Hamza, revino mai repede! Petrolul a putut să câștige pe o mizerie de gazon, dar pe iarba verde de acasă a făcut X cu aceeași Sportul Snagov!!!

Dragos Trestioreanu -

Hamza, revino mai repede! Petrolul a putut să câștige pe o mizerie de gazon, dar pe iarba verde de acasă a făcut X cu aceeași Sportul Snagov!!!

Pe un stadion, „Ilie Oană”, luni mai spre seară, foarte puțini fani ai „lupilor” – prezenți aproape de ora 18.00 în tribune și peluze – s-au ridicat de pe scaune pentru a-l aplauda pe Younes Hamza cu prilejul revenirii sale la Ploiești și la Petrolul! Era totuși un preambul care putea fi motivant înaintea unui meci de campionat pe care toată lumea îl credea floare la ureche. Evident, după succesul, chiar și la limită, de la Ghermănești, din urmă cu cinci zile, scor: 1-0, în Cupa României. O victorie la capătul unui joc în care oaspeții rataseră la greu, ce să mai vorbim! Dar, la Ploiești, avea să fie parca și mai rău, finalmente, decât la precedentul meci de acasă, 0-3 cu UTA. Semn că Petrolul se descurcă mai bine în deplasare, așa cum arată statistica de profil: trei victorii și o remiză! Față de un eșec, mai sus-amintit, și un rezultat de egalitate, cu Snagovul!

Cu un antrenor nou, Laurențiu Tudor, chiar dacă nu el a figurat în foile predate reprezentanților mass-media, ci tehnicianul portarilor, Viorel Dumitrescu, ca și în Cupa României, un antrenor adevărat de data aceasta, cu noul patron prezent la loja alocată formațiilor vizitatoare, alături de managerul Vivi Răchită, prahoveanul de la… etajul 3, Sportul arăta parcă altfel. Și nu avea să fie chiar o impresie falsă! Alți trei prahoveni au fost pe teren, echipați în roș-negru și alb, mai exact căpitanul Constantin Adrian Stoica, cel care, în final, avea să „muște mâna care l-a hrănit” – „metaforă”, desigur, pentru un fost junior al clubului găzarilor, de pe vremea defunctei SC FC Petrolul! -, ex-astristul Mădălin Răileanu și junele Raul Bucur, detașat nu demult la Snagov de la actuala FC Petrolul. Și în foile pentru mass-media, și pe teren, din minutul 1, noul tehnician al oaspeților și-a așezat băieții într-un deloc de neașteptat 1-4-2-3-1, dar nu cu Bucur ca vârf de lance, ci cu francezul având rădăcini maghrebiene, Karam Safsaf, „piaza rea” a ploieștenilor din acest meci! Însă, la presiunea lui Laurențiu Marinescu și compania, celălalt Laurențiu a dictat repede pasul înapoi, blindând defensiva cu încă un fundaș, pe stânga, Adrian Dorobanțu, la nevoie retrăgându-se în lateral dreapta și Bucur. Chiar și așa, pentru a zgândări defensiva adversă, care dădea semne de placiditate din partea moldoveanului de peste Prut debutant ca titular, Petru Racu, Tudor a lăsat mereu în față chiar și doi atacanți, Safsaf și, puțin mai în spate, Constantin Stoica. Și le-a mers ilfovenilor până în minutul 30, atunci când Sergiu Arnăutu și-a confirmat mai noua sa specialitate, adică executarea precisă a loviturilor libere, bifând o nouă realizare de acest gen. De altfel, dintr-un total de trei goluri, două au fost din faze fixe bifate de el! Se părea că până acolo îi fusese Snagovului, urmând, în sfârșit, să se dea drumul la „conducta cu goluri”, necesară a „curge” tot mai mult, pentru că diferența de la golaveraj era minimă. Cu „norma” de ratări mari, incredibile, „rezolvată”, se părea că Petrolul va reporta realizările eficiente pentru repriza secundă. Ei, aș!

Doar 12 minute, de la reluare, i-au trebuit lui Ionuț Cioinac, „închizătorul” retras ca fundaș central stânga, odată cu accidentarea musculară suferită, în minutul 13 (curat ghinion!), de mult prea folositul de la debutul întrecerilor Walace da Silva Alves, pentru a-l trânti pe speculativul Safsaf, la 18 metri, în poziție centrală, fiind ultim apărător! Dacă, de transformarea loviturii libere s-a scăpat cu bine, nu a scăpat ex-ieșeanul de cartonașul roșu direct, cel care îl va trimite în tribună vineri, 20 septembrie 2019, ora 18.00, pe „Cluj Arena”, la meciul cu „U” și, apoi, acasă, contra echipei CS Mioveni, adică în două partide foarte importante! După cum s-a văzut, live pe stadion ori pe micile ecrane al televizoarelor, calculatoarelor ori laptopurilor, din acel moment Petrolul s-a prăbușit total! De parcă ar fi jucat cu… Real Madrid, ci nu cu Sportul Snagov, o grupare plină de juniori, dintre care unuia, portarul George Micle, îi prevăd totuși un viitor frumos. Ca și „cocoșului” cu două silabe identice, Safsaf, care nu numai că a scos eliminarea lui Cioinac, una care a condus la o schimbare defensivă ce-a dat peste cap… ofensiva, Alexandru Zaharia în locul lui Ștefan Bărboianu, care a trecut pe locul lăsat liber de oltean, și scoaterea de pe teren a lui Gabriel Deac, intrat în joc în minutul 16 și ieșit în 61! Asta în condițiile în care și Bogdan Gavrilă, un alt jucător cu profil ofensiv, îi lăsase locul la pauză juniorului Mario Bratu, cam șters în joc! Revenind la francez, după ce a irosit o lovitură liberă din poziție excelentă, când să se intre în prelungiri (90), s-a distrat pe dreapta cu Cătălin Ștefănescu, a centrat de pe linia de fund direct în „6 metri”, iar Constantin Stoica a scăpat de sub marcaj și a reluat cu capul printre picioarele debutantului moldovean de peste Prut Cristian Apostolachi. Portar care nu și-a mai putut salva coechipierii, așa cum o făcuse în debutul partidei, la eroarea compatriotului Racu și șutul lui – al cui putea să fie? – Safsaf! Și uite așa, pentru că Marinescu a ratat o lovitură de cap în  finalul finalurilor, un meci în care, înainte de a începe, se punea numai problema numărului de goluri marcate în poarta lui Micle s-a terminat cu o remiză. Una care – cred, fiindcă nu sunt deloc un parior! – a avut o cotă foarte mare chiar și pentru un X solist! Un 1-1, acasă, cu „lanterna roșie”, este clar un scor rușinos. Poate chiar și mai rușinos decât precedentul 0-3 de pe aceeași arenă!

