Găzarii şi-au prezentat noul tehnician şi obiectivele pentru următorul campionat

Redactia -

În „distribuţia” Daniel Capră-Mircea Rednic-Vivi Răchită-Ionuţ Pană (foto, de la stânga la dreapta), adică actualul acţionar al SC FC Petrolul, managerul general, noul antrenor principal şi, respectiv, ofiţerul de presă, clubul găzarilor şi-a prezentat, într-o conferinţă de presă, la arena „Ilie Oană”, proiectele pentru următorul sezon. De faţă au fost şi circa 30 de suporteri, care l-au primit cu braţele deschise pe recent înscăunatul de pe banca tehnică, conferinţa decurgând astfel în cele mai bune condiţii.

Punctul cel mai important a fost prezentarea lui Rednic, care a explicat de ce a ales Petrolul şi cu ce gânduri a schimbat cartierul din Ploieşti, după o perioadă scurtă de timp petrecută la rivala locală, Astra: “Sunt bucuros și mulțumit pentru faptul că am semnat cu Petrolul Ploiești. Sunt convins că am făcut o alegere foarte bună, ținând cont de perspectivele acestui club, de faptul că aici sunt toate condițiile pentru a face performanță, pornind de la susținerea financiară, continuând cu un stadion extraordinar și, bineînțeles, cu aportul unor suporteri senzaționali”. El a recunoscut că “sigur nu o să fie ușor! Cred că este primul an în care Petrolul își propune obiective mărețe, dar merită acest lucru. Poate de aceea m-au şi ales, pentru că am experiență, iar la cluburile la care am fost mi-am făcut munca atât cât am putut de bine. Ca orice antrenor, am avut și performanțe, dar și decepții, însă pentru mine este un pas important în carieră. Sper să nu-i dezamăgesc pe cei care m-au ales și, desigur, şi pe suporteri, iar prin jocul echipei îmi doresc ca ei să fie mulțumiți și fericiți, la finalul sezonului următor”.

Apoi, cu maxim interes a fost aşteptată şi declararea ţelurilor „lupilor” în sezonul 2011-2012. Aici a apărut o mică surpiză, plăcută, faţă de cele publicate anterior în presa centrală de specialitate. Astfel, tot Mircea Rednic a anunţat că “acestea (n.r. – obiectivele) sunt clare: clasarea în primele trei-patru locuri și câștigarea Cupei României. Din două echipe va trebui să fac una singură, din jucătorii care au rămas aici și din cei care vin de la Cluj. E mult de muncă, dar reunirea va fi pe data de 11 iunie și am timp suficient până atunci să evaluez lotul. Sunt sigur că va mai fi nevoie de trei-patru jucători, care să ne ajute să ne atingem scopurile”. Surpriza constă în restângerea intervalului impus  iniţial pentru campionat – de la poziţiile 1-5, la primele 3-4! În acelaşi sens, Daniel Capră a declarat: “Pentru obiectivul stabilit, am ajuns la concluzia că varianta cea mai bună pentru postul de antrenor principal este domnul Mircea Rednic. La rândul său, Gigi Mulțescu a făcut lucruri foarte frumoase aici, ne-a ajutat foarte mult, avem toată stima și respectul pentru dânsul și, în ceea ce mă privește, cred că am rămas în relații foarte bune. Lucrăm acum la bugetul pentru noul sezon, dar acesta este estimat la peste 5,5 milioane de euro. Nu este încă bătut în cuie și, cu siguranță, se poate modifica, dar numai în sus”. Pe aceeaşi lungime de uindă, Vivi Răchită a afirmată că “avem o finanțare puternică, susținerea Consiliului Local Ploieşti, un stadion extraordinar. Așa încât, s-a decis și instalarea unui antrenor cu performanțe și sperăm să reușim să ducem la final proiectul pe care l-am prezentat în urmă cu un an. Sunt aici pentru a-l susține pe Mircea Rednic și pentru a vă spune şi că am rămas lângă acest proiect, pentru a nu fi acuzat că sunt un trădător”!

