Iată ce conţin pachetele cu ajutoare alimentare de la UE

Redactia -

Iată ce conţin pachetele cu ajutoare alimentare de la UE

Ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană au început să fie distribuite în luna octombrie de către Consiliul Judeţean Prahova, conform unui grafic bine pus la punct. Astfel, până la sfarşitul lunii martie cele 74.255 de persoane defavorizate din judeţul Prahova vor primii fiecare cate 7 kilograme de orez, 5 kilograme de mălai, 7 litri de ulei, 4 kilograme de zahăr, 1 kilogram de fasole, 0,6 kilograme de biscuiţi, 1 cutie de bulion, 15 kilograme de făină, mazăre 1,6 kg, câte 2 cutii cu roşii în bulion şi 1,2 kilograme de paste făinoase.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 600/2009 privind stabilirea beneficiarilor de ajutoare alimentare care provin din stocurile de intervenţie comunitare destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate din România şi artibuţiile instituţiilor implicate în Planul European, Consiliului Judeţean Prahova i-au revenit ca atribuţii principale: întocmirea listelor nominale cu persoanele beneficiare, centralizarea listelor şi comunicarea numărului total de beneficiari din judeţ către APIA (ca bază pentru alocarea cantităţii de ajutoare proportional cu ponderea acestora în total beneficiari pe ţară), depozitarea şi distribuirea produselor alimentare către beneficiari şi ţinerea evidenţelor contabile şi distribuirea din depozite a produselor alimentare direct către persoanele defavorizate prin intermediul primăriilor.

Categoriile de beneficiari sunt familiile şi persoanele singure care au dreptul la un venit minim garantat, şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj acordată conform prevederilor Legii nr. 76/2002, pensionarii cu venituri sub 400 lei pe lună, persoanele cu handicap grav şi pensionarii beneficiari de legi speciale.

Distribuirea alimentelor către primăriile din judeţul Prahova se face de către o comisie nominalizată prin dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean, după un grafic săptămânal. Criteriile pentru întocmirea graficului sunt: ordinea descrescătoare a numărului de beneficiari, cantităţiile recepţionate de Consiliul Judeţean de la furnizorii de produse, zone greu accesibile în perioada de iarnă, nominalizarea localităţilor astfel încât să fie organizate trasee optimizate.