Horror-ul dinaintea… colapsului: eșec drastic al Petrolului pe arena Ilie Oană!

Dragos Trestioreanu -

Horror-ul dinaintea… colapsului: eșec drastic al Petrolului pe arena Ilie Oană!

Meciul de vinerea trecută, contra echipei CS Universitatea Craiova a fost doar o amăgire pentru mult încercații fani ai Petrolului. Venind, după o săptămână în același loc, arena Ilie Oană, cu mari speranțe într-un nou succes, cei peste 5.000 de suporteri ai „lupilor” au fost aruncați în… infern după o singură repriză, prima a partidei cu FC Botoșani. Ironie a sorții, dacă găzarii au abordat întâlnirea cu trupa lui Leo Grozavu după o victorie care părea a putea fi legată de o alta, iar oaspeții lor încasaseră o „căruță” de goluri, în etapa trecută, la Cluj, rolurile au fost total schimbate la Ploiești.

După ce au deschis scorul în minutul 25, dar și până atunci având mai multe oprtunități de a înscrie decât gazdele, botoșănenii au tranșat duelul în doar un singur minut (38-39), terminând cea mai bună repriză a lor din deplasare, din acest sezon, cu un ecart demn de un… SF pentru ei, 3-0, totodată un scenariu „horror” pentru Cobrea și compania. Golul care avea să închidă tabela, marcat la patru minute de la reluare, a venit parcă firesc, în fața unei echipe care a părut a fi în genunchi, din start și până la finiș.

Cu o defensivă-șvaițer, care l-a lăsat pe argentinianul cu pașaport italian Cabrera să facă orice a vrut, să șuteze excelent, să paseze inspirat și să bifeze o „dublă”, care i-a făcut mari pe Fulop și Ivanovici, oameni cu reușite, dar și cu assist-uri, Petrolul le-a făcut cadou oaspeților un succes la un scor la care nici cel mai optimist fan al lor, prezent fie în peluza 2, fie în fața micului ecran, nu ar fi îndrăznit nici măcar să viseze. Însă, trebuie recunoscut că victoria Botoșaniului a fost absolut meritată, pe lângă cele patru goluri, echipa din Moldova putându-se lăuda și cu un raport favorabil al fazelor de poartă, incluzând și reușitele: 14-6! Incredibil pentru o echipă aflată în deplasare și care nu era recunoscută pentru un joc atât de eficient pe terenurile străine! FC Botoșani a a avut posesia tot meciul, a pasat de parcă ar fi fost acasă, a fost prima vioară, da capo al fine. În contrast, Petrolul a fost – cum se zice în folclorul de profil – varză! Praf, ce mai!

Jerry Gane a mizat pe un 1-4-4-1-1, mutându-l pe Beța pe stânga apărării, unde nu se simte clar în largul lui, l-a postat pe David (foto, căzut pe gazon; www.fcpetrolul.ro) în locul titularului postului din meciul împotriva Craiovei, revenitul jucător având pe conștiință golul de 0-2, l-a retitularizat pe Bucșa, după suspendarea pentru o rundă, a mizat pe un cvartet la mijloc, l-a postat pe Zoubir în spatele lui Paolucci și a sperat la victorie. Fals, câtă vreme fundașii laterali au fost presați continuu de Ivanovici și Fulop, nefăcându-le față celor doi mijlocași de bandă aflați în zi fastă, jucătorii de creație, Ziani și Zoubir, nu și-au găsit corespondent în vârful împins, Paolucci, prea urgent „întors” la prestațiile fără sare și piper, indulgent vorbind, Gavrilă a fost o… umbră, iar adesea de netrecutul Benga le-a permis adversarilor să ducă scorul, în minutul 39, la unul de forfait. Căpitanului Cobrea nu i se poate imputa decât ultimul gol, fiind surprins puțin ieșit dintre buturi, cât să permită mingii deviate de Mișelăricu, la șutul lui Cabrera, să-l survoleze și să se ducă sub bară. Michail nu a adus un plus față de Paolucci, dar Mareș a arătat că putea fi titularizat pe postul de fundaș stânga, pe care jucase neașteptat de bine în finalul confruntării cu oltenii. Ca și contra Craiovei, Guerriero a intra tot pe final de meci, nefiind exclus să fi fost ultima sa apariție în echipamentul galben-albastru, zvonindu-se chiar că nu ar fi nici singurul care și-ar rezilia contractul, în zilele următoare! Astfel încât, eșecul în fața Botoșaniului ar putea fi numit horror-ul dinaintea… colapsului!

