Horror pentru „lupi”, la ultimul meci din 2015. Eșec și duel terminat în nouă jucători! Petrolul se destramă

Dragos Trestioreanu -

Horror pentru „lupi”, la ultimul meci din 2015. Eșec și duel terminat în nouă jucători! Petrolul se destramă

Deși ASA Târgu Mureș a venit la Ploiești, duminic, 20 decembrie 2015, după o deplasare lungă la Timișoara, la mijlocul săptămânii, și după un meci din Cupa României-Timișoreana, disputat vreme de 120 de minute, plus loviturile de departajare, având destule absențe importante, acum, din efectiv, ba chiar și fără antrenor, Cristiano Bergodi demisionând recent, ardelenii au fost cei care au pornit „pe pistol” în întâlnirea cu Petrolul! În minutul 3, Genev l-a faultat la 20 de metri, în poziție centrală, pe Manolov, iar centralul Radu Petrescu a dictat, corect, lovitură liberă directă. Specialistul fazelor fixe din echipa oaspete, Gorobsov, și-a așezat balonul pe locul arătat de arbitru, zidul a fost deplasat la locul fixat de Petrescu, iar după fluierul acestuia, argentinianul cu sânge slav a trimis perfect, lângă bara din stânga a porții lui Pecanha. Cel care le-a arătat coechipierilor, apoi, că nu a văzut deloc mingea!

Cu 0-1 aproape de la… vestiare, „lupii”nu s-au regăsit până în minutul 74, cel al… eliminării și a căpitanului Ropotan – banderola fiind trimisă printr-un copil de mingi portarului brazilian -, după cea a lui Moussa, consemnată cu 240 de secunde mai devreme! Culmea, de-atunci și până la final, Petrolul a mai arătat a echipă! Foarte îngrijorător a fost nu numai jocul neașteptat de slab, în condițiile în care găzarii au avut la dispoziție opt zile pentru a pregăti partida cu ASA, ci și raportul fazelor de poartă, incluzând și golul decisiv al lui Gorobsov: 5-13 (3-8)!!! Nici măcar în disputele, de pe arena Ilie Oană, cu FCSB și Dinamo, granzii din București, acest raport nu a fost atât de zdrobitor defavorabil ploieștenilor, ba dimpotrivă. Stând strâmb și judecând drept, dacă ASA a câștigat doar la limită, după numai o singură reușită, scorul final nu a arătat deloc ceea ce s-a întâmplat, de fapt, pe teren. Deși au fost destui suporteri pe stadion, grație noului cadou al lui Lucian Rădulescu, ajutat acum și de Emanoil Savin, primarul Bușteniului, chiar dacă găzarii au fost încurajați pe tot parcursul întâlnirii, nimeni și nimic nu a putut schimba tușele unui „tablou” trist. Unul cu tente de… horror, la ultima reprezentație a „lupilor” de acasă. Ocazii puține, irosite mai ales de Varga, care a avut ce-a avut cu… Peluza 2, în care a tras de două ori, după pase foarte bune ale lui Moussa (6) și, respectiv, Zoubir (30), joc haotic, acceptarea unei dominări accentuate a trupei asistate de pe margine de antrenorul portarilor, Fekete Carol, inimă cât un purice la numeroasele raiduri și faze de gol ale „roș-albaștrilor” – cam de așa ceva au avut parte fanii Petrolului, duminică seară! Mai rău de atât nu putea fi finalul de an! În fapt, un rezumat fidel a tot ceea ce s-a întâmplat din vară și până acum.

Greșeli peste greșeli, care se speră a fi corectate în pauza de iarnă, deși primele semne nu par a fi chiar atât de încurajatoare pentro o misiune ce pare, în prezent, cvasi-imposibilă. După cum se aude deja, Petrolul se destramă, doar vreo opt echipieri din lotul actual se zice că se vor mai regăsi, în curte la „Ilie Oană”, pe 7 ianuarie 2016, ziua stabilită pentru reluarea pregătirilor în vederea nu numai a unui play-out infernal, ci și, mai întâi, a ultimelor trei etape din returul sezonului regular, și ele deosebit de dificile, cu doar un singur meci pe propriul teren.

Primul care și-a anunțat, public, intenția de a nu mai continua la Petrolul este cel considerat în vară… cel mai bun transfer, Pecanha acceptând atunci, mai puțin de așteptat, prelungirea contractului. Era singura dintre vedetele din sezonul 2014-2015 care a dorit să continuie la Ploiești! După ce și-a luat bun rămas de la suporterii de la P2, bătând palma cu cei de acolo, la finalul duelulului cu ASA, goal-keeper-ul brazilian a declarat, cu lacrimi în ochi, pentru postul de televiziune DigiSport, că „nu sunt supărat. Sunt doar trist pentru tot ceea ce s-a întâmplat în sezonul ăsta, până acum. Pentru suporteri, pentru noi, jucătorii, a fost foarte greu, pentru conducere a fost greu, e normal să fim triști. Toată situația trebuie să se schimbe ori să se înceapă din nou de la zero, ca să fie iar o atmosferă bună. Cu siguranță și cu încredere, se poate face un grup bun. Eu deja am vorbit cu cei din conducere și le-am spus că am ajuns la limită și am dat tot ceea ce puteam, din punct de vedere fizic și mental. Am vorbit cu ei, mâine (n.r. – luni, 21 decembrie) plec în vacanță. Voi rămâne în contact prin telefon, pentru că nu mai vreau să mai stau. E foarte greu pentru toți, dar pentru mine, mai mult. Am suferit foarte mult. Și la Rapid a fost foarte greu. Cred că a fost mai greu ca aici, la Petrolul. Am lăsat foarte mulți bani acolo, am stat zece luni fără bani și am primit restanțele doar pe două. Au fost doi ani foarte-foarte buni aici, la Petrolul, foarte frumoși, cu atmosferă, cu stadion, am jucat un fotbal bun, dar totul s-a schimbat radical, acum”! Pecanha este de înțeles, câtă vreme, la vârsta lui, nu mai are chiar foarte mult de jucat, iar la Ploiești riscă să-și distrugă nu numai viitorul pe termen scurt, ci și CV-ul! Să vedem însă și cine îl va putea înlocui, dacă i se va permite să se despartă de club, iarna aceasta.

