prima lui reuşită în tricoul Petrolului. De joi, 10 mai 2012, nu numai echipamentul albastru este cu noroc, ci, se vede clar, şi cel de rezervă – roşu!

Mitanul secund a fost însă o urmărirre continuă a jucătorilor lui Ioan Ovidiu Sabău pentru a puncta, petroliştii cedându-le iniţiativa, dar rezistând cu brio până în minutul 73, când – la o fază care nu anunţa chiar ceva periculos – Selim Ben Djemia l-a atacat imprudent pe Victoraş Astafei, la marginea interioară a suprafeţei de pedeapsă, obligându-l pe arbitrul Ovidiu Haţegan să pună mingea pe var. Vasili Hamutovski a respins în faţă şutul lui Robert Ilyeş, dar tânărul Sergiu Buş a reacţionat cel mai repede şi a trimis, cu stângul, din aer, în plasă, reducând diferenţa de pe tabela de marcaj. Ultimul sfert de oră al meciului a fost unul nerecomandabil cardiacilor, şi pentru că rezervele lui Mulţescu au intrat greu în joc, neputând să-i suplinească pe cei înlocuiţi. Chiar şi Damien Boudjemaa a avut o evoluţie modestă, contribuţia lui în ofensivă fiind aproape egală cu zero. În schimb, Vincent Bikana a avut şi bune – a salvat la câteva oportunităţi ale mureşenilor -, şi rele, unel gafe, plus un cartonaş galben încasat. Nici Florentin Dumitru nu s-a prea conectat la finalul incendiar, aşa că greul l-au dus Hamutovski, cu intervenţii de mare efect, Cristian Melinte, Ben Djemia, Sony Mustivar, Vali Negru şi, chiar, Monsef Zerka. Fluierul de sfârşit a venit ca o izbăvire – pentru jucători, colectiv tehnic şi inimoşii suporteri petrolişti, care şi-au încurajat echipa dintr-un colţ al micuţului stadion din Târgu Mureş. Fani şi fotbalişti au sărbătorit minute întregi, împreună, al doilea succes din deplasare din mandatul lui Gigi Mulţescu, dar şi, totodată, victoria care a îndepărtat Petrolul de primul loc retrogradabil. Astfel, cu excepţia Ceahlăului Piatra Neamţ, Petrolul are palmares direct favorabil faţă de toate celelalte echipe contracandidate în lupta de salvare, după acest 2-1 (2-0), din Ardeal, FCM-ul câştigând, în tur, la Ploieşti, cu 1-0.

FCM TÂRGU MUREŞ: Albuţ 5.5 – Homei 6 (40 – Fl. Dan 6), Cordoş 5, Ghionea 5.5, Sepşi 6.5 – E. Nicu 5 – Astafei 6.5, Ilyeş (cpt) 6, Szilagyi 5.5 (46 – S. Buş 7) – Ljubojevic 7, Bujor 5.5 (60 – Bumba 6.5). Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău.

SC FC PETROLUL: Hamutovski 8 – B. Străuţ 6.5, Melinte 7, Ben Djemia 6.5, Fl. Maxim 6 – V. Negru 7 – Mustivar 8.5, Osiako 7 (71 – Bikana 6) – Opriţa (cpt) 7.5 (81 – Fl. Dumitru), Zerka 6.5, Younes 8.5 (55 – Boudjemaa 6). Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

Au arbitrat: Ovidiu Haţegan (Arad) 7 – Nagy Micloş 6.5 (Cluj) şi George Neacşu 6 (Câmpulung Muscel).

Observatori: Emeric Dembrovschi (Timişoara), pentru joc, şi Aron Huzu (Sibiu), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: Ben Djemia (41), Ilyeş (45+1), Osiako (64), Bikana (77), Fl. Dan (86), Fl. Maxim (90+1).

Centralul Haţegan ar fi putut primi o notă mai mare, dacă nu ar fi trecut cu vederea, în prima repriză, atacul lui Szilagyi cu gheata direct pe gâtul lui Osiako, cel care a scăpat de o accidentare gravă. Deşi jucătorul mureşean a ridicat piciorul nepermis de mult, din punctul de vedere al regulamentului, arădeanul a dictat doar o lovitură liberă directă, nearătându-i nici măcar „galben” celui care a faultat grosolan! Şi asistenţii săi, cu precădere cvasi-necunoscutul Neacşu, care i-a oprit aiurea pe oaspeţi – pentru un ofsaid văzut numai de el – dintr-o fază de atac periculoasă, nu au fost în cea mai bună zi a lor. Dar totul e bine când se termină cu bine!

Urmează meciul de duminică, 13 mai 2012, de la ora 17.00, zi care ar trebui să fie una cu noroc pentru „galben-albaştri”, o victorie în dauna echipei Gaz Metan Mediaş aducând liniştea aproape deplină în tabăra găzarilor, care vor mai avea de jucat, apoi, la Târgu Jiu, cu Pandurii, şi acasă – cu Sportul Studenţesc Bucureşti, după care poate începe sărbătorirea unei salvări la care mai nimeni nu visa până la venirea lui Gigi Mulţescu!