PETROLUL: Cobrea (cpt) 6 – David 4 (58 – Mareș 6), Mișelăricu 5, Benga 4, Beța 5 – Gavrilă 4.5, Ziani 6 (84 – Guerriero), Bucșa 5, Astafei 5.5 – Paolucci 4.5 (60 – Michail 5). Antrenor: Ionel Gane.

FC BOTOȘANI: Pleșca 6.5 – Dimitrov 6.5 (51 – Patache 6), Ngadeu (cpt) 7, G. Miron 7, Mușat 6.5 – Cucu 7 (87 – Casado), Bordeianu 6.5 – Ivanovici 8, Cabrera 9, Fulop 8.5 – Matulevicius 6.5 (65 – Hadnagy 6.5). Antrenor: Leo Grozavu.

Au arbitrat: Radu Petrescu 7 – Mircea Mihail Grigoriu 7 și Andrei Constantinescu 7 (toți din București).

Arbitru de rezervă: Iulian Dima (București).

Observatori: Constantin Țolea (Galați), pentru joc, și Corneliu Fecioru (București), pentru arbitraj.

Cartonaș galben: Zoubir (54).

La final, dezamăgit, însă nu lipsit încă total de optimism, antrenorul principal al găzarilor a declarat, la televiziunea DigiSport, că „cei de la Botoșani s-au mobilizat mai bine. Au avut ocazii bune, dar când intri la pauză cu 0-3 e greu să mai revii. Situația era grea de când am venit. Nu are rost să mă plâng. Sper să nu mai avem o seară atât de neagră. E foarte greu ca jucătorii să aibă un randament bun, atunci când trec prin astfel de momente. Este un blocaj, care e foarte greu de controlat. Sunt restanțe financiare de câteva luni, dar asta nu scuză înfrângerea noastră. Conducerea va decide, din vară, soarta echipei”. Pentru „Dolcesport”, a vorbit căpitanul Petrolului: „A fost o înfrângere foarte dureroasă. Meciul cu Botoșaniul ne-a dat o palmă. Poate n-am intrat determinați la fel ca în celelalte partide. E o presiune foarte mare pentru noi. S-a întâmplat să fie așa, acum. Nu-i nimic, trebuie să uităm. Mai avem meciuri de jucat. Îmi pare rău, pentru că ne antrenăm zi de zi și tot vestiarul se gândește doar la fotbal. Avem speranțe până la sfârșit. Nu știe nimeni despre viitorul echipei. Luni (n.r. – 25 aprilie 2016), se discută iar de insolvență, fiind al treilea sau al patrulea proces. Nu mai înțelegem nici noi nimic”! La rândul său, mai recent revenitul tehnician la cârma moldovenilor, după ce și-a felicitat jucătorii pentru că și-au supus adversarul la un meci în deplasare, a ținut neapărat să adauge că „rar mi-a fost să văd un asemenea public. Cred că toată România poate lua lecții de la această galerie, care a încurajat până la capăt o echipă care a pierdut cu 4-0”. De fapt, nu numai galeria a făcut-o, ba chiar, toată asistența, care a trecut cu demnitate peste jena unui eșec dureros!
Petroliștii au șansa de a dovedi, etapa viitoare, că înfrângerea drastică a fost doar un simplu accident, iar asta chiar în… Moldova, acolo unde o vor întâlni pe lidera ierarhiei play-out-ului, CSMS Iași, într-un meci care va avea loc sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 17.00, în direct la televiziunile Look Plus, DigiSport și Dolcesport.