Handbalistele de la CSM Ploiești – mai bune o repriză decât campioana en-titre, care joacă și în Liga Campionilor! Partea a doua le-a aparținut total „tizelor” din București

Dragos Trestioreanu -

Handbalistele de la CSM Ploiești – mai bune o repriză decât campioana en-titre, care joacă și în Liga Campionilor! Partea a doua le-a aparținut total „tizelor” din București

Luni, 4 aprilie 2016, după-amiază, circa o mie de iubitori ai sportului cu mingea mică din oraș au ales să vină la sala Olimpia, ci nu să stea în fața micului ecran, pentru a urmări meciul dintre cele două… CSM-uri din Liga Națională de handbal feminin, din Ploiești, respectiv București. Dacă oaspetele, campioane en-titre și, totodate, combatante merituoase în ediția actuală a Ligii Campionilor, au deplasat un lot împănat de vedete interne și, mai ales, internaționale, cu vicecampioana mondială Isabelle Gullden în rol de lider, gazdele nu au putut completa toate spațiile din raportul de joc! Iar asta ca urmare a unui număr de patru jucătoare indisponibile din punct de vedere medical – Oana Ionescu, Ionela Dinu, Ivana Bozovic și Nicoleta Tudor, în ordinea cronologică a trecerii lor pe la doctori! În special, ultimele trei erau recunoscute pentru aportul lor din defensivă, însă Bozovic și Tudor, în același timp, și pentru că sunt veritabile „guri de tun”.

În acest context, nu a surprins pe nimeni startul „pe pistol” al handbalistelor trioului danezo-român Kim Rasmussen-Adrian Vasile-Rasmus Poulsen. CSM București a fost în control până la scorul de 11-8, conducând de la bun început. Dintr-o dată însă, o serie de trei goluri consecutive ale ploieștencelor a însemnat revenirea pe tabelă, scorul fiind răsturnat la un moment dat, iar finalul celei dintâi părți a jocului a arătat un ecart de un gol în favoarea Mihaelei Tivadar și a coechipierelor acesteia. Cele care, dacă erau mai atente la aruncările de la „7 metri”, puteau conduce cu mai mult decât scorul afișat de tabelă, 16-15, atunci când s-au sfârșit cele 30 de minte de joc efectiv alocate primei reprize. Până și adevăratul „bomber”, interul dreapta Marina Dmitrovic, s-a pierdut în fața portărițelor naționalelor Croației, Jelena Grubișic, și a Braziliei, Mayssa Pessoa. La fel s-a mai întâmplat și cu mai neexperimentata Andreea Chiricuță, dar și cu fosta internațională Mihaela Tivadar, căpitanul ploieștencelor. E adevărat că și cea mai bună jucătoare a adversarelor, olandeza Gullden (de două ori), și bine cunoscuta Aurelia „Mika” Brădeanu au irosit trei aruncări de la „7 metri” sau, mai bine zis, tânăra Elena Șerban (foto lângă titlu, pregătindu-se să blocheze aruncarea Isabellei Gullden, sub privirile Dacianei Balaban-Curtean; www.csmploiesti.ro), apărătoare a buturilor CSM-ului local, detașată de la… CSM București, le-a ghicit intențiile de șut.

normal_bucurestireturÎn repriza secundă, n-a mai fost loc pentru vreun miracol, Rasmussen împingându-și de la spate fetele, care nu s-au mai oprit până la scorul final de 34-28, unul parcă exagerat față de replica gazdelor din cel dintâi mitan. A fost un eșec onorabil al jucătoarelor antrenate de Neven Hrupec și Daniel Gheorghe, handbaliste care au dovedit că locul șase, pe care este greu de crezut că-l vor mai pierde, a fost cam puțin față de valoarea reală a lor. Însă, când CSM București a rulat aproape două echipe complete, pe teren intrând o veritabilă selecționată multinațională, formată din componente ale primelor reprezentative ale țărilor lor, precum braziliencele Pessoa și Ana Maria Rodrigues, croata Grubișic, batava Gullden, spaniola Carmen Martin, danezele Maria Fisker și Line Jorgensen, suedeza Linnea Torstenson, și rusoaica Ekaterina Vetkova, la care s-au adăugat internaționalele românce Brădeanu, Iulia Curea, Cristina Vărzaru și Oana Manea, era greu de rezistat. Asta mai ales în condițiile unui lot incomplet al gazdelor, din cauza accidentărilor mai sus-amintite. Situație în care, înfrângerea la șase puncte, chiar dacă tot înfrângere se numește, nu a fost deloc o rușine, campioanele fiind obișnuite să câștige, de regulă, la diferențe foarte mari de scor.

