Iată comunicatul Jandarmeriei cu privire la incidentele de la meciul Petrolul-Steaua

Redactia -

Efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile “Matei Basarab” Ploieşti au asigurat, duminică 30 octombrie a.c., măsurile de ordine publică la meciul de fotbal dintre echipele F.C. Petrolul Ploieşti – F.C. Steaua Bucureşti, disputat pe stadionul Ilie Oană din municipiul Ploieşti, considerat a fi unul cu grad ridicat de risc.

Partida de fotbal a fost urmărită de aproximativ 14000 spectatori din care 40 ai echipei F.C. Steaua Bucureşti.

A fost luată măsura suplimentării atât cu efective de jandarmi cât şi a firmei de pază.

Referitor la afirmaţiile arbitrului Robert Dumitru apărute în presă  cum că avea de gând să continue jocul cu condiţia ca peluza fanilor ploieşteni să fie evacuată şi că jandarmii au motivat că sunt prea puţini şi de aceea nu pot îndeplinii sarcina, facem precizarea că jandarmii nu au primit solicitare în acest sens, iar efectivele au fost suficiente şi în măsură să evacueze spectatorii din peluză.

Măsurile de ordine publică în incinta stadionului au fost asigurate de către firma specializată de pază, jandarmeria asigurând măsurile de ordine publică în afara stadionului şi va intervenii în cazul restabilirii ordinii publice la solicitarea organizatorului prin responsabilul de ordine şi siguranţă publică şi atunci când forţele de ordine sunt agresate fizic la iniţiativa comandantului acţiunii.

Cu toate acestea, pe timpul meciului, încă de la fluierul de început, suporterii petrolişti    s-au manifestat în contradictoriu culminând cu acţiunea din minutul 40 al primei reprize, când un suporter din galeria ,,Lupii Galbeni,, a pătruns pe suprafaţa de joc, a alergat către centrul terenului lovind un jucător stelist cu pumnul.

Suporterul care l-a lovit pe jucător se numeşte E.D.P. de 25 ani din Ploieşti.

Acestuia i-au fost întocmite acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de ”ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice”, faptă prevăzută şi pedepsită  de art. 321 C.P. coroborat cu art.42 din Legea 4/2008, riscând pedeapsa cu închisoarea de la 1-5 ani, iar ulterior se vor face şi cercetări pentru infracţiunea de lovire, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 180 C.P.  

         Dosarul cu documentele de constatare au fost înaintate organelor competente din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti.

A fost identificată şi cea de a doua persoană în urma vizualizării imaginilor efectuate de către jandarmerie, F.D.G de 25 ani din Ploieşti, astăzi urmând a fi sancţionată cu amendă în valoare de 3.000 lei şi aplicarea sancţiunii complementare cu interzicerea de a participa la competiţiile sportive pe o perioadă de 2 ani.

            Urmare a celor petrecute pe timpul partidei de fotbal, împotriva organizatorului şi societăţii specializate de pază şi protecţie au fost aplicate următoarele măsuri:

  • ØSancţionarea clubului de fotbal F.C. Petrolul Ploieşti cu amendă în valoare de 10.000 lei, conform Lg. 4/2008;
  • ØSancţionarea societăţii specializate de pază şi protecţie cu amendă în valoare de 500 lei  conform Lg. 4/2008;

La finalul partidei, jandarmii au asigurat atât defluirea spectatorilor, asigurarea deplasării autocarului echipei Steaua Bucureşti, precum şi a suporterilor stelişti, de la stadionul Ilie Oană până la limita cu judeţul Ilfov, nefiind înregistrate incidente.