Halal cadou pentru antrenor! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 34)

Dragos Trestioreanu -

Halal cadou pentru antrenor! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 34)

Luni seara, într-o nocturnă „umedă”, dar pe un teren foarte bun după ploile din ultimele zile, Petrolul sărbătoritului de cu o zi mai înainte, Flavius Stoican, a oferit o repriză, cea dintâi, plină de ocazii, cu un raport favorabil zdrobitor, 7-1, în dauna Gloriei Buzău. O echipă care venise la Ploiești cu toată avangarda grea a sa: Valentin Munteanu, Valentin Alexandru și Bogdan Chipirliu. Cei care însă, în primele 45 de minute, nu au avut nicio ocazie de a marca, unica fiind lovitura de cap a fundașului dreapta Gîț, peste buturi,  la lovitura liberă a altui tânăr, Tucaliuc! De fapt, o… jumătate de ocazie! „Lupii” au început tare ultimul meci din tur, un succes putându-i urca, cel puțin pentru o zi, până la locul secund. Și-ar fi fost ceva!

Numai că, după ghinionul lui Younes din minutul 4, atunci când – lansat superb de Țicu, cu o minge lungă, expediată cu piciorul stâng între fundașii centrali adverși – a șutat printre picioarele lui Stoian, dar portarul Gloriei a atins puțin balonul, încetinindu-l în drumul spre plasă, cât să respingă Bourceanu în corner, fostul stelist retras în disperare de cauză, a venit cel al lui Gavrilă (9), al cărui „cap” din 7 metri a fost deturnat, tot în corner, de același norocos goal-keeper, obișnuit, ca și fundașul central improvizat Balgiu, cu arena Ilie Oană, de pe vremea când tot aici juca fosta lor echipă, defuncta Juventus București. Ulterior, i-au imitat Cioinac, de două ori (10 și 40), Bărboianu (14), Arnăutu (31) și… Gavrilă (32), încă o dată! Așa că, primul mitan s-a încheiat fără gol, deși un 4-0 sau chiar 5-0, pe tabele, nu ar fi mirat pe nimeni, nici de pe stadion, unde au fost 1.124 de spectatori, printre care și o foarte mică galerie liniștită de la Buzău, nici din fața micului ecran al televizoarelor.

Repriza secundă a debutat la fel ca prima, cu Petrolul ratând, cu același Gavrilă tot căutându-și poziția ideală de a trage, în minutul 49, până a trimis mingea în înaltul peluzei! Pe reluarea din colțul careului mic, balonul a ajuns la unul dintre cei doi Valentin de la Gloria, Alexandru, care l-a deschis, în spatele lui Țicu, pe tizul Munteanu, un fotbalist iute-iute, despre care, în vară, auzisem că ar fi vrut să vină la Petrolul, iar gălățeanul a țâșnit pe dreapta, a intrat, singur-singurel, în suprafața de pedeapsă, Avram i-a ieșit în întâmpinare și l-a executat printr-un șut clasic, adică printre picioarele portarului care vine să blocheze, de la 12 metri, lateral! Incredibil, dar adevărat: 0-1! Și era minutul 49, în câteva secunde fanii Petrolului primind două lovituri: ratarea imensă a lui Gavrilă și golul lui Vali Munteanu! Însă, atunci, cu toată insatisfacția că jocul nu era precum al… Barcelonei și nici golurile nu picau deloc, fanii culorilor galben-albastre tot se mai sperau că s-ar putea face o remontada. Vise deșarte, până la urmă!

În partea a doua, oboseala a afectat inteligența, construcția lentă nu a mai păcălit și Ilie Stan și-a băgat „autobaza” în propriul careu mare, stabilind drept normă, printre altele, și tăvălirea instantanee pe gazon, din când în când, a câte doi jucători ai săi, cu oprirea de rigoare a jocului, permisă cam des de centralul Rareș Vidican. Ași la tras de timp și antijoc, băieții lui „Iliesta” au scăpat cu bine, având un 2-3 la ocazii, în ultimele 45 de minute, incluzând și golul care s-a dovedit al victoriei unei echipe care a făcut tot ce se putea ca să câștige. Dar, parcă nu la fel ca în ultima vreme, când a căzut de pe podium până la mijlocul ierarhiei! Pe acel fond, tehnicianul Buzăului a „răsucit cuțitul în rană”, băgându-l pe teren și pe fostul petrolist Catană, celălalt, Ghinga, nefiind inclus în raportul de joc, la partida de luni. Atacant letal, de regulă, Alexandru (64) a trimis un cross elegant din stânga, dar necadrat, așa cum a mers și șutul lui Younes (71), bine lansat în „gaură” de Marinescu, ca și lovitura de cap a lui Arnăutu (88), la centrarea mereu inimosului Bărboianu. Și asta a fost povestea tristă a unui meci care putea fi lesne câștigat, dar a fost pierdut prostește. Ce cadou și pe Stoican!

