Ianis Stoica, cu… de toate! Cel mai bun tricolor „U 18” al României, din meciul contra Slovaciei, a fost juniorul Petrolului!

Dragos Trestioreanu -

Ianis Stoica, cu… de toate! Cel mai bun tricolor „U 18” al României, din meciul contra Slovaciei, a fost juniorul Petrolului!

Primul meci dintre cele două amicale disputate la Centrul Național de Fotbal de la Buftea, opunând-o României „U 18”, pregătită de Daniel Oprescu, pe Slovacia, s-a terminat cu victoria oaspeților, scor: 2-1 (1-0)! În primul „11” al tinerilor români au fost incluși și Ianis Stoica (nr. 7) – căruia nu i s-a mai încredințat însă banderola de căpitan, ca și înainte, fiind preferat fecsebistul Ovidiu Perianu (nr. 15), cel cu o evoluție discretă – și, la debut, Mario Bratu. Cei doi echipieri ai Petrolului Ploiești au avut evoluții diferite. Astfel, dacă Stoica a fost declarat, la final, fiind și integralist, cel mai bun jucător al echipei naționale „U 18” a României, punându-și serios amprenta asupra istoriei jocului, și cu bune, și cu mai puțin bune, Bratu nu a ieșit în evidență, fiind înlocuit imediat la reluare, de către dinamovistul Ahmed Bani (nr. 20). Folosit și în spatele vârfului, ca număr 10, pe care l-a avut și pe spate, trecut apoi și în banda dreaptă, Mario a demonstrat bunăvoință, s-a implicat în joc, dar când s-a tras linie, din păcate, a ieșit cu… minus!

În schimb, Ianis a avut acțiuni debordante pe benzi, în prima repriză, a provocat atunci și un cartonaș galben la atacul lui Adrian Sivon, aproape de suprafața de pedeapsă, fază la care s-a accidentat la încheietura brațului stâng (a suferit o luxație, posibil), continuând totuși partida. Nu ca ghinionistul devean Andrei Iana, care a suferit, în minutul 15, o fractură la mână, la o fază care nu anunța vreun pericol asupra integrității fizice ale sale. Ploieșteanul a mai avut un șut cadrat, de la distanță, câteva pase pe jos în careul mare, nespeculate de coechipierii lui, și a fost singurul jucător care a destabilizat defensiva adversă.

Slovacii au taxat în minutul 41, după ce rataseră două ocazii uriașe, indecizia apărării românilor, căpitanul Tomáš Suslov (nr. 7), cel mai bun om al lor și, de altfel, al partidei, punctând pe colțul portarului, recentul oponent al Petrolului în L2, rapidistul Alexandru Tătaru, făcând astăzi meci modest. Astfel, contrar cursului jocului de până la prima oportunitate a trupei lui Stanislav Macek, aceasta a reușit să plece la vestiare, pentru cele 15 minute de relaxare, cu un ecart de un gol.

La reluare, tricolorii au atacat pentru egalare, de care a fost foarte aproape… Ianis Stoica, ba chiar în două rânduri, la scoruri diferite. Prima oară, la 0-1, când i-a „ciupit” o minge unui adversar, aproape de linia de fund a terenului, și a trimis din unghi închis în bara dreapta, slovacii respingând, apoi, cu maximă dificultate, fiind chiar și la un pas de autogol, iar a doua oară, atunci când – după ce redusese, în minutul 61, din handicap, reluând sus, în plasă, din dreapta, de la 4 metri, centrarea foarte bună a lui Bani – a obținut o lovitură de pedeapsă. O  centrare a lui spre mijlocul careului a fost oprită cu cotul de Csaba Janos, după o cursă în mare viteză a ploieșteanului. Din nefericire pentru cel din urmă, slovacul Jan Kukucha i-a ghicit colțul, plonjând în stânga sa și respingând balonul tras de fiul fostului internațional Pompiliu Stoica! Putea fi 2-2! Oaspeții au fost și ei aproape, apoi, de 3-1, același jucător, Alex Javro (nr. 2), care făcuse de 2-0, în minutul 57, l-a remarcat pe Tătaru, atunci bucureșteanul având un reflex uluitor. Un cuvânt de laudă merită și un alt integralist, fundașul stânga Ștefan Ștefanovici, testat în vară de Petrolul, dar nu și legitimat, reamintesc, din cauza unor divergențe la negocierile cu patronatul clubului Sporting Juniorul Vaslui, la care continuă să evolueze.

Altfel, persoane prezente în tribuna de la CNF Buftea au fost foarte surprinse că – dacă alte echipe cu jucători în echipa națională „U 18” au avut reprezentanți la această primă confruntare cu Slovacia – petroliștii Ianis Stoica și Mario Bratu nu s-au bucurat de aceeași atenție, niciun oficial sau antrenor din club nefiind întâlnit pe arena din localitatea ilfoveană! Poate au lăsat-o pe joi, 24 octombrie, când se va disputa revanșa, în același loc, de la ora 11.00!

Foto: www.frf.ro