Importanţa orelor de sport în programa şcolară

Redactia -

Importanţa orelor de sport în programa şcolară

Orele de sport au fost dintotdeauna privite cu mai puţin interes în cadrul programei şcolare atât de părinţi, cât şi de copii. Această scădere a interesului faţă de orele de sport s-a produs din cauza neacordării atenţiei asupra beneficiilor majore aduse copiilor. În cele ce urmează vom încerca să readucem în lumină importanţa sportului în programa şcolară prin cinci beneficii majore.

1.  Oferă sănătate fizică şi mentală

Nu putem pune la îndoială aportul fizic şi psihic pe care sportul îl aduce pentru un copil. Pe lângă faptul că în stadiul pubertăţii copilul se dezvoltă din punct de vedere corporal şi că, în acest stadiu al dezvoltării, sportul îşi poate pune într-un mod benefic amprenta, introducerea timpurie a acestuia conduce la o creştere armonioasă şi un sistem imunitar puternic. Implicarea copilului la orele de sport din cadrul învăţământului gimnazial sau liceal ar îndepărta din timp probleme precum: obezitatea, sensibilitatea oaselor, presiunea arterială sau alte deficienţe cu care acesta se poate întâlni de-a lungul vieţii.

Publicitate

Pe lângă corp, sportul oferă un sprijin mental semnificativ. Importante studii privind importanţa educaţiei fizice în activitatea mentală şi fizică au demonstrat că odată ce un copil se întâlneşte sportul de la o vârstă fragedă este mult mai probabil ca el să îl practice des de-a lungul creşterii. Mai mult decât atât, sportul ajută la performanţa şcolară, la creşterea încrederii în sine, la eliminarea stresului şi anxietăţii. Acestea sunt doar puţine din multele avantaje pe care activitatea fizică le poate avea pentru sănătatea mintală.

2.  Descoperirea unei pasiuni pentru un anumit sport

Să facem un mic exerciţiu de imaginaţie: să ne gândim că suntem părinţi şi vrem ne încurajăm fiul sau fiica să practice un sport prin expunerea acestuia la o paletă largă din care el poate alege. El alege unul dintre ele, îl practică des şi observăm avantaje de-a lungul creşterii lui. Mai mult decât atât, el poate alege când va deveni adult dacă acel sport să se transforme într-o carieră sau rămâne o pasiune. Acesta este scenariul ideal.

În realitate, nu mulţi părinţi vor alege acest drum, dar nu este o problemă. Ciclul gimnazial şi liceal conţine în programa sa ore de educaţie fizică, la care profesorul îi expune copilului mai multe sporturi: baschet, volei, gimnastică, fotbal, handbal, tenis de masă.

Aşadar, nu întotdeauna pasiunea pentru sport trebuie să plece de la părinţi, ci acesta poate fi insuflată de la şcoală. În acest caz, problema se mută către alegerea treningului pentru copii potrivit pentru băieţel sau fetiţă sau cumpărarea unei mingi de fotbal sau de baschet.

3.  Crearea unei discipline pentru corp şi minte

Unul dintre cele mai eficiente moduri pentru un copil să dezvolte un nivel de concentrare avansat este implicarea activă în cadrul desfăşurării unui sport. Un exemplu clar ne poate lumina în acest sens: un studiu ştiinţific ne dezvăluie faptul că atleţii au un “creier mai liniştit”, în sensul că aceştia sunt capabili să reducă volumul zgomotului din fundal pentru a se concentra asupra unui anumit lucru. Zgomotul făcut de spectatorii veniţi la o probă atletică poate fi redus pentru ca instrucţiunile antrenorului să poată fi auzite.

Dar să nu ne referim doar la atleţi. Numeroase studii concluzionează că practicarea unui sport poate crea o disciplină a minţii şi a corpului, mai precis, o cunoaştere profundă a acestuia. Pentru un copil, dezvoltarea concentrării în cadrul unui sport poate ascuţi simţurile şi îl poate face pe acesta să autocunoască treptat.

4.  Stabilirea unor prietenii

Sportul la şcoală este deseori practicat în prezenţa altor copii. Orele de sport se desfăşoară în echipe sau implică sporturi de echipă. Numeroase studii oficiale au dezvăluit faptul că sportul este unul dintre cele mai eficiente şi frumoase metode pentru a dezvolta relaţii şi prietenii de lungă durată între copii, iar problemele de timiditate sau anxietate ale copilului pot fi eliminate prin expunerea la un mediu plăcut, printre alţii de seama lui.

Data viitoare, va fi o supriză plăcută să vezi cum micuţul vine la tine şi te întreabă dacă îl laşi la joacă afară cu prietenii la fotbal.

5.  Dezvoltarea cooperării şi a lucrului în echipă

            Datorită faptului că sportul ajută la înlăturarea timidităţii sau anxietăţii des întâlnite la copii sau liceeni, dezvoltarea cooperării şi a lucrului în echipă este un alt efect favorabil. De la îmbunătăţirea comunicării cu părinţii sau cu prietenii, până la rezolvarea problemelor sau activităţilor prin cooperare, sportul deschide calea spre o comunicare mai eficientă din partea copiilor.

Un ajutor de nădejde!

Orele de sport în cadrul şcolilor şi liceelor ajută preadolescenţii să se familiarizeze şi, de ce nu, să adopte un stil de viaţă bazat pe sport. Introducerea din timp a sportului în viaţa elevului va aduce beneficii considerabile de-a lungul dezvoltării şi creşterii lui şi îl va face mai fericit.



Swisso
Swisso

Noul târg de carte se va desfășura în perioada 21 ianuarie – 5 aprilie 2024 in perimetrul rotondei bibliotecii județene…

Publicată de Ionescu Gelu Nicolae pe Miercuri, 17 ianuarie 2024