M.A.I. şi I.P.J promit sancţiuni drastice pentru orice abatere electorală

Redactia -

M.A.I. şi I.P.J promit sancţiuni drastice pentru orice abatere electorală

Cu câteva zile înainte de alegeri, Ministerul Administraţiei şi Internelor lansează noi comunicate media prin care încearcă a determina, la nivelul publicului, conştientizarea efectelor fraudei electorale sau a altor acte antisociale ce întreprinse în ziua alegerilor. Ministerul atrage atenţia (şi asigură, totodată) că cei 1236 de reprezentanţi ai Poliţiei şi instituţiilor partenere ce vor fi mobilizaţi în secţiile de votare vor surprinde toate aspectele votului din 9-10 iunie şi nu vor permite abateri de la regulă indiferent în favoarea cui acestea se manifestă.

 

Totodată, IPJ Prahova atrage atenţia cu privire la pedepsele prevăzute în legea 67/2004 pentru acte ilegale desfăşurate la locul de vot, precum urmează:

  1. 1.dacă votezi de mai multe ori (la mai multe circumscripţii electorale) (votul multiplu) eşti pedepsit cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Şi tentativa se pedepseşte;
  1. 2.neluarea de către organizatori a masurilor necesare desfasurarii normale a adunarilor electorale, precum si distribuirea, inclusiv de catre candidati, de bauturi alcoolice in timpul adunarilor sau, in ziua votării, în perimetrul secţiilor de votare, delimitat potrivit art. 76 alin.(1); amendă de la 2.200 la 3.000 lei.
  2. 3.distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor – program afisate sau a oricaror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorala; amendă de la 600 la 1.000 lei.
  3. 4.afişarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale; amendă de la 600 la 1.000 lei.
  4. 5.acceptarea de către o persoană a înscrierii sale în mai multe liste de candidaţi pentru aceeasi autoritate publică; amendă de la 1.400 la 2.000 lei.
  5. 6.continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor, la sediul secţiilor  de votare sau în zona aferentă acestora, să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe electorale sau candidaţi independenţi; amendă de la 1.400 la 2.000 lei.