Handbalul a devenit vedetă la „Olimpia”. Nu sunt iertați acolo nici campionii naționali din alte părți!

Dragos Trestioreanu -

Handbalul a devenit vedetă la „Olimpia”. Nu sunt iertați acolo nici campionii naționali din alte părți!

Nu sunt chiar foarte mulți ani de când, în vechea sală Olimpia, capul de afiș îl țineau echipele de volei și baschet masculin, Petrom, respectiv CSU Asesoft. Ambele câștigau titluri, cea din urmă chiar din belșug, iar handbalului îi revenea felia cea mai mică din tort, din pun ctul de vedere al simpatiei locale. Evident, câtă vreme făcea naveta des între eșaloane. Iar așa s-a întâmplat ani buni, cu foarte puține excepții. De fapt, a fost așa până când Petromul a fost desființată dintr-un condei, iar Asesoftul și-a dat duhul vara aceasta. În ambele situații, din cauza finanțatorilor – unul… „plictisindu-se” să mai dea bani la sportul jucat la fileu, iar altul fiind apăsat de unele probleme personale. Și, cum CSM Ploiești însepuse să facă un anume cheag, handbalul a ajuns să devine rege, tot din vara ce a trecut. A ajuns pentru că, la CSM, echipa de fete a fost cu adevărat privilegiată, în ea investindu-se cel mai mult. Cum arată acum echipa și chiar rezultatele ei poate că a și meritat.

De miercuri seară, se pare că ar merita același tratament și trupa masculină de handbal a aceluiași club. Un succes fabulos asupra campioanei en-titre, HCM Baia Mare, trupă de vedete aflate între două meciuri din Liga Campionilor, chiar că șterge cu buretele toate celelalte eșecuri din precedentele cinci etape de la debutul sezonului. Șterge, deoarece în formația lui Dragoș Dobrescu și Ion Nicolae nu s-au băgat bani, de exemplu, cât în a lui Neven Hrupec, croatul adus pentru această ediție de campionat a Ligii Naționale feminine, un tehnician care impresionează prin pricepere și calm. Dacă fetele au parte, și la o deplasare de 60 de kilometri, de cazare la mai multe stele, cu o zi înaintea oricărui duel, ba și de cantonament de lux la un stabiliment din Ploiești, pentru partidele de acasă, băieții sunt trimiși, tot până la București, de exemplu, cu autocarul, cu doar câteva ore înainte de o confruntare cu vicecampioana CSM București. Pe care, culmea, au fost la un pas de a o învinge! Semn că Răzvan Szopka și compania au totuși o anumită valoare, dacă numărul unu, din sezonul precedent, a capotat aici, iar numărul doi, tot de-atunci, a fost aproape s-o facă, ba chiar pe propriul teren. Nota bene, puțină atenție în plus ar trebui acordată unor sportivi despre care se spune că ar juca… neplătiți până la iarnă, când cluburile bugetare vor încasa iar ceva bani!

La Ploiești, a revenit moda cuplajelor, fiind programate două, deja. Nu vine încă lume precum la jocurile de baschet de altădată, care se jucau aproape mereu cu casa închisă, dar a mai început să apară cât de cât. Până la 2.800 de locuri pe scaune ocupate cu totul ar mai fi. Dar, chiar merită să fie așa, pentru că, se observă, chiar e parte de spectacol. Așa cum a fost și când vedetele feminine de la CSM Ploiești au bucurat spectatorii de la noua „Olimpie” atunci când au egalat o formație de cupe europene, HCM Roman, după o aruncare de la 9 metri, executată după sunetul sirenei, de către o jucătoare mare, sârboaica Marina Dmitrovic! Cea care te uimește nu numai că a fost vicecampioană mondială, în urmă cu doi ani, sau că are un SUV Nissan, în parcarea din spatele sălii, de-ți ia ochii, ci și prin evoluțiile sale încântătoare. Șuturi ca din tun și puterea de a lua meciurile pe cont propriu, așa cum a făcut-o mai ales în repriza a doua a duelului cu moldovencele, egalate fabulos, la 31, în ceasul al 12-lea, după un 12-18 la pauză! Marina nu-i însă unicul star al CSM-ului, câtă vreme legea o mai fac, pe teren, și Mihaela Tivadar, și Ramona Farcău, foste internaționale bine cunoscute. Având un obiectiv performant, locurile 1-3, pe când băieții – doar 9-12, fetele trebuie încurajate de mult mai mulți suporteri, decât până acum. Chiar merită!

Ca o paranteză, la fel ar trebui să se întâmple și cu noua trupă de baschet masculin, ce se dorește a fi urmașa Asesoftului, înființată tot la CSM. Nu întâmplător are în efectiv foste rezerve ale marii echipe al cărei deces neașteptat a survenit pe la finele prtimăverii, după al 11-lea titlu cucerit în 12 ani! Plecând din Liga I, echivalentul eșalonului secund, Vlad Dogaru și coechipierii săi, marea majoritate tineri antrenați de Sorin Hartman, un fost câștigător de FIBA Europe Cup, au drept țintă promovarea în Liga Națională. Nu-i prea ușor, cu atât mai mult, în amintirea anilor glorioși, actuala trupă trebuie susținută, și ea, cât mai mult, din tribune. La fel și fetele baschetbaliste de la CSM, debutante în același eșalon, dar neavând același un target de performanță.

Sport se mai face, deci, la sala Olimpia, condițiile sunt destul de bune, cu excepția tribunei noi, proiectată parcă de un arhitesct care a… picat toate examenele de la facultate, rezultate sunt… Așa că, având handbalul pe post de locomotivă, povestea continuă la Ploiești. A fost una frumoasă de ți-a luat ochii, cu volei și baschet, poate că va mai fi cu handbal și, iar, baschet. Fără susținere, și materială, și morală, nimic nu-i însă posibil la nivel înalt. Atenție, deci, la bugete, căci dacă așa va fi, atunci reacția iubitorilor de sport locali va fi una pe măsură. Cu performanțe mari aduci și menții asistențe numeroase la sală. Numai așa!