În 10 jucători pe teren timp de o repriză, Petrolul și-a apărat locul 3 la meciul cu Pandurii, de la Târgu Jiu. Cu un atac „stelar”, golurile victoriei le-au marcat… fotbaliști defensivi!

Dragos Trestioreanu -

În 10 jucători pe teren timp de o repriză, Petrolul și-a apărat locul 3 la meciul cu Pandurii, de la Târgu Jiu. Cu un atac „stelar”, golurile victoriei le-au marcat… fotbaliști defensivi!

La prima apariție oficială în anul 2019, antrenorul principal al Petrolului, Mugurel Cornățeanu, și-a dorit, la Târgu Jiu, în meciul cu mult întinerita echipă a Pandurilor, să alinieze un prim „11” pe modelul celui când între buturi era ales Tordai Arpad. Cum acesta a fost rechemat la Viitorul, iarna asta, locul lui ar fi trebuit să fie luat astăzi, 24 februarie, de un alt goal-keeper „U 21”, mai precis nou-venitul de la FC Botoșani, Ianoș Brînză. Însă, moldoveanul de peste Prut detașat la Ploiești, de la trupa lui Liviu Ciobotariu, a avut ghinionul să acuze o accidentare în timpul mișcărilor de încălzire, obligându-l pe Cornățeanu să facă rapid permutări în echipa care trebuia să intre pe teren din minutul 1. Astfel, Sergiu Arnăutu a trecut pe bancă, pentru a juca Alexandru Saim Tudor, un „U 21”, în vederea refacerii numărului de trei obligatorii. Asta fiindcă în poartă a fost trimis un alt nou-venit, Cezar Lungu. Din fericire pentru „lupi”, formația lor nu a fost afectată de schimbările forțate de indisponibilitatea neașteptată a lui Brînză, încă din primul sfert de oră al unui meci disputat pe un teren sintetic înghețat – erau 7 grade Celsius afară, la acea oră – „galben-albaștrii” dându-i emoții, la ocaziile mari ale lui Robert Moldoveanu, fostului junior petrolist Mihai Cotolan. Poate astfel s-o fi și explicat eroarea de începător din minutul 15, atunci când portarul gazdelor a scăpat în față mingea centrată de pe stângă de Chrysovalantis Kozoronis, din lovitură liberă, Sebastian Ghingă neputând refuza „cadoul”, el trimițând cu dreptul, din 7 metri, central, mingea în plasă, cu toate eforturile geamănului Nicolae Cotolan!

Cu 1-0, devreme, pe tabelă, oaspeții s-au manifestat și mai degajat în continuare, iar junii adversari puteau deveni chiar „carne de tun”, ei replicând doar cu o singură fază mai periculoasă, reluarea cu capul din „16 metri” a căpitanului cu… mască, Denis Brînzan, la care Lungu și-a arătat clasa, opunându-se egalării scorului. În rest, Petrolul a fost „prima vioară”, cum se spune la filarmonică, Cotolan dintre buturi mai dovedind că poate să intervină și cu succes, dar la șutul lui Saim Tudor, de la limita exterioară a suprafeței de pedeapsă, a fost salvat de stâlpul stâng de mărirea ecartului echipierilor fostului club al său. Pe acest fond de superioritate netă a Petrolului, Mihai a mai greșit încă o dată, ieșind târziu din poartă și permițându-i astfel longilinului Cristian Pușcaș să se înalțe imperial și să înscrie, cu capul, după cornerul executat dibaci, de pe stânga, de Kozoronis, specialistul actual al fazelor fixe și care a bifat două centrări reușite, cam de același gen! Cu 2-0 din minutul 34, Petrolul mai avea la dispoziție aproape o oră pentru a mai marca încă un gol, situație în care ar fi urcat pe locul secund. Dar nu a mai fost să fie și pentru că după accidentarea lui Ianoș Brînză a venit și cea a lui Ghinga, autorul primului gol trebuind să fie schimbat destul de devreme pentru apariția unei întinderi musculare. Colac peste pupăză, înlocuitorul celui de-al doilea căpitan al Petrolului, intrat pesemne prea motivat, a fost taxat după numai patru minute, dar mult prea dur, de centralul vâlcean Cătălin Buși, cel aflat într-o zi nu prea bună! Astfel, Marius Chindriș – urmărind un balon, aproape de careul mare advers – s-a trezit în față cu un adversar căzut pe suprafața de joc, Laurențiu Tudor, pe care l-a șters pe picior cu crampoanele, încercând să-l sară. Motiv pentru care însă a văzut imediat cartonașul roșu! Drept urmare, Petrolul a evoluat tot mitanul secund în 10 jucători pe teren și, firesc, strategia a trebuit să fie schimbată, avântului luându-i loc prudența. Totuși, și-așa, oaspeții ploieșteni au mai avut o bară, cea a lui Lucian Cazan, tot la o fază fixă, plus încă o ocazie bună a acestuia de a înscrie golul care putea duce spre locul 2!

