Handbalistele de la CSM – „făcute” de arbitri în ultima secundă

Redactia -

Ulterior replicii onorabile oferite, în sala polivalentă de la Plopeni, luni, 29 octombrie 2012, campioanei handbalului feminin autohton şi, totodată, merituoasă participantă în Liga Campionilor, Oltchim Râmnicu Vâlcea, existau mari speranţe că fetele de la CSM Ploieşti, pregătite de către directorul tehnic Mircea Anton şi antrenoarea Simona Gogârlă, se vor impune în meciul foarte important de acasă, pentru evitarea retrogradării, contra formaţiei HC Danubius Galaţi. Asta deşi, neaşteptat, oaspetele se impuseseră în etapa precedentă, pe propriul teren, în faţa mult mai valoroasei trupe de la HC Corona Braşov. După cum a debutat confruntarea de la Plopeni, de marţi, 6 noiembrie, cu Andreea Dospin (foto, în aruncare; www.flux.imphoto.ro) şi coechipierele sale distanţându-se repede la trei lungimi, speranţele deveneau cu atât mai îndrepătţite la un succes. Însă, încet-încet, gălăţencele şi-au revenit, profitând de ziua de graţie a interului din Ucraina, Iryna Glibko, au reuşit să egaleze, 8-8, şi să termine chiar cu un avantaj de trei goluri prima repriză: 13-10.

La reluare, mult mai decise şi ajutate de portăriţa Gabriela Cristescu, tot mai inspirată în această parte a întâlnirii, ploieştencele au recuperat deficitul, ajungând, pe final de meci, să conducă, pe tabelă, cu câte un punct. Însă, în acel moment şi-au „intrat în rol” cei doi arbitri, care le-au „tocat”, culminând cu două eliminări de câte tot atâtea minute, fapt care a condus – la ultima fază a partidei, la scorul de 22-21 pentru CSM – la un atac al oaspetelor cu şase contra patru. Deşi Cristescu a apărat şutul expediat de către o adversară, s-a dictat lovitură de la „7 metri”, infracţiunea fiind puţin viziblă, iar golghetera confruntării, Glibko, a transformat-o după expirarea timpului regulamentar, aducând astfel un punct mai greu de sperat pentru HC Danubius.

Fără un suport mai mare din afara terenului, numai fostul handbalist Ionel Radu agitându-se şi punând presiune pe arbitri, în vreme ce prerşedintele clubului, Augustin Iancu, făcea ture de colo-colo, fără a fi însă deloc vocal, era greu ca echipa CSM Ploieşti să se impună în acel final dramatic. Din păcate, formaţia municipalităţii pare a acuza deja nu numai o anumită lipsă de valoare, ci şi împăcarea cu o soartă potrivnică, jucătoarele neavând garanţia că trupa lor nu va fi dizolvată la finele întrecerilor. Timp ar mai fi pentru o redresare, dar când nu vin deloc victoriile, deşi campionatul a început de ceva timp, e greu totuşi să se mai spere la mai bine. În tribună, la acest meci, s-a aflat şi portarul echipei masculin de handbal a CSM-ului, Relu Druţu, împreună cu soţia sa, Claudia (ex-Ardelean), fosta iubită a regretatului Marian Cozma. Cei doi nu au ezitat s-o aducă la sală pe fetiţa lor în vârstă de câteva luni, care a suportat decibelii din incintă, stând liniştită în scaunul special de la autorusimul părinţilor!

După joc, directorul tehnic al fetelor de la CSM şi antrenoarea acestora au oferit declaraţii pentru www.handbalvolei.ro: „A fost un joc de uzură, fără realizări. Nu suntem mulţumiţi nici de rezultat, nici de arbitraj, în mod deosebit de sancţiuni. Într-un meci pe viaţă şi pe moarte, contează orice detaliu şi sunt de părere că adversarele puteau primi mai multe eliminări, în acest meci” (Mircea Anton); „Ne aşteptam să avem un meci foarte greu, dar l-am făcut noi mai greu decât trebuia. Mai avem mult de lucru, au fost foarte multe greşeli şi în apărare, şi în atac, parcă ne-a lipsit încrederea în acest meci. Am primit gol în ultimele secunde, pe fondul a două eliminări, dar consider că nu trebuia să ajungem aici. Meciul ni l-am făcut singure greu, reept, nu am ştiut să profităm de fiecare ocazie avută. Cu siguranţă, am pierdut un punct foarte important, dar este prea târziu să mai schimbăm ceva. Urmează un meci foarte important pentru noi, la Baia Mare, cu o echipă tânără, care a surprins până acum. Am încredere că fetele se vor mobiliza, vor face un meci bun acolo şi vom lua cel puţin un punct” (Simona Gogârlă).

Pentru CSM Ploieşti au jucat: Gabriela Cristescu – Ramona Ştefan, Janina Luca (4 goluri), Andreea Dospin (8), Manuela Manda (3), Daniela Crap (2), Nicoleta Gâscă-Alexandrescu (1)/Carmen Tănase – Mirela Toma (4), Andreea Enescu, Laura Zafiriadis, Alina Moroianu, Alexandra Iovănescu. Golurile trupei antrenate de către Alexandrina Soare au purtat smenăturile Irynei Glibko (11), Dacianei Curtean (3), Irinei Lazarin (3), Deliei Mărginean (3) şi Cătălinei Cioarec (2). Gazdele au beneficiat de patru aruncări de la „7 metri”, dintre care Andreea Dospin a transformat trei, şi au suferit patru eliminări pe câte două minute, în vreme ce oaspetele au avut şase de „7 metri”, Iryna Glibko marcând de cinci ori, şi au suportat doar o singură eliminare de două minute. Ceea ce spune destule în privinţa arbitrajului unui tandem care oficiază în meciuri din competiţiile EHF!