Huliganul care a oprit meciul Petrolul – Steaua, trimis în judecată

Redactia -

Huliganul care a oprit meciul Petrolul – Steaua, trimis în judecată

Dragoş Petruţ Enache (25 de ani), suporterul care a intrat pe teren, în minutul 41 al meciului dintre Petrolul şi Steaua, din data de 30 octombrie 2011, a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti. Enache se află, din seara acelei zile, în arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunurilor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, deţinere de droguri de mare risc pentru consumul propriu şi lovire sau alte violenţe, fapte prevăzute de art. 42 alin. 1 din Legea 4/2008, raportat la art. 321 alin. 1 şi 2 din Codul Penal, art. 4 alin. 1 şi 2 din Legea 143/2000 şi art. 180 alin. 2 din Codul Penal.

Procurorii au constatat că Dragoş Enache, despre care spun că a consumat anterior ecstasy, un drog de mare risc, a scăpat de vigilenţa stewarzilor de la firma de pază şi protecţie Galant Protect Security şi a pătruns pe teren, l-a lovit cu pumnul, în obrazul drept, provocându-i o fractură de os zigomatic, pe fotbalistul de la Steaua Bucureşti, George Galamaz, care a necesitat, potrivit anchetatorilor, 16-18 zile de îngrijiri medicale, pentru vindecarea leziunilor. Tot procurorii DIIICOT au mai menţionat că, urmare a acelui incident, din cauza violenţei inculpatului, meciul a trebuit să fie întrerupt definitiv, creându-se panică în rândul spectatorilor, fiind tulburată grav liniştea şi ordinea publică. Motiv pentru arbitru să ia decizia de oprire a jocului şi, implicit, de evacuare a celor 14.000 de persoane prezente atunci pe stadionul Ilie Oană, din Ploieşti. Cauza a fost trimisă spre soluţionare Tribunalului Prahova.

Fără discuţie că fapta lui Dragoş Petruţ Enache este condamnabilă şi merită să fie judecat şi pedepsit aspru, dar – cum orice persoană are dreptul la o judecată dreaptă – trebuie spus şi că George Galamaz a primit, după 10 sau 12 zile cel mult, permisiunea, din partea medicilor, de a juca într-un meci amical al echipei sale, contra Argeşului Mihăileşti, el apărând pe teren cu o cască protectoare, pe care a folosit-o, apoi, imediat, şi la partidele din campionat în care a fost folosit. Deci, nu a necesitat chiar 16-18 zile de tratament, cum se scrie în dosarul cauzei instrumentate de procurori. Există înscrisuri şi imagini care pot dovedi timpul mai scurt de recuperare alfotbalistului. Asta nu-l scuză – şi nici absolvă – cu nimic pe Enache, desigur.