A fost împrumutat de FC Petrolul, a mers, a jucat, a marcat, a dat pase de gol, a ratat ultimele meciuri din play-off, dar a sărbătorit promovarea în SuperLigă! O accidentare serioasă l-a scos din circuit, pentru o vreme, pe înlocuitorul din vară al lui… Musi!

Dragos Trestioreanu -

A fost împrumutat de FC Petrolul, a mers, a jucat, a marcat, a dat pase de gol, a ratat ultimele meciuri din play-off, dar a sărbătorit promovarea în SuperLigă! O accidentare serioasă l-a scos din circuit, pentru o vreme, pe înlocuitorul din vară al lui… Musi!

În luna decembrie a anului trecut, cu acordul tuturor părților, s-a pus la cale împrumutul unui tânăr jucător al Petrolului, șef de generație de juniori în cadrul propriei academii de profil. Astfel, o dată cu reluarea pregătirilor divizionarelor secunde, din 2024, mijlocașul de bandă Mihnea Rădulescu, un under folosit ca primă rezervă a titularului Alexandru Musi, detașat de FCSB la clubul găzarilor, în ediția în curs a SuperLigii, a fost detașat la Gloria Buzău, una dintre favoritele la accederea directă în cel dintâi eșalon fotbalistic al țării.

Primit cu brațele deschise, așa cum sună bine cunoscutul clișeu autohton, apreciat tot mai mult, meci după meci, de către intransigenții suporteri buzoieni, titular cvasi-inamovibil al antrenorului principal, Andrei Prepeliță, ploieșteanul Mihnea Rădulescu, fiul antrenorului CSO Boldești, Marius Rădulescu, a răsplătit atât încrederea, cât și simpatia conducătorilor, tehnicienilor, coechipierilor și, repet, simpatizanților Gloriei. A contribuit cu patru goluri trei assisturi, a scos un penalti important și a fost parte importantă la obținerea promovării în Liga 1, una așteptată de atât amar de vreme de fanii din județul vecin. Din nefericire, o accidentare serioasă l-a făcut să rateze ultimele meciuri din play-off, inclusiv pe cel al promovării. Dar, îl las pe Mihnea să povestească tot ceea ce s-a întâmplat, în județul Argeș.

„Am jucat la Mioveni, cu echipa locală, iar în minutul 65, am sărit la cap cu Daniel Toma, de la echipa adversă” – a început Rădulescu descrierea momentului nedorit, continuând prin a spune că, „pe moment, mi-am zis că mai pot continua, dar după 10 minute, sărind din nou la cap, am văzut negru în fața ochilor și am cerut imediat schimbare. Mi se mișca maxilarul. Nici mandibula nu era altfel”! Era, de subliniat, prima accidentare serioasă din carieră, venită într-un moment de vârf al celor 11 meciuri bifate la trupa din Buzău. A dat dovadă, cât a jucat acolo, de altruism: „Puteam marca mai mult de patru goluri, dar am preferat să pasez colegilor aflați în situații, mi-am zis pe loc, ceva mai bune”. Urmarea accidentării? A declarat pentru www.gazteaph.ro același Mihnea Rădulescu.

„Am fost direcționat către spitalul Elias, din București, cel de lângă arena Arcul de Triumf, și operat acolo, fixându-mi-se în spatele dinților o sârmă specială, care să-mi țină gura încleștată, vreme de două săptămâni”, a spus Mihnea, exteriorizându-și chinul, dar fără să se văite, precum un bărbat adevărat. „Am fost obligat să mă hrănesc cu un pai de plastic, evident c[ numai cu lichide, dar s-a terminat și asta, fiindcă  mi s-a scos deja sârma aceea”. Astfel că, el este „fericit că la reluarea pregătirilor voi fi apt sută la sută, atunci când mă voi întoarce la echipa de suflet a mea, FC Petrolul Ploiești. Recunosc însă că m-am simțit foarte bine și la Gloria, jucând meci de meci, ceea ce m-a ajutat să progresez”. De remarcat că Mihnea l-a ținut, să zic așa, pe bancă, la formația din Buzău, pe un alt under împrumutat la Gloria, Matei Tănasă, de la FCSB, adică Tase cum îl numește el! Deci, se poate și ca un petrolist să fie văzut mai bine ca un fecesebist, nota bene!