Dacă Pecanha va fi o pierdere importantă, ca și cele, eventuale, ale lui Moussa și Zoubir, în schimb, posibilele plecări ale – în ordinea posturilor – lui Bolboașă, Peteleu, Genev, Pulhac, Faug-Porret, Tudose, Ropotan (campionul cartonașelor, indiferent de culoarea acestora!), Nepomuceno, Velasco, Varga, Rusu, Lemnaru și Milinceanu se impun cu maximă urgență. Ca ploieșteni, Marinescu și Chiriță ar mai putea fi păstrați, pentru a nu se pierde chiar cu totul… elementul local. Într-adevăr, un număr foarte mare, ceea ce ar putea conduce la anumite concesii făcute tocmai cui nu trebuie, în dauna altora! E greu de crezut totuși că, aducând foarte mulți fotbaliști noi, omogtenizarea s-ar putea realiza, pe repede înainte, până la jumătatea lunii februarie, anul viitor, atunci când se va relua returul sezonului regular. Petrolul este clar într-un imens impas, iar dacă se va salva, asta ar echivala cu o… minune! O minune care se speră s-o înfăptuiască Paolucci, Gabi Matei, Pacar, Mișelăricu și pe cine va mai aduce Marius Nicolae, desemnat din nou responsabil cu achizițiile. Minune care se speră s-o înfăptuiască… Constantin Schumacher, posibil viitor tehnician al Petrolului, patronul Dan Capră neconfirmându-l, după meci, pe actualul antrenor principal: „Voi vorbi cu el în seara asta (n.r. – duminică, 20 decembrie). O să luăm o decizie. Nu sunt sigur de mine dacă ajung acasă, cum să fiu sigur de postul lui Stoichiță?”. E clar!

PETROLUL: Pecanha 6.5 – Tudose 5.5, Benga 6, Genev 5 (61 – Peteleu 6), Pulhac 5 – Ropotan (cpt) 4, Bucșa 6.5 – Nepomuceno 5.5 (65 – Al. Chiriță 5.5), Zoubir 6.5, Varga 5 (73 – Tamuz 6) – Moussa 4. Antrenor: Mihai Stoichiță.

ASA TÂRGU MUREȘ: Stăncioiu 6 – Golanski 6.5, I. Balaur 6.5 (38 – Hanca 6.5), Balic 7, Velayos 7 – Gorobsov 8, Ivan Gonzales 7 – Jazvic 6.5, Manolov 7, Dedov 6 (62 – Borza 6) – Axente 6 (83 – Ramiro Costa). Antrenor: Fekete Carol.

Au arbitrat: Radu Petrescu 6.5 (București) – Vladimir Urzică 6.5 (Piatra Neamț) și Ciprian Danșa 7 (Oradea).

Arbitru de rezervă: Marian Barbu (Făgăraș).

Observatori: Viorel Anghelinei (Galați), pentru joc, și Adrian Vidan (București), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Benga (25), Manolov (36), Moussa (42 și 70), Ropotan (61 și 74), Tudose (68), Balic (76).

Cartonașe roșii: Moussa (70), Ropotan (74).

Într-o ultimă caracterizare a jucătorilor Petrolului, după duelul cu ASA: pe Pecanha, dacă va pleca, ni-l vom reaminti prin modul absolut fabulos în care a rezolvat faza de „unu la unu” cu Axente, din repriza secundă, pe Tudose – ca mai slab drept fundaș dreapta, improvizat oricum, și ceva mai bun drept fundaș central, pe Genev, pentru… lovitura liberă din care a ieșit unicul gol al meciului, pe Pulhac – pentru… admonestarea lui Zoubir pentru că nu i-a dat imediat o pasă, în rest fiind foarte slab, pe Ropotan, că și-a lăsat echipa în opt jucători de câmp, pe Bucșa – că a alergat cât pentru trei partide și a dat și o pasă senzațională, ce putea fi transformată în mult dorita (măcar) egalare, pe Nepomuceno, că a jucat iar modest, pe deja-amintitul Zoubir (foto, la minge, în duel cu Sașa Balic; www.sportpictures.eu) – că putea fi erou, dacă nu lovea bara, pe final, după un șut excelent, pe Varga, că nici la vârsta lui nu e în stare să cadreze un șut, din poziție favorabilă, pe Moussa – că l-au lăsat cu totul nervii, după cât fusese de faultat, pe Peteleu, că a arătat abia contra ardelenilor că… ar vrea, pe Chiriță – că s-a încadrat în trendul mai rapid al ultimului sfert de oră, iar pe Tamuz, că le mai știe măcar cu… „foarfeca”.

Petrolul a încheiat anul după 13 eșecuri, opt remize și doar două succese, în ceea ce s-a disputat până acum din ediția 2015-2016! Puțin, prea puțin. Incredibil de puțin, de fapt. Dar erorile din vară se plătesc. Cu vârf și îndesat! Iar dacă se va restructura lotul și va veni un alt antrenor (cel despre care se zvonește), pe prietenii, atunci chiar că moare și… speranța, cea despre care se spune că ar muri ultima!