Debutul reprizei a doua a fost unul cum nu se mai poate cu ghinion, Kozoronis – care, altfel, a făcut un meci de apreciat – a încercat să respingă o minge din careul mare, fiind cu spatele la Cristian Raiciu, gorjeanul lovit, fără să vrea, de grec căzând ca secerat, iar penaltiul a fost decizia corectă. Și-a asumat executarea Andrei Blejdea, șutul lui puternic de la punctul cu var, parcă având ochii… închiși – „ciupind” transversala și oprindu-se apoi în mormanele de zăpadă din spatele porții! Evident, spre bucuria mai ales a lui Lungu, care plonjase spre dreapta sa înainte ca numărul 7 din trupa Pandurilor să ajungă să tragă! Momentul a fost acuzat de tânăra echipa locală, însă Blejdea se putea face iertat pe final, atunci când – scăpat pe stânga și văzându-l ieșit mult dintre buturi pe același Lungu – a lobat superb peste portarul Petrolului, numai saltul acrobatic și respingerea spectaculoasă, din fața liniei porții goale, ale lui Alexandru Țigănașu salvând reducerea scorului. Peste puțin timp, tot goal-keeper-ul „lupilor” a mai făcut o greșeală, dar rămasă și aceea fără repercusiuni pe tabelă. O fi înghețat și el, căci prea mult de lucru nu a avut în acest meci!

S-a terminat 2-0 pentru „galben-albaștri”, cei care au reușit performanța ca, acum, când au atac super să marcheze prin doi jucători… defensivi, iar altul, tot de același profil, să aibă, repet, și o bară! Acesta-i fotbalul, cum le place multora să spună! Una peste alta, Petrolul a meritat victoria 100%, dar viitoarea adversară, Metaloglobus București, va fi cu mult mai dificilă. Abia luni, 25 februarie, s-ar putea fixa când se va juca partida cu noua trupă a lui Balint Laszlo, Claudiu Herea, Ionuț Plămadă și Gabriel Frîncu, deoarece în week-end-ul următor se va bifa și ultima etapă a sezonului regulat din Liga 1, cu meciuri programate la aceeași oră, care pot îngreuna stabilirea transmisiunilor TV din cele două eșaloane.

PANDURII: M. Cotolan 4 – N. Cotolan 5, Gheorghe 5, Dănescu 5, Brînzan (cpt) 6 – Raiciu 6 (50 – Cristea 5.5), L. Tudor 6, Vodă 5.5, Trancă 5 (46 – Bratu 5.5) – P. Popescu 5.5 (77 – Kim Du-Ho), Blejdea 5.5. Colectiv tehnic: Adrian Bogoi (antrenor principal), Dorian Gugu și Dragoș Militaru (antrenori secunzi)

FC PETROLUL: Lungu 7 – Borţa 7, Ghinga 8 (43 – Chindriş 4), Cazan 7, Ţigănaşu 7 – Puşcaş 8 – Kozoronis 7, Marinescu (cpt) 7 – S. Tudor 7, Rusu 6 (82 – Arnăutu), Moldoveanu 6.5. Colectiv tehnic: Mugurel Cornăţeanu (antrenor principal), Ovidiu Chiribici (preparator fizic) și Vasile Șleam (antrenor al portarilor).

Au arbitrat: Cătălin Buşi 6.5 (Râmnicu Vâlcea) – Ovidiu Arusoaiei 7 (Piatra Neamţ) și Ciprian Iovu 7 (Botoşani).

Arbitru de rezervă: Robert Avram (Piteşti).

Observatori: Florin Oglindoiu (Drobeta Turnu Severin), pentru joc, și Zaharia Ciev (Timişoara), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Pușcaș (22), S. Tudor (51), M. Cotolan (68), Borța (88).

Cartonaș roșu: Chindriș (45+2).

La Târgu Jiu, pe o vreme câinoasă, cu ger, Petrolul a primit încă o dovadă cât de mult este iubită, în jur de 300 de suporteri pătimași și frenetici făcând legea pe micuța arenă înghețată, cu iarbă artificială, de lângă o frumoasă arenă, care se speră să fie inaugurată măcar la vară! Cu tot frigul de afară, fani și fotbaliști nu au renunțat la ritualul de după meciuri, bucurându-se împreună de primul succes oficial al anului și de păstrarea locului al treilea de pe podium. Dar, vorba lui Mugurel Cornățeanu, fiecare meci din ceea ce a mai rămas din retur este o finală. Deci, au mai rămas 16 până la marele vis al promovării în Liga 1!

De consemnat că, în ultimul sfert de oră al confruntării, la Pandurii a evoluat Kery Du-Ho Kim, un tânăr fotbalist cu mamă româncă și tată sud-coreean. Kim a învățat fotbal la școala de profil al lui Gică Popescu, acolo de unde provin, de altfel, destul de mulți foști juniori ajunși prin țară, la diferite eșaloane, sau la Academia lui Gică Hagi ori la Viitorul Ovidiu. 

Foto: www.fcpetrolul.ro