Cu Dmitrovic în zi foarte bună de șut, cu Daciana Balaban-Curtean (foto în text, aruncându-se ambițioasă după o minge, în fața Jelenei Grubișic; www.csmploiesti.ro) încercând – și reușind adesea – să conducă cu imaginație și fantezie jocul coechipierelor sale, cu Ștefania Florea ceva mai curajoasă, de data aceasta, pe extrema dreaptă, cu Iryna Burtea-Șuțka aceeași mare luptătoare pe semicerc, acum mai eficientă decât mult mai titratele oponente pe postul de pivot, Vetkova și Manea, care au încheiat meciul fără vreo reușită (!!!), cu Mihaela Tivadar jucând, de nevoie, ca inter stânga, cu Alla Șeiko și Ramona Farcău luptându-se la baionetă cu adversare mult mai puternice, CSM Ploiești a lăsat în urmă părerea de rău că nu s-a luat mai în serios în acest sezon. Repet, efectivul arată cu mult mai bine decât locul pe care se va termina, mai mult ca sigur, acest sezon al Ligii Naționale.

Altfel, directorul clubului sportiv al municipalității ploieștene, Cezar Stoichiciu, mereu alături de fete la partidele acestora, s-a declarat mulțumit de replica lor oferită unei formații vădit superioare din punctul de vedere al lotului și al condițiilor materiale: „A fost un meci bun făcut de echipa noastră, care, chiar dacă a pierdut, a arătat că se poate lupta de la egal la egal cu actuala şi, aproape sigur, viitoarea campioană a României. Chiar dacă mulţi dintre noi am sperat, la un moment dat, într-o surpriză, era greu ca, în condiţiile accidentărilor cu care ne confruntăm, fetele să reziste unei formaţii care are un lot alcătuit aproape în totalitate din jucătoare de lot naţional. S-a pierdut o bătălie, nu şi războiul, aşa că mergem mai departe şi aşteptăm un final de sezon cu victorii pentru echipa noastră”.

CSM PLOIEȘTI: Dragica Tatalovic – Ștefania Florea (2 goluri), Marina Dmitrovic (11, 3 din aruncare de la „7 metri”), Mihaela Tivadar (5, 2 din „7 metri”), Iryna Burtea-Șuțka (4), Alla Șeiko (2), Ramona Farcău (3). Au mai jucat: Elena Şerban – Daciana Balaban-Curtean, Andreea Chiricuţă, Adriana Vasilescu (1), Ștefania Boştină. Nu au fost utilizate: Alina Dumitru – Izabela Mitrescu, Alexandra Carașol. Antrenor: Neven Hrupec.

CSM BUCUREȘTI: Jelena Grubișic – Carmen Martin (2 goluri), Line Jorgensen (2), Isabelle Gullden (10, 2 din „7 metri”), Ekaterina Vetkova, Aurelia Brădeanu (7, 2 din „7 metri”), Iulia Curea (2). Au mai evoluat: Mayssa Pessoa – Linnea Torstenson (2), Oana Manea, Maria Fisker (2), Cristina Vărzaru (3), Ana Maria Rodrigues (4). Nu au fost folosite: Alina Iordache – Bianca Bazaliu, Cristina Nan. Antrenor: Kim Rasmussen.

Au arbitrat: Marius Sebastian Mârza și Cristian Nedelea (ambii din Cluj).

Observator FRH: Marius Brumaru (Focșani).

Statistici

Aruncări de la „7 metri”: 8/3 ratate (Andreea Chiricuţă, Marina Dmitrovic, Mihaela Tivadar) – 7/3 ratate (Isabelle Gullden – 2, Aurelia Brădeanu).

Eliminări de „2 minute”: 4 (Iryna Burtea-Șuțka, Marina Dmitrovic, Mihaela Tivadar, Adriana Vasilescu) – 2 (Linnea Torstenson, Line Jorgensen).

Următorul meci al echipei CSM Ploiești, în returul campionatului Ligii Naționale, se va disputa miercuri, 6 aprilie 2016, la Baia Mare, cu HCM, vicecampioana țării, deplasarea în Maramureș urmând a se face cu autocarul, cu o zi înaintea partidei.