Impozitarea clădirilor – Evaluarea proprietății imobiliare pentru impozitare în 2019?
Redactia -
Vrei să faci o evaluare imobiliară pentru impozitare? Asta înseamnă să știi care este valoarea impozabilă a proprietății imobiliare și nu valoarea de piață a acesteia, ce se folosește în general in garantarea imprumuturilor. Legea prevede că orice persoană, care are o clădire în România, este obligată să plătească impozit anual pe acea clădire.
Legea se referă și la persoane juridice și la persoane fizice ce au proprietăți rezidențiale, nerezidențiale, mixte. Aici intră și clădirile rezidențiale – case și apartamente – unde se desfășoară activități economice. Legea prevede gratuități pentru anumite persoane (ex. veterani de război, persoane cu dizabilități) și scutiri de impozite pentru anumite clădiri (de tip sere, ciupercării, solare).
Când proprietatea aparține unei persoane fizice, fără activitate economică
În acest caz, valoarea calculată de Direcția de Impozite și Taxe Locale de pe raza proprietații de evaluat. Proprietarul transmite dreptul de administrare, închiriere, utilizare, concesiune.
Statul oferă reducerea de 10% la persoanele care plătesc impozitul integral până la 31 martie. La clădirile private ale statului, proprietăți publice, unități administrative se plătește impozit.
Anumite persoane (cu invalidități sau handicapuri, veterani, văduve necăsătorite) există gratuități.
Persoanele care dețin mai multe proprietăți, plătesc impozitele cumulate.
Pentru clădirile în care sunt activități agricole (ex. sere, ciupercării) nu se plătesc impozite.
Când proprietatea aparține unei persoane fizice, cu activitate economică
In cazul clădirilor nerezidențiale care se află în proprietatea unei persoane fizice, impozitul sau taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% din valoarea de impozitare, valoarea calculată de un evaluator autorizat ANEVAR având specializarea Evaluarea Proprietăților Imobiliare.
Când proprietatea este a unei persoane juridice
Dacă proprietatea imobiliară este rezidențială și aparține unei persoane juridice, atunci taxa pe clădire sau impozitul se va calcula astfel: se va adăuga cota de 0.08-0.2% la valoarea impozabilă a clădirii.
Dacă proprietatea imobiliară este nerezidențială și aparține unei persoane juridice, iar în cadrul ei se realizează activități agricole, atunci impozitul va fi calculat astfel: se va aplica cota de 0,4% la valoarea stabilită pentru acea proprietate.
La clădirile cu destinație mixtă se adună cele două impozite (pentru suprafețele utilizate în scop rezidențial și nerezidențial).
La clădirile nerezidențiale, valoarea impozabilă va rezulta din raportul de evaluare, iar cota de impozitare este cuprinsă în intervalul 0,2-1,3%. In ultimii ani in Bucuresti cota a fost de 1,5%.
Pentru persoanele juridice nu se înregistrează rezultatele evaluării în situațiile financiare.
Evaluarea poate dura 48 de ore, dacă toate actele sunt pregătite
Poți lua legătura cu o echipă de evaluatori specializați în Evaluarea Proprietății Imobiliare (EPI), care sunt autorizați și pot fi consultați online, în scopul de a face o evaluare pentru impozitare. Aceștia te pot informa cu privire la actele necesare pentru o evaluare de acest tip. Imobilul sau clădirea va fi pusă la dispoziția lor pentru evaluare. Ei vor inspecta imobilul și vor face evaluarea în scopul impozitării. Vor face și fotografii, care se vor atașa în raportul de evaluare.
Pentru evaluarea de impozitare a unui imobil sunt necesare actele (în copie xerox):
⦁ Cartea de identitate a persoanei fizice sau pașaportul ei
⦁ Certificatul de înregistrare la ONRC a persoanei juridice
⦁ Actul de proprietate, Planul de arhitectură sau schița acelei construcții, Releveul cadastral, Contractul de comodat sau de închiriere și Certificatul de înregistrare la ONRC al persoanei în calitate de comodatar
⦁ Autorizația de construire, Extrasul de carte funciară, Încheierea de intabulare și Procesul verbal de recepția lucrării.
Valoarea de piață a unui apartament și prețul acestuia pot fi egale. Asta nu este același lucru cu valoarea impozabilă a proprietății imobiliare. Ea se poate estima de asemenea de către evaluatori specializați EPI. Scopul evaluării unei clădiri este să te ajute să stabilești un preț de vânzare sau de cumpărare corect pentru acea clădire. Evaluarea ajută și în schimbul de proprietăți imobiliare și în stabilirea condițiilor de plată în tranzacții sau pentru alegerea cuantumului chiriei.
Evaluatorii vor estima valoarea impozabilă, mărimea deprecierilor. În cazul clădirilor vechi apare o depreciere fizică, dar și o depreciere funcțională, care vor produce o pierdere de valoare a acestora. Deprecierea fizică se referă la deteriorarea fizică a componentelor clădirilor din cauza vechimii. Deprecierea funcțională este cauzată de anumite lipsuri care reduc confortul.
Evaluatorii pot estima valoarea proprietăților în cazul vânzărilor forțate. Ei pot stabili fezabilitatea proiectelor imobiliare. Pot ajuta la emisiunea de acțiuni și fuziunea firmelor. În caz de investiții, evaluatorii pot consilia clientul cu privire la diferite aspecte, obiective, restricții, alternative. Ei sunt de ajutor și în caz de litigii. De asemenea, pot analiza care este situația piețelor imobiliare.
Valoarea unei proprietăți imobiliare depinde de dimensiunea acesteia, de amplasamentul ei și felul cum arată, respectiv de design.
Tarifele de evaluare se stabilesc în funcție de complexitatea lucrării. Tarifele nu au legătură cu valoarea impozabilă care va fi estimată. Ele sunt diferite pentru apartamentele din ansamblurile de blocuri de locuințe, vile și case care au și teren, pentru spații comerciale care se află la parterul unui bloc, pentru terenuri, sau pentru clădiri comerciale cum ar fi – cele cu birouri, centrele comerciale, hotelurile, depozitele, clădirile industriale.
Evaluatorii autorizați sunt obligați să înregistreze toate rapoartele de evaluare în BIF. Prezența recipisei BIF este obligatorie în raportul de evaluare, însă asta nu înseamnă neapărat că va fi verificată întotdeauna de Primărie. De regulă, în multe autorități locale, se verifică rapoartele de evaluare care sunt depuse de contribuabili. De aceea, pentru ca acestea să fie cât mai corecte, evaluatorii fac și o verificare a rapoartelor după ce le-au întocmit, astfel ei depistează la timp micile neconformități, care pot influența impozitul stabilit.