În privinţa lotului de jucători, singura informaţie oficială a rămas aceea vizavi de contingentul de 12 fotbalişti rămas pe loc după campionatul trecut şi care fusese anunţat anterior. Despre configuraţia efectivului de la „U” Cluj, acelaşi Daniel Capră a făcut cunoscut că va fi aflat abia săptămâna viitoare, fiindcă nu toţi au semnat încă, din diverse motive – vacanţă sau prezenţa la echipa naţională -, angajamente cu SC FC Petrolul. Cu titlu neoficial, s-au avansat numele românilor Mircea Bornescu, Constantin Grecu, Lukasz Szukala, Adrian Cristea, Laurenţiui Marinescu şi al nigerianului Anthony Nwakaeme „Tony”. Dacă aşa va fi, Marinescu îşi va „închide cercul”: SC FC Petrolul Ploieşti-Unirea Urziceni-Steaua Bucureşti-Universitatea Cluj-SC FC Petrolul Ploieşti, într-un interval destul de scurt de timp! Despre Gicu Grozav, confundat din pricina emoţiilor, probabil, cu… Grozavu, de către Capră, acesta din urmă a spus că urmează a semna după ce va termina acţiunea de la lotul naţional al României, ardeleanul semnând victoria în faţa Elveţiei, la Lucerna, tocmai la debutul său la seniori. Răspunzând unor întrebări vizând eventualitatea ca Grozav să nu mai ajungă la Ploieşti, Mircea Rednic a făcut o declaraţie interesantă: „Gicu este prietenul uneia dintre fetele mele, iar asta din perioada în care a jucat la Standard Liege (n.r. – oraşul în care locuiesc soţia şi fiicele tehnicianului), aşa că îl… bat dacă nu vine la echipa pe care o antrenez”! A glumit şi „Puriul”, evident.

Situaţiile „Prinţului” Cristea şi, mai ales, a lui George Galamaz, un alt fotbalist aflat pe lista celor care urmează a veni de la Cluj, sunt unele speciale. Astfel, despre primul, viitorul lui tehnician a afirmat: „O să vorbesc cu el. Când l-am avut la Dinamo, a jucat bine şi, acum, trebuie să înţeleagă că, dacă vrea să ajungă la o echipă din străinătate, atunci trebuie să joace, ci nu să facă un meci bun şi trei slabe”! În privinţa lui Galamaz, acţionarul Petrolului a precizat că, „în fond, a fost o victimă, el fiind cel agresat. Şi-a retras plângerea pe care o făcuse şi vrea să vină nă ne ajute, dar a solicitat să vorbească mai întâi cu fanii”. Drept urmare, Daniel Capră a promis că se va intermedia o întâlnire între şefii de galerie şi alţi suporteri pentru ca „părţile” să se pună de acord, aceasta fiind condiţia impusă de către fotbalist, pentru a veni la Petrolul.

Nici numele lui Monsef Zerka, Selim Ben Djemia şi Patrick Osiako, despre care s-a crezut că sunt ca şi plecaţi definitiv de la Ploieşti, nu au fost ocolite, Capră admiţând că ar fi posibil ca primii doi să revină, iar cu ultimul se va lămuri ce şi cum, abia după ce îşi va încheia convocarea de la echipa naţională a Kenyei. Viitorul căpitan de echipă, ca şi în mandatul predecesprului Gigi Mulţescu, va fi un jucător român, potrivit lui Rednic.

La Petrolul, noul antrenor principal va colabora cu secundul Mihai Teja, cu antrenorul de portari Florin Tene, cu dr. Claudiu Stamatescu, ex-Universitatea Craiova, şi cu doi preparatori fizici, dintre care unul ar putea fi italianul Gianni Melchiore, fost şi în staff-ul Stelei Bucureşti. Dr. Mircea Miu şi-a manifestat regretul că pleacă de la Petrolul, însă admite că orice antrenor îşi aduce colectivul său. La fel au spus şi secundul Valentin Negoiţă, şi antrenorul cu portarii Dumitru Jipa. Toţi trei au fost colaboratori apropiaţi ai lui Vivi Răchită, în perioada când acesta a stat şi pe bancă, dar şi ai lui Mulţescu. Mircea Rednic va aborda cele două cantonamente, primul de la Ploieşti (11-30 iunie) şi al doilea – din Austria (30 iunie-14 iulie), cu 27 de jucători, adică 12 din vechiul lot al Petrolului, tot atâţia de la „U” şi 3 de la alte cluburi. El urmează astfel să decidă cine rămâne, cine va mai pleca şi cine va mai veni, nimic nefiind încă bătut în cuie şi, probabil, nu va fi decât când va debuta campionatul următor. Dan Capră a negat informaţia potrivit căreia, a doua zi după întoarcerea din turneul de cinci meciuri din străinătate, pe 15 iulie, echipa va fi prezentată în cadrul unui joc amical cu Steaua: „Este o fumigenă, nu ştiu de cine şi în ce scop a fost lansată. Lotul va fi prezentat într-un meci cu o echipă cu nume din străinătate, din Turcia sau Grecia”! Înainte de plecarea peste hotare, Mircea Rednic a spus că va programa şi primele două teste. Astfel, pentru toţi petroliştii, ziua de 11 iunie, cea a reunirii, va fi cea care va aduce cu sine mai milte clarificări, apoi dându-se propriul-zis startul la proiectul care aminteşte întrucâtva de fuziunea Petrolul-Astra din 2003. Se speră însă că acesta de acum să se termine cu un alt rezultat, calificarea în cupele europene, ci nu… retrogradarea,de-atunci!