După meci, la stadion, dar mai ales în social media, reacțiile au fost extrem de dure. S-a trecut la comparații cu anul trecut, pe vremea asta, unora li s-a părut că era mai bine atunci, altora că mai rău ca acum nu s-ar putea! Mai apar și câte unii, mai puțini, e drept, care se întreabă cât o fi fost… cota de la pariuri! Așa se iscă furtuna după surprize mari cât casa, nimic nou! Nu X-ul ar trebui totuși să deranjeze, cât un alt aspect, mult mai important: cu cine se va apăra Petrolul la Cluj, cu „U”? Cristian Sîrghi este accidentat, Walace s-a accidentat și el, Racu dă semne de maximă emotivitate și, implicit, de nesiguranță, Cioinac va fi suspendat, iar Mădălin Mihăescu, alt mijlocaș central care poate juca, și el, în linia din fața portarului, este tot inapt de joc. Să ajungă Petrolul să-i folosească în centrul apărării, la meciul din Ardeal, pe… Antoniu Manolache (debutant integralist la Petrolul, în L2) și Valentin Țicu?!? Dacă eventuala absență a unui alt revenit la Ploiești, Gavrilă, este lesne de rezolvat, în defensivă e groasă rău, ce mai! Și mai e ceva. Poate că, odată intrat Younes Hamza, tunisianul să rezolve problema marilor ratări, dar este clar că lui Marinescu îi mai trebuie lângă el încă un mijlocaș de creație. Unul care să preia sarcinile în momentele de scădere a tonusului căpitanului, să-l substituie când și cât va fi nevoie, la pupitru. Eh, aici a fost orientarea greșită. S-a rezolvat partea ofensivă, s-au rezolvat portarii, ba chiar, cât de cât, și închizătorii, dar nu și al doilea „om-orchestră”, cât și defensiva in-integrum. Iar, până la pauza de iarnă, nu există soluții! Nici măcar din rândul jucătorilor „U 21”. Iar alternanța acestora din urmă, nu cred că ar conduce la o omogenizare firească a primului „11”. Numai în pielea lui Flavius Stoican și a stufosului său staff îmi închipui că nu ați vrea să fiți! Dar, musai să se vină cu punct/puncte de la „U” și, apoi, și primul succes pe „Ilie Oană”, în ediția în curs. A-i face… „varză a la Cluj”, acum, pe petroliști ar fi total neproductiv. Așa înclin să cred, chiar dacă destui se gândesc, de exemplu, și la schimbarea antrenorului! Cui prodest?!? Ați văzut ce-a fost sezonul trecut!

FC PETROLUL: Apostolachi 6.5 – Bărboianu 6, Racu 5, Walace 6 (16 – Deac 6; 61 – Zaharia 6), Manolache 6 – Cioinac 4, Meza Colli 6 – Gavrilă 5 (46 – Bratu 5.5), Marinescu (cpt) 6, Ștefănescu 5 – Arnăutu 8. Colectiv tehnic: Flavius Stoican (antrenor principal), Silviu Ion (antrenor secund), Mihai Ștețca (antrenor al portarilor), Radu Vasilcan (preparator fizic).

SPORTUL: Micle 7.5 – Poștoarcă 7.5, Apostol 6, Mocioacă 6, Turbatu 6 – Răileanu 5.5, Fl. Lungu 6 (78 – Mirică) – Bucur 6 (46 – Roșu 6), C. Stoica (cpt) 8, Dorobanțu 6 – Safsaf 8. Antrenor: Laurențiu Tudor.

Au arbitrat: Mircea Ardelean 7 (Arad) – Raul Constantin Ghiciulescu 7 (Lugoj) și Andrei Nicolae Chițoiu 7 (Timișoara).

Arbitru de rezervă: Sergiu Anton (București).

Observatori: Emil Tudor (Târgoviște), pentru joc, și Ioan Cristea (București), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Turbatu (39), Manolache (63), Arnăutu (68), Apostol (72), Flavius Stoican (84), Mirică (90+6).

Cartonaș roșu: Cioinac (57).

Foto: www.fcpetrolul.ro (Cristi STAVRI)