Publicitate

Ca majoritatea jucătorilor din România, dar evident că nu numai ei, modelele se copiază repede, nu-i așa?, Rădulescu jr. are și el un tatuaj pe brațul stâng. „E cu Dumnezeu și cu familia mea tatuajul, nu cu cine știe ce aiureli, adică mesaje de neînțeles nici măcar de cei care le au” – explică Mihnea. Cel care visează că va ajunge renumit, într-o zi, pentru jocul practicat de el, ci nu pentru alte motive zise colaterale. La ce calități are, mai ales fizice, dar și de gândire pe gazon, visul său va prinde concretețe nu peste mult timp, desigur. Mihnea Rădulescu este un băiat cuminte, serios, deviza lui fiind „Football es my vida!” („Fotbalul este viața mea”; traducere din limba spaniolă). Este clar, da?

După cum se poate observa din facsimil, tânărul fotbalist în vârstă de 18 ani, împrumutat de FC Petrolul la Gloria Buzău, a atras atenția suporterilor celei din urmă echipe, fapt remarcat și pe o rețea de socializare bine cunoscută. Vedeți și dumneavoastră ce am descoperit acolo! Poate că unii dintre fani, cunoscuți drept pretențioși, ai echipei din Buzău mai și exagerează, dar cifrele sunt de partea lui Mihnea. Să nu se uite că el a prins la Gloria numai meciurile din 2024, ci nu și pe cele din partea a doua a anului trecut, așa cum a făcut-o contracandidatul său pe postul de mijlocaș dreapta, mai sus-menționat. Semn că detașarea lui Mihnea Rădulescu la Buzău i-a fost de bun augur, așa cum și el nu se sfiește s-o declare. O decizie, într-adevăr, fericită luată și de tânărul fotbalist ploieștean, nu numai de club, odată cu „aglomerarea” pe postul său, la FC Petrolul (vezi revenirea din iarnă a lui Mario Bratu, rezerva folosită însă mai puțin a lui Alex Musi!).

Un alt motiv de a fi acceptat împrumutul chiar și la formație din Liga a II-a este dezvăluit de Mihnea: „Din vară, noi, cei din generația 2005, vom mai avea doi și jumătate dreptul de a fi underi, fapt care îmi va permite să am timp să progresez și mai mult după episodul Gloria Buzău. O să am vreme să mă antrenez la nivel de prim eșalon, să prind meciuri mai multe, să pun în practică cele învățate de la un fost internațional, antrenorul meu de la Gloria, Andrei Prepeliță, căruia îi datorez mult”. Realmente, nu am crezut că, o dată plecat la Gloria, lui Mihnea Rădulescu îi va fi mai bine decât la clubul la care a început fotbalul și l-a practicat non-stop până în iarnă. Uitați însă că talentul lui și-a spus cuvântul, neputându-se afirma că la Buzău nu a fost presiune pusă asupra lui, fiind vorba totuși despre o echipă care s-a luptat, cu succes, până la urmă, la promovarea directă. Cred că ar trebui dată tot atâta, dacă nu chiar mai multă, și tinerilor din academia proprie, nelăsându-se această sarcină pe seama altora! Altfel de consemnat că, deși era cu gura încleștată, având încă montată sârma, atunci, Mihnea nu a ezitat să fie prezent atât la ultimul meci de acasă din acest sezon al Petrolului, cât și la cel în care Gloria Buzău a obținut promovarea directă matematică și a și sărbătorit evenimentul!

Foto: arhivă personală Mihnea Rădulescu   

Swisso
Swisso