Oalele s-au spart, de fapt, în capul felicitatului de duminică, aniversarea de-atunci a antrenorului principal fiindu-i umbrită a doua zi de solicitarea demisiei, începând de la tribuna a doua, trecând pe la peluza 1 și ajungând la „T1” și la „0”! De altfel, aproape de ultimul fluier al lui Vidican, a fost și un „dialog” de genul voci (suporteri) contra gesturi (Flavius Stoican), cel din urmă lăsându-i a înțelege pe contestatari că îi aude, dar le cerea și să nu exagereze, fapt dovedit și de declarația sa de la final, acordată postului de televiziune Digisport: „Nu tragem linie după ce am pierdut un meci acasă după șapte-opt rezultate foarte bune. Am pierdut, dar a fost un accident, am ratat mult. E ca un făcut, aşa se întâmplă când avem şansa să urcăm pe locul doi. Am auzit că suporterii au scandat „demisia!”, nu e o situaţie comodă pentru mine, dar sincer, chiar mi se pare nedrept. Am câştigat atâtea meciuri şi la prima problemă contra unei echipe care s-a apărat, a tras de timp. Nu e normal să huidui jucătorii, de aceea nu s-a reuşit, în ultima perioadă, mare lucru aici, pentru că oamenii nu au răbdare. Fotbalul nu e matematică, nu ştii ce se întâmplă după cinci minute. E un sentiment neplăcut, voi fi atent la ce se întâmplă în continuare. Mai sunt două etape, vom trage linie, să vedem dacă suntem cu şanse mari la promovare. Nu plec, nu las echipa în mijlocul campionatului. Ştiu că oamenii sunt dezamăgiţi, dar nu luăm decizii de dragul de a le lua. Merg până la capăt sau cel puţin până la pauza competiţională”

FC PETROLUL: Avram 6 – Bărboianu 6, Olaru 6, Manolache 6, Țicu 5 – Cioinac 6 (68 – Mihăescu 5.5) – Gavrilă 5 (68 – Zaharia 5.5), Marinescu (cpt) 6, Saim Tudor 6 (78 – Blănaru) – Younes 5, Arnăutu 6. Colectiv tehnic: Flavius Stoican (antrenor principal), Silviu Ilie (antrenor secund), Mihai Ștețca (antrenor al portarilor), Radu Vasilcan (preparator fizic).

SCM Gloria: Stoian 7 – Gîț 6, Ioniță (cpt) 8, Balgiu 6, Nedelea 6 (87 – Godin) – Luptak 6, Bourceanu 7, Tucaliuc 5.5 – V. Munteanu 8 (78 – Catană), Alexandru 6.5, Chipirliu 7 (83 – Pârcălabu). Colectiv tehnic: Ilie Stan (antrenor principal), Robert Panduru și Vasile Tudose (secunzi), Vasile Lazăr (antrenor al portarilor).

Au arbitrat: Rareș George Vidican 6.5 (Satu Mare) – Florian Alexandru Vișan 7 (Galați) și Ovidiu Timar 7 (Marghita, județul Bihor).

Arbitru de rezervă: Vasile Buzea (București).

Observatori: Ciprian Anton (Suceava), pentru joc, și Emil Voicu (Bacău), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Marinescu (37), Flavius Stoican (38), Cioinac (62), Luptak (65), Olaru (76), Mihăescu (81).

Ultima apariție a jucătorilor Petrolului din acest an în fața propriilor suporteri va avea loc luni, 2 decembrie, tot de la ora 18.00, în compania unei echipe revelație a turului, Metaloglobus București, antrenată de către un fost „lup”, Marius Măldărășanu, formație la care activează, definitiv sau împrumutați, câțiva ex-astriști, precum Gavrilaș, Nedelcovici, Vâlceanu, Duminică sau Banu, dar mai cunoscuți pentru simpatizanții trupei găzarilor sunt, desigur, Plămadă, Cazan, Coman, Claudiu Herea și Ciocâlteu. Va fi un meci la fel de dificil ca și cel cu Gloria Buzău, Metaloglobusul venind cu siguranță la Ploiești, în prima etapă a returului, să-și ia revanșa după eșecul din tur, atunci când, pe arena „Daco-Getica”, a fost învinsă de un golazo al juniorului Mario Bratu, la ultima fază a partidei, după ce gazdele deschiseseră scorul, în prima repriză, și fuseseră egalate, la reluare de Derlis David Meza Colli, paraguayanul urmând a reveni, luni, în echipă, după ispășirea etapei de suspendare pentru cumul de cartonașe.

Foto: www.digisport.ro și www.fcpetrolul.ro (Cristi STAVRI)