Meci foarte important, astăzi, la Ovidiu, Farul versus FC Petrolul, în luptă pentru accederea/menținerea în zona de play-off! Gică Hagi și-a odihnit titularii în Cupa României; Florin Pârvu a mizat pe nouă dintre ei. Prețul: numai două zile de recuperare pentru „lupi”!

Dragos Trestioreanu -

Meci foarte important, astăzi, la Ovidiu, Farul versus FC Petrolul, în luptă pentru accederea/menținerea în zona de play-off! Gică Hagi și-a odihnit titularii în Cupa României; Florin Pârvu a mizat pe nouă dintre ei. Prețul: numai două zile de recuperare pentru „lupi”!

A venit și ziua, 10 decembrie 2023, poate a celui mai important meci al Petrolului din lupta pentru menținerea în zona de play-off a ierarhiei SuperLigii de fotbal, cel de la Farul Constanța, gazdă pe cocheta arenă situată la circa 7 kilometri de Marea Neagră. Vremea nu ține însă. deloc, cu  fotbalul, implicit cu ambele combatante, vântul de câmp, de la Ovidiu, acutizând gerul și împietând, cu siguranță, asupra desfășurării partidei ce va debuta de la ora 17.00, prefațând adevăratul derbi actual al primului eșalon: CFR Cluj – FCSB București. Un duel care va începe la un ceas și un sfert după încheierea disputei din Dobrogea. Firesc ar fi fost, și așa și trebuia, de fapt, date fiind locurile din clasament ( 7, respectiv 5), ca și, mai ales, diferența de puncte (25 față de 26) dintre cele două trupe, antrenate de Gheorghe Hagi, respectiv Florin Pârvu, să existe un echilibru, astăzi, pe arena din județul Constanța. Numai că, a devenit mai greu de crezut așa ceva în condițiile în care „Regele” și-a odihnit, la mijloc de săptămână, titularii, rezervele pierzând drastic la Craiova, în Cupa României, în fața lui CSU, scor: 0-4, în vreme ce mai tânărul tehnician ploieștean a mizat totul pe calificare, optând asupra a nouă titulari. Dar nu i-a ieșit, remiza de acasă cu Sepsi Sfântu Gheorghe conducând la eliminarea „lupilor” din a doua competiție ca importanță a fotbalului autohton, precum și numai 48 de ore de recuperare înaintea partidei „de 6 puncte” din deplasare!

Chiar dacă Pârvu va dispune de aproximativ același efectiv ca și la confruntarea cu oponenta din Covasna. Lipsește Diomandé urmând a sta, azi, pentru a doua – și ultima – oară în afara terenului, din cauza cartonașului primit la Voluntari, ulterior faultului de „roșu” direct asupra lui Dumiter. Absentează și Hanca – deși revenit de la Barcelona – mai are de tras destul până va fi apt din nou de revenire la același nivel de joc de dinainte de operația prin care i s-au reconstruit trei tendoane ale gleznei, rupte de tacklingul disperat al fecesebistului Dawa. Nu va fi prezent nici mai mrereu rezerva Petrović, care continuă să fie nerecuperat, tot după o accidentare. Situație în care intuiesc următorul „11”, dar cu două paranteze: Zima – Doua (Dumitriu), Papp, Meijers, Huja (Pedro Justiniano), Țicu (cpt) – Jefferson, Seto, Jair, Grozav – Musi/Eșanu – Dumitriu/Doua, Radu, Pedro Justiniano/Huja, Garutti, Rădulescu, Abuashvili, Omrani, Roman. În ceea ce-l privește pe Hagi, este mai greu de intuit asupra cărei formule va opta, ideile sale de înainte, în timpul și spre finalul unui meci fiind de foarte multe ori surprinzătoare. Dar, hai să zic astfel: Aioani – Sârbu, Larie (cpt), Mihai Popescu, Kiki – Băluță, Artean, Grameni – Rivaldinho, Munteanu, Budescu/Buzbuchi – Dussaut, Boli, Gustavo Marins, Vână, Borgnino, Mazilu, Andronache, Sali.

Zile în plus de pregătire și odihnă pentru „alb-albaștri”

Cu un plus de zile de pregătire și odihnă față de Petrolul, care a beneficiat numai de două, echipa „alb-albaștrilor” devine favorită. Însă, invincibilitatea Petrolului, atât în campionat, de vreme îndelungată, cât și, paradoxal, din Cupa României, înseamnă totuși ceva. Mai precis, ceva care le dă speranțe suporterilor „lupilor”, cu siguranță prezenți, peste câteva ore, în spațiul rezervat fanilor echipelor oaspete, că Țicu și coechipierii acestuia se vor întoarce de la Ovidiu măcar cu un punct. În situația explicată mai sus, toate trei ar însemna o… mângâiere pe creștet apăsată a Fortunei, zeița atât de adulată de fotbaliști! CCA a delegat în Dobrogea o brigadă aproape exclusiv bucureșteană, centralul Andrei Florin Chivulete, la centru, suceveanul Sebastian Gheorghe și Andrei Constantinescu, la cele două linii, rezervă, Horia Mladinovici, plus arbitrii VAR și AVAR: Iulian Dima, respectiv Vasile Marinescu. Și observatorul de joc este tot din capitala țării, ex-portarul prim divizionar Marcel Vasile, al doilea „intrus”, în afara fiului fostului arbitru Constantin Gheorghe, fiind Vasile Bratu (Slobozia), observatorul pentru arbitraj. Pentru a încheia într-o notă optimistă pentru „galben-albaștri”, a nu se uita rezultatul din turul sezonului regular: 3-2 pentru FC Petrolul, după un meci decis de actualul atacant al unei echipe din… eșalonul al treilea al Arabiei Saudite, nigeriano-portughezul Irobiso! Cu el în atac, găzarii ar fi stat chiar bine mersi în play-off!

Foto: www.fcpetrolul.ro și Ionuț CĂRBUREANU