În acest weekend are loc Festivalul Caşcavelei la Valea Doftanei. Află programul şi invitaţii

Redactia -

Toţi iubitorii muntelui, ai tradiţiilor şi obiceiurilor populare şi, nu în ultimul rând, ai produselor şi preparatelor culinare ce numai aici se găsesc sunt aşteptaţi, la acest sfârşit de săptămână, la Valea Doftanei.
Este ediţia cu numărul 11 a „Festivalului Caşcavelei” – evenimentul care, graţie aprecierii de care s-a bucurat în rândul participanţilor, dar şi al ecourilor pe care le-a produs la nivel naţional, se confundă cu numele localităţii prahovene. Practic, atunci când te gândeşti la caşcavea, acel sortiment unic de caşcaval ce se produce aici de sute de ani, te gândeşti la Valea Doftanei. Este, poate, cea mai frumoasă sărbătoare a toamnei din judeţul Prahova, dovadă a succesului de care s-a bucurat în rândul participanţilor fiind faptul că manifestarea a ajuns, iată, la cea de-a 11-a ediţie.


Programul artistic al Festivalului Caşcavelei va fi susţinut de:

SÂMBĂTĂ, 1 SEPTEMBRIE:

– Irina Loghin
– Mariana Ionescu Căpitănescu
– Simona Dinescu
– Alesis
– Florica junga
– Trupa Mash Up
– Alin Băicoianu

DUMINICĂ, 2 SEPTEMBRIE:

– Ionuţ Dolănescu
– Elisabeta Turcu
– Mirabela Dauer
– Raoul
– Iuliana şi Costin Ghinea
– Prestige Dance
– Moşnenii


Evenimentul se va desfăşura, ca în fiecare an, pe platoul bazei sportive din satul Trăisteni. Vizitatorii vor putea cumpăra produse tradiţionale – pastramă, caşcavea, diferite preparate din carne, produse meşteşugăreşti şi de artizanat de la zecile de producători veniţi din toate colţurile ţării. Nu vor lipsi nici zonele de alimentaţie publică, unde oamenii vor putea savura mititei, pastramă, cârnăciori, vor putea bea o bere sau un pahar de palnică sau vin.

 

Caşcaveaua – produs unic, fabricat după o reţetă transmisă peste generaţiiCaşcaveaua este un caş nefermentat, puţin sărat şi afumat. Este specific comunei Valea Doftanei. Caşcaveaua este fabricată de sute de ani pe Valea Doftanei. Fiecare familie, însă, o prepară diferit, astfel încât caşcavelele diferă după gust, grosime, afumat, laptele din care e facută (vacă, oaie sau combinat). Una dintre metodele de preparare are următoarele etape: din lapte de vacă se face un caş dulceag care se lasă la dospit, la scurs, pe un grătar de lemn. Apoi se taie mărunt, se pune în apă fiartă iar în câteva ore se aşează într-o formă specială. Când se răceşte se „scaldă” în saramură de o zi, după care se pune la afumat ca să capete culoarea maronie. Se serveşte ca aperitiv cu legume, ceapă. Este potrivita şi pentru desert, pe lânga fructe şi un vin mai dulce.