Și tu, Toto? Cui ne lași?

Redactia -

Și tu, Toto? Cui ne lași?

În vară, Steaua a tratat cu un fost golgheter al Petrolului – „Regele Ploieștiului” Hamza. Când s-a auzit prima oară despre negocieri, s-a spus că ar fi, de fapt, doar un „fitil” al presei centrale. Nu a fost! Și internaționalul tunisian a recunoscut discuțiile, dar și că nu s-a înțeles din punct de vedere financiar cu bucureștenii. A refuzat oferta, pe șleau. Astfel, și-a mai spălat din „păcate”, în fața admiratorilor săi de până în iarna acestui an. Pe fază, echipa care avea să-i fie adversară Stelei în play-off-ul Ligii Campionilor, Ludogoreț Razgrad, a plusat la bani și l-a înregimentat pe Younes, pe care îl avusese adversar în returul primei ligi din Bulgaria și în finala Cupei acestei țări, pe când juca la Botev Plovdiv. Acolo unde fusese vândut de Petrolul. Toto Tamuz (foto jos; www.prosport.ro), actualul golgheter al „lupilor”, a fost, odată, o țintă a Stelei, managerul Meme Stoica făcând chiar naveta în Țara sfântă, dar israelianul cu origini nigeriene nu i-a fost pe plac. A sugerat, a declarat Gigi Becali, că… nu era de Steaua. A fost însă, când să înceapă returul trecut, de… Petrolul. Foarte bun transfer, mai ales că a și semnat pentru trei ani și jumătate!

Marți, 18 noiembrie 2014, siteul Gazetei sporturilor detonează bomba: Toto Tamuz s-ar afla pe o listă de lux, în privința achizițiilor „roș-albaștrilor”, din apropiata pauză compețională! Alături de potarul-căpitan al secondantei Stelei din ierarhia la zi a Ligii I, CFR Cluj, portughezul Mario Felgueiras, și de internaționalul român de tineret de la CSMS Iași, polivalentul Alexandru Crețu. După cum se vede, Tamuz ar fi acum… bun de Steaua! Așa, dintr-odată? Nu chiar. Bifând meciuri destule în echipamentul galben-albastru în acest sezon, înscriind 10 goluri, cu doar două mai puține decât actualul principal marcator al liderului și, totodată, al campionatului, Claudiu Keșeru, și – nota bene – nemaiexistând acum „scouterul” care strâmbase din nas în ceea ce privește oportunitatea aducerii lui în „Ghencea”, e normal că a (re)devenit un target al trupei cu numărul unu din capitala țării. Deci, pentru Steaua – toate bune! Dar pentru Petrolul?

Cu siguranță că, la Ploiești, suporterii – după șocul informației – vor deveni la fel de vocali ca pe vremea când în media se scria sau vorbea despre eventualitatea ca Hamza Younes să devină stelist. Adică, nu vor lua de bună știrea, ci o vor cataloga tot ca o „răutate” contra găzarilor. Fără a avea certitudinea că acest transfer se va și face în iarnă, nu m-aș grăbi însă a afirma că ar fi ieșit fum fără foc. Aflat sub contract cu SC FC Petrolul, Toto Tamuz nu ar putea pleca, destul de curând, din curtea de la „Ilie Oană” decât pe bani. Pe bani buni, bănuiesc. Ar fi vreo surpriză? Nicidecum. Iarna trecută, s-au „dus” deja-amintitul Hamza Younes, Ferebory Dore, Alexandru Benga și Damien Boudjemaa. Deci, o treime din primul „11” al ploieștenilor din turul ediției 2013-2014! Ce-ar conta dacă s-ar întâmpla la fel și cu Toto Tamuz, iarna ce va veni? Nimic nou sub… stratul de zăpadă, deci, că de soare fiind mai greu să vorbim prin ianuarie viitor. Acest posibil transfer l-aș lega de cel al lui… Valentin Lemnaru de pe la începutul întrecerilor în curs. De ce? Pentru că mă tem – poate greșesc, poate nu – că aceeași persoană ar avea legătură și cu acela de-atunci, și cu presupusul de-acum. Același punct comun – Steaua! Aceeași „generozitate” manifestată în direcția unui punct cardinal al Bucureștiului! Mă opresc, deocamdată, aici.

Toto_prosportFăcând un exercițiu de imaginație, chiar dacă aș refuza, ca patron, să pierd și un al treilea golgheter, deși pe bani, să ne gândim ce altă… țintă pentru Steaua ar putea pregăti, din iarnă încolo, Petrolul! În acest moment, există trei vârfuri de atac, aici. Unul este Patrick N’Koyi, altul – Rodrigo Pastorini și, mai de curând, de fapt de foarte curând, George Alexandru Mareș, scăpat definitiv din „jugul” lui Vasile Șiman. Haideți să vedem ce a făcut fiecare până acum! N’Koyi a jucat puțin, a marcat doar în Cupa României-Timișoreana, la Cluj, în meciul cu o echipă de ligă a treia, Unirea Jucu, cel mai bun joc al lui, iar în amicalul cu Oțelul, de sâmbătă, i-a exasperat pe puținii permiși a fi de față, cu ratările sale. Se spune că, la congolez, ar fi încă o problemă de adaptare, mai vorbindu-se și despre numărul mic de minute oferit lui, pe teren, atât de Răzvan Lucescu, cât și de Gheorghe Mulțescu. L-am văzut jucând la Fortuna Sittard și era altfel. Deci, s-ar putea ca înârzierea acomodării să fie o justificare pentru (încă)… deziluzia Patrick N ‘Koyi. La Pastorini, nu mai poate fi luat în calcul Lucescu jr., deoarece a fost demis la puțină vreme după venirea la Ploiești a ururguyanului. Deci, dacă joacă și el puțin, „culpa” ar fi exclusiv a lui Mulțescu. Însă, ar fi bine să știm mai multe despre ce argumente ar avea pentru a-ol folosi pe sponci, să zic așa. Rar mi-a fost dat să aud un antrenor care, din prima aproape, să-i fi pus unui jucător al lui eticheta de… „subțire”. Asta ca să mă exprim elegant. Gigi Mulțescu nu poate fi aczuat că nu i-ar fi dat sud-americanului șanse de a arăta ce poate, dar l-a și plimbat pe atâtea posturi, încât niciun fan nu a mai înțeles de fapt pentru care dintre ele a fost adus la Petrolul. Nici Rodrigo Pastorini nu a rupt gura târgului în același meci fără miză cu gălățenii. Totuși, ar putea fi cauționat, neputând rupe norii când aude că… nu ar fi de Petrolul! George Mareș e foarte tânăr, 18 ani și jumătate, și de șase luni se tot antrenează. A reușit, în fine, să scape de coșmar. Și este bun de joc. Spre deosebire de contracandidații săi mai sus-precizați, junele atacant a marcat în fiecare dintre cele două partide amicale disputate pe arena Ilie Oană, în toamnă, un gol în poarta Viitorului, altul – în cea a Oțelului. Pentru un fotbalist care doar s-a pregătit, fără a ști când va și evolua în mod oficial, semnele ar fi bune. Ba, chiar foarte bune. Dar, ar risca cineva să titularizeze în avanposturi un internațional de juniori, chiar și dacă se dovedește capabil să transpună OK, pe gazon, cerințele din fișa postului? Numele lui Mihai Roman II îmi este încă prea clar în